bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Генплан Сімферополя засекретило СБУ
25.06.2014

«Східноукраїнський центр громадських ініціатив» звернувся до Європейського суду із прав людини із скаргою на відмову в доступі до матеріалів Генерального плану Сімферополя.

Ще у 2009 році представники Центру направили до міської ради столиці Автономної Республіки Крим інформаційний запит з проханням ознайомитися із картографічною складовою Генплану міста. У міськраді цей та повторний запит проігнорували.

Відмову в доступі до публічної інформації громадські активісти оскаржили в українському суді. Після тривалої судової тяганини позов таки прийняли до розгляду, проте містобудівний документ правозахисники так і не отримали. Як з’ясувалося у суді, доступ доГенплану Сімферополя обмежено наказом Головного управління Служби безпеки України в АР Крим. На вимогу кримських «чекістів» документ приховано грифом «Для службового користування».

У Донецькому апеляційному адміністративному ненадання відповідей на запити Сімферопольською міською радою визнали протиправними. Проте вимогу Центру надати Генплан для ознайомлення суд відхилив.

«Судовий процес за доступність Генплану Сімферополя – це черговий приклад корумпованості системи органів державної безпеки та спотвореної системи українського правосуддя. Замість того аби дбати про безпеку держави, Кримське СБУ займалося приховуванням від громадян інформації про земельні ресурси півострову. Як свідчать відповіді на наші скарги до Центрального управління СБУ, у Києві проблем у діях їх кримських підлеглих не бачили. Система вітчизняного правосуддя виявилася неготовою захистити наше право на доступ до публічної інформації. Саме тому ми і змушені звернутися до Суду у Стразбурзі», - пояснює логіку дій організації голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

З відповідями міської ради та усією додатковою інформацією щодо доступності Генерального плану міста Сімферополь можна ознайомитись тут.

Матеріали по темі: «Після трьох років тяганини суд зобов’язав міську раду Сімферополя надати доступ до карт Генплану міста», «Судам України знадобилося 3 роки для того, аби визнати, що Сімферопольська міська рада має відповідати на інформаційні запити», «Кримське СБУ змусило міськраду Сімферополя приховувати від громадян Генплан», «У Центральному управлінні СБУ підтримують приховування Генплану Сімферополя від громадян».

***

Описувана діяльність здійснюється Східноукраїнським центром громадських ініціатив у рамках проекту «Через моніторинг та адвокацію – до законних судових рішень у справах щодо доступу до публічної інформації» за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Міністерства закордонних справ Данії та підтримується ініціативою «Відкрите Врядування: тестування інструментів впливу на владу».

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

https://www.facebook.com/totalaction.org.ua

e-mail: [email protected]

Контакти

  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив
  • e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.