bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Апарат парламенту має оприлюднити декларації всіх народних депутатів
15.08.2014

Transparency  International Україна та громадянське суспільство в цілому вітають намір спікера Верховної Ради дотриматися закону та оприлюднити декларації депутатів. Напередодні виборчого процесу вкрай важливо надати виборцю всю необхідну інформацію про кандидатів, щоб трагічні події Євромайдану, які сталися через незадоволення народу корумпованою владою, більше ніколи не повторились.

За словами Олексія Хмари, виконавчого директора Transparency  International  Україна, це вкрай важлива хоча і маленька перемога для всіх причетних до реформування країни, як то рух Реанімаційний пакет реформ (РПР) чи ТІ Україна. «Наступною перемогою має стати ухвалення закону про єдину електрону систему всіх декларацій чиновників, - розповів Олексій Хмара. – Експерти Антикорупційної групи РПР з Transparency  International  Україна та Центру протидії корупції в партнерстві з Міністерством юстиції вже напрацювали законопроект, за яким в Україні створюється така електронна система. В разі ухвалення закону всі декларації всіх службовців України, включно з народними депутатами, будуть доступні онлайн для вільного перегляду та аналізу. До речі, за неподання декларації законопроект передбачає два роки в’язниці. Аби не було спокуси щось приховувати».

Transparency  International  Україна на власному прикладі знає, як непросто добитися оприлюднення декларацій посадовців. Зокрема  30 липня 2014 року закінчився судовий процес, який ТІ Україна розпочала ще за часів Януковича проти чотирьох міністерств, незгодних надавати на запит декларації своїх керівників. Вищий адміністративний суд став на бік Transparency International Україна та відхилив касацію Міністерства екології та природних ресурсів, яке ігнорувало запити організації на публічну інформацію. Тим самим суд підтримав вимогу ТІ Україна оприлюднити декларації керівництва ряду міністерств України.

Нагадаємо, ще рік тому ТІ Україна в рамках моніторингової кампанії «Декларації без декорацій» намагалася отримати майнові декларації міністрів часів Януковича. Тоді МВС, Мінприроди, Міненергетики та МОЗ відмовились надати декларації. Як результат - рік судових суперечок, які завдяки професійній роботі юриста Романа Головенка завершились на користь громадських контролерів.

Декларації антикорупціонерам були потрібні аби довести невідповідність фактичного стилю життя високопосадовців задекларованим статкам.  Більше інформації про результати кампанії «Декларації без декорацій» доступно за посиланням.

Позитивного результату ТІ Україна вдалось домогтися  завдяки підтримці Фонду захисту права на доступ до інформації. Він адмініструється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Юридичний супровід справи ТІ Україна здійснював медіа-юрист Роман Головенко.

Контакти

  • Ольга Тимченко
  •  0503529618

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.