bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Приховування Генплану у Донецьку
17.07.2014

Ворошиловський районний суд м. Донецьк не вважає неправомірним приховування Генплану міста від громадськості. Про це йдеться у постанові вказаного суду, що була винесена минулого місяця. Своїм рішенням суд першої інстанції відхилив позовні вимоги Східноукраїнського центру громадських ініціатив, який вимагав надати копію містобудівного документа та домагався оприлюднення Генплану.

Інформаційний запит із відповідними вимогами правозахисники спрямували до міської ради ще на початку 2014 року. У відповідь донецькі чиновники надіслали лише 10 зменшених копій графічних креслень Генплану у форматі А4. Проте, як стверджують у громадській організації, через погану якість документів, розібрати зображення на ксерокопіях було складно.

Оскільки міська рада надала лише незначну частину матеріалів Генплану, представники Центру надіслали повторний запит з проханням ознайомитися із тими матеріалами містобудівного документа, які раніше не надали. Але, у доступі до них громадським активістам відмовили, пославшись на наявність на документі грифу «Для службового користування».

У відповідь на відмову правозахисники подали позов до суду.

«Під час розгляду цієї справи суд не з’ясував, які нормативні акти слід використовувати до правовідносин щодо доступу до генеральних планів населених пунктів.Суд виніс рішення, керуючись застарілими інструкціями Кабмінута Законом України «Про авторське право і суміжні права». Але у нас в державі є спеціальні закони «Про доступ до публічної інформації» та «Про регулювання містобудівної діяльності». Можу лише здогадуватися чому норми цих законів проігнорували у Ворошиловському районному суді Донецька»,-коментує судове рішення голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

У суді вирішили, що Генплан Донецька є насамперед «результатом творчої та інтелектуальної праці…» розробників документа, а відтак - є об’єктом інтелектуальної власності, що була продана проектним інститутом міській раді. У Центрі ж вважають, що після затвердження міською радою Генерального плану він став офіційним документом, і тому, всі громадяни повинні мати до нього доступ.

«Хоча генплани і створюються як наукові розробки, за своєю суттю ці документи є глибоко публічними. Вони скеровують розвиток міст, впливають на щоденне життя сотень тисяч, а іноді і мільйонів містян. Питання житлового будівництва, транспортних розв’язок, озеленення; хімічного, радіаційного, шумового забруднення не можуть приховуватися від громадян. Генплани мають бути відкритими документами. Саме тому рішення Ворошиловського районного суду ми будемо оскаржувати у Донецькому апеляційному суді»,- розповідає про подальші плани громадських активістів Володимир Щербаченко.

З відповідями міської ради щодо доступності Генерального плану міста Донецька можна ознайомитись тут.

***

Описувана діяльність здійснюється Східноукраїнським центром громадських ініціативу рамках проекту «Через моніторинг та адвокацію – до законних судових рішень у справах щодо доступу до публічної інформації» за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Міністерства закордонних справ Данії та підтримується ініціативою «Відкрите Врядування: тестування інструментів впливу на владу».

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

фейсбук 

e-mail: [email protected]

Контакти

  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.