bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

За приховування Генплану у Євросуді відповідатиме Рівненська міська рада
15.08.2014

У Європейському суді з прав людини розглянуть чергову заяву про приховування Генерального плану українського міста. До Євросуду звернувся Східноукраїнський центр громадських ініціатив. Громадські активісти вимагають визнати неправомірним засекречування головного містобудівного документа Рівного.

З проханням отримати для ознайомлення Генплан громадська організація звернулася до органу місцевого самоврядування близько 5 років тому. Проте, пославшись на великий обсяг запитуваної інформації, міськрада відмовилась надати документ. Прокуратура проблем у приховуванні Генплану Рівного не побачила і підтримала міську раду. Натомість правозахисники звернулися до суду.

Судові тяжби у органах правосуддя усіх інстанцій бажаного для активістів результату не дали. Суди визнали обмеження в доступі до Генплану правомірним, а свої рішення аргументували наявністю на документі грифу «Для службового користування». Ще одним виправданням дій посадовців стали висновки про те, що Генеральний план міста Рівне, хоча і ухвалюється міською радою, проте «… не є актом органу місцевого самоврядування».

«Вітчизняні суди мотивували свої рішення дивним твердженням про те, що оприлюднення інформації – це право, а не обов’язок держави. Наша організація з таким твердженням не згодна. Держава зобов’язана надавати доступ до інформації, що становить широкий суспільний інтерес. Приховуючи Генплан Рівного, міська рада по суті встановила монополію на доступ до містобудівної документації, що є незаконним. Саме тому ми і звертаємось до Європейського суду з прав людини», - коментує ситуацію голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

З відповідями міської ради у справі щодо оприлюднення Генерального плану Рівного можна ознайомитися тут http://cityplan.in.ua/cities/view/239.

***

Матеріали по темі: «Східноукраїнський центр громадських ініціатив за сприяння Інституту Медіа Права подав заяву до Європейського суду», «За засекречення Генплану на міську раду Вінниці подали до Євросуду»«Доступності Генплану Дніпропетровська будуть домагатися у Євросуді»,«За приховування Генплану Тернопільська міськрада буде відповідати у Євросуді»,«Генплан Сімферополя засекретило СБУ, а у Євросуді відповідатиме держава Україна»«На Донецьку міську раду подали до Євросуду».

***

Східноукраїнський центр громадських ініціатив здійснює діяльність спрямовану на забезпечення доступності генпланів для громадян у рамках проекту «Через моніторинг та адвокацію – до законних судових рішень у справах щодо доступу до публічної інформації»за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Міністерства закордонних справ Данії.

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

e-mail: [email protected]

Контакти

  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.