bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Уряд перевірятиме стиль життя високопосадовців
04.09.2014

Кабмін перейняв ініціативу Transparency International Україна з аудиту декларацій чиновників та віднині вводить правило обов’язкової перевірки стилю життя посадовців на відповідність задекларованим статкам. Аби робота урядників  справді мала успіх, громадськість пропонує методику оцінки.

На засіданні Кабінету міністрів 3 вересня 2014 р. прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк офіційно попередив членів Уряду та інших високопосадовців країни, що їхній стиль життя перевірять на відповідність задекларованим статкам: «Основне питання – це невідповідність декларацій стилю життя державних чиновників. В декларації написано одне, а живе зовсім в іншій хаті, їздить на іншій машині і витрачає за день стільки, скільки показав в декларації за рік. Тому ми вводимо процедуру моніторингу життя державного службовця», –  заявив прем’єр-міністр.

Експерти  Transparency International Україна вітають цю ініціативу та готові надати всебічну допомогу усім зацікавленим у проведенні належної перевірки статків високопосадовців теперішньої влади.  ТІ Україна пропонує користуватися розробленою нею методологією такого аудиту, адже має досвід подібного моніторингу. Організація та громадські активісти з усієї України вже більше року досліджують відповідність стилю життя посадовців задекларованим статкам. Національна ініціатива «Декларації без декорацій» перевірила понад як 400 високопосадовців країни часів Януковича.

Результати громадського аудиту виявились невтішними –  понад 60 високопосадовців нахабно брехали в своїх деклараціях. Причому, невідповідність реального стану справ із задекларованим становила до 30 разів на рівні міністрів, до 16 разів на рівні голів обласних адміністрацій та до 8 разів на рівні мерів обласних центрів. Саме тому ця ініціатива очільника Уряду є вкрай важливою і здатною зменшити свавілля корупційних посадовців. За словами Олексія Хмари, виконавчого директора Transparency International Україна такий моніторинг - справа непроста: «На власному прикладі ми відчули наскільки закрита тема декларацій і зіткнулися з великим опором щодо їх оприлюднення. Наша організація навіть мала судовий процес проти чотирьох міністерств, що не хотіли надавати нам дані, хоча зобов’язані за законом. Цей процес ми виграли, але тягнувся він протягом всієї Революції Гідності. Тому для спрощення доступу до відкритої інформації ми б радили Уряду та Парламенту наступним логічним кроком ухвалити законопроект про створення єдиної електронної системи всіх декларацій чиновників. Такий законопроект вже розроблено експертами Антикорупційної групи РПР разом з Transparency  International  Україна та Центром протидії корупції в партнерстві з Міністерством юстиції.

Це необхідно для того, аби всі декларації держслужбовців України та народних депутатів були доступними онлайн для вільного перегляду та аналізу. До речі, законопроект вже пройшов Урядову експертизу та рекомендований для невідкладного прийняття Парламентом».

 Також ТІ Україна запрошує всіх небайдужих громадських антикорупціонерів долучатися до контролю статків посадовців та використовувати для цього методологію, розроблену організацією, що знаходиться за посиланням.

Нагадаємо, за результатами національної моніторингової кампанії «Декларації без декорацій» було зібрано базу даних декларацій посадовців та створено електронну мапу. Принципи моніторингу викладено в короткому відео-курсі молодого бійця, основні результати оприлюднено в інфографіці. Проект здійснювався за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні.

Контакти

  • Ольга Тимченко
  • 050 352 96 18

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.