bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Важливий крок до життя «НА РІВНИХ»
10.07.2014

Цього року, нарешті, збулася одна велика мрія людей з інвалідністю, котрі мешкають у м. Бердичеві, що на Житомирщині. На базі двох громадських організацій: інвалідів-візочників «Стимул» та міськрайонної громадської організації «Навчально – реабілітаційний центр для неповносправних дітей «Насіння Надії» був створений новий центр соціокультурної та активної фізичної реабілітації «На рівних». Дуже допоміг у цій добрій справі Міжнародний благодійний фонд «Планета взаємодопомоги».

Однак, як відомо, «швидко слово мовиться та не швидко діло робиться». Тож мусимо розповісти невеличку передісторію. Громадська організація інвалідів-візочників стимул була заснована у 2009 році, для її потреб, владою міста було надано приміщення, в ньому був зроблений невеличкий ремонт після якого придатними до використання, були всього дві кімнати, більша частина приміщень були у доволі занедбаному стані, але не тому, що члени ГО не дбали про них, просто ремонтні роботи потребували чималих коштів, котрих, як завжди, бракувало. Проте, на малий життєвий простір інваліди-візочники зовсім не скаржились, навпаки були дуже гостинними і у 2010 році директор «Стимулу» Юрій Васильович Яремчук запросив до своєї «рукавички» діток з інвалідністю центру «Насіння надії», що на той час шукали приміщення для своєї організації.

З тих пір дві громадські організації мирно співіснували в одній споруді, та от біда, якщо для буденних потреб людям з особливими потребами місця вистачало, то для спільних зібрань, відзначення свят та зустрічей гостей, цього було замало. От і почали керівники організацій ламати собі голову над тим, як покращити ситуацію, та що не роби, як не крути, а власних зусиль для такої великої справи було недостатньо. Однак, в народі вже давно кажуть, що світ не буз добрих людей, шукаючи рішення проблеми, керівник ГО «Стимул» Юрій Яремчук звернувся за допомогою до МБФ «Планета взаємодопомоги».

Так спеціалістами трьох організацій був розроблений амбітний план, що переріс у величезний соціальний проект “Independent Life ” - зусилля обмежених в русі за змістовне і повноцінне життя”, котрий мав на меті не лише реконструкцію згаданого приміщення, а й передбачав покращення умов проживання осіб з обмеженими можливостями, що мешкають у місті Бердичеві. Це і освітня програма, що ознайомлює людей з їхніми правами та дає знання завдяки яким, вони зможуть побудувати своє життя більш зручним та комфортним для себе. Це створення доступності довкілля, а саме обладнання міста пандусами, зручними бордюрами та іншими засобами для подолання бар’єрів у нашому суспільстві, зокрема планується створення у місті соціальної служби таксі. Реалізація проекту триває і, сподіваємось, усе заплановане буде втілене вжиття.

Зараз ми зупинимось на першому величезному здобутку проекту, а саме створення центру соціокультурної та активної фізичної реабілітації «На рівних». У те, що це стане можливим не вірив майже ніхто і не дивно, бо страшний вигляд приміщень наводив жах на відвідувачів: поцвілі облуплені стіни, геть прогнила дерев’яна підлога, крім того сам об’єкт знаходиться у цокольному напівпідвальному приміщенні багатоповерхового будинку, тому всі комунікації багатоповерхівки проходять крізь нього. Старезні іржаві труби визирали буквально з кожного кутка і шпаринки із злим сарказмом поглядаючи на всі плани реконструкторів, крім того, час від часу, вони не витримували лихої долі і проривали, здійснюючи затоплення та перетворюючи не хитрі предмети меблів організацій у плавучі плоти. То було справжнє і неодноразове стихійне лихо. Часом здавалося, що кінця реконструкції Центру не буде ніколи. Іноді від зневіри просто опускалися руки.

Однак керівник проекту Ірина Чорнобривець ніколи не втрачала віри у позитивне вирішення всіх питань і запалювала своїм оптимізмом усіх довкола. І справа впевнено рушила з місця, роботи вистачало геть усім, як керівникам і членам організацій так і залученим до діла волонтерам, друзям і родичам людей з особливими потребами. МБФ «Планета взаємодопомоги» активно працював над пошуками спонсорів та благодійників, організував збір коштів для потреби бедичівлян з інвалідністю.

Водночас на місці було розгорнуто великий масштаб ремонтних робіт, до котрих активно долучалися небайдужі люди, батьки дітей-інваліді, прихожани кількох протестанських церков міста, активна доброзичлива молодь. Навіть дітки разом зі своїми мамами, під керівництвом психолога центру «Насіння надії» Ангеліни Лукіянчук та керівника творчої майстерні «Веселка» Катерини Вандиш робили своїми руками ляльки-мотанки, вишивки та різні поробки, для благодійних виставок-продажів. І кожна маленька іграшка, листівочка, малюнок чи вишивка додавали кілька гривень до скарбнички, завдяки якій мрії поступово ставали реальністю.

Так за довгих 2 роки будівельних та ремонтно-відновлюючих робіт із непримітних, похмурих, занедбаних приміщень повстала дитяча кімната, масажний кабінет, кімната відпочинку. І загальна велика кімната, котра за потреби може виконувати роль актової зали, прес-центру, спортзали із заняттям ЛФК, крім того кімната оснащена стільницями для ПК і Інтернетом, тому може використовуватись, як повноцінній комп’ютерний клас. Довго люди з особливими потребами йшли до мети, але результат був того вартий.

Першими відвідувачами нового центру соціокультурної та активної фізичної реабілітації «На рівних» стала українська команда регбістів на інвалідних візках WRPU (Wheelchair Rugby Players of Ukraine), гравці котрої є мешканцями різних областей України. У місті Бердичеві відбувся збір команди для тренування, перед поїздкою до польського міста Радом, де відбувалася ліга регбі на візках. Цент надав спортсменам своє приміщення для проживання, там були облаштовані спальні місця та створені всі умови для зручного перебування учасників команди. Регбісти були приємно враженні гостинністю та турботою бердичівлян.

І от настав час для урочистого відкриття закладу, оновлений і чепурний він зустрічав почесних гостей. Для традиційного перерізання символічної стрічки, був запрошений міський голова Василь Мазур, що спільно з Юрієм Яремчуком виконали цю почесну справу. Також завітало чимало друзів та благодійників Центру, зокрема на святі були депутат обласної ради та керівник громадської організації людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я.» Неля Дмитрівна Ковалюк, що прибула разом з великою делегацією членів, очолюваної нею організації. Серед почесних гостей був присутній помічник народного депутата Анжеліки Лабунської, Володимир Пономарчук, що також представляв благодійний фонд «ЛАВ», котрий надавав допомогу Центру, підчас його реконструкції.

Було сказано багато добрих, теплих слів, звучали привітання та побажання, було вручено багато дипломів і подяк. А спеціалісти ГО «Стимул», центру реабілітації «Насіння надії» та МБФ «Планета взаємодопомоги», все ніяк не могли повірити, що ця справа нарешті зроблена, адже тільки вони знають, як багато сил, часу, натхнення і роботи було вкладено у створення центру «На рівних».

То ж успіху вам, сильні духом люди, нехай зроблена вами справа, буде першою, але не останньою сходинкою до кращого майбутнього, без бар’єрного довкілля та толерантного суспільства. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.