bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку шукали механізми контролю за якістю пасажирських перевезень
08.09.2014

5 вересня 2014 року у м. Луцьку відбулося засідання круглого столу на тему «Пошук дієвих механізмів дотримання та виконання Етичного кодексу водія таксі та маршрутного таксі». До участі у заході долучилися: Роман Романюк – депутат Луцької міської ради, Петро Лавринюк – Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив, Валентина Мисюк – головний редактор журналу «АвтоMIX», представники громадського сектору та засобів масової інформації.

У минулому році спільно із перевізниками, представниками влади та ініціативною громадськістю м. Луцька був розроблений «Етичний кодекс водія таксі та маршрутного таксі», який після тривалих обговорень було прийнято на сесії Луцької міської ради, 27 червня 2013 року.

Не дивлячись на те, що Кодекс передбачає ряд норм та положень, впровадження яких суттєво б знизили напругу у питанні якості пасажирських перевезень у м. Луцьку, проте впроваджувати його міська влада, на жаль, не поспішає.

Працівниками журналу «АвтоMIX» протягом останніх двох місяців проводився моніторинг маршрутів та виконання, як водіями, так і перевізниками основних положень прийнятого документу. «Ми не говоримо про хамське відношення водіїв і часті недоліки у спілкуванні із пасажирами, не говоримо і про те, що постійно ставиться під загрозу життя і здоров’я пасажирів, які у транспортному засобі відчувають себе учасниками вуличних перегонів, звертали увагу на звичайні організаційні моменти, які б суттєво розвинули відповідальність водіїв і зняли деякі із гострих питань. Для прикладу: встановлення трьох трафаретних дошок за одним зразком на всіх маршрутах, розміщення на видимому місці відомостей про перевізника та страховика (найменування, адреса і телефон) та службового посвідчення водія, недопущення прослуховування в салоні інформації (музики), окрім передбаченої державними та місцевими органами та ін. Усі ці та багато інших норм просто не виконуються», - зазначає головний редактор журналу «АвтоMIX», Валентина Мисюк.

«Ми маємо брати ініціативу у свої руки і допомогти владі впроваджувати позитивні зміни. Мною був розроблений документ, який надасть можливість кожному мешканцю
м. Луцька взятись за підвищення якості надання пасажирських перевезень. Проект Положення «Про забезпечення участі територіальної громади м. Луцька у здійсненні громадського контролю за роботою громадського транспорту» запроваджує нове поняття «громадський інспектор», який матиме відповідні повноваження для перевірки виконання норм та правил перевезення пасажирів. На основі перевірки складатимуться акти, які в обов’язковому порядку передаватимуться на розгляд управлінню транспорту та зв’язку Луцької міської ради і проходитимуть процедуру розгляду. Саме надання можливості кожному лучанину бути активним учасником змін і підвищення рівня культури, комфорту та безпеки перевезень у м. Луцьку, на нашу думку, приведе до бажаного результату» - говорить депутат Луцької міської ради, Роман Романюк.

Положення виноситиметься на чергову сесію міської ради та проходитиме процедуру обговорення як на сайті, так і під час громадського засідання. Кожен, хто має власні бачення та пропозиції та хоче долучитись до процесу вдосконалення документу, матиме можливість це зробити. «Адже ми цей документ розробляємо для лучан, і очікуємо від них активної участі у процесі як обговорення, так  впровадження таких потрібних норм» - додає Роман.

«Забігаючи наперед, хочу сказати, що розробка положення про громадський контроль – це перший дієвий механізм провадження змін, проте ми не думаємо говорити лише про негатив. Готуємо проект рішення для проведення конкурсу «Кращий водій маршрутного таксі у м. Луцьку» та багато іншого» - зазначає Петро Лавринюк, Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив.

Маємо щиру надію, що запропоновані кроки та документ будуть підтримані міської владою і депутатським сектором та ефективно впроваджені у обласному центрі. Адже, привабливість міста визначається найменшими дрібницями, а комфорт проживання лучан – пріоритет діяльності влади. «Ми уже стали першими в Україні коли прийняли цей революційний документ, давайте тепер покажемо Україні, як він має працювати», - зазначає Петро Лавринюк.

 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.