bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відкрий Уряд: що громадяни пропонують зробити Уряду для відкритості
17.06.2014

Український уряд в рамках міжнародної Ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» за допомогою громадськості та за підтримки Програми розвитку ООН в Україні розробляє план дій з реалізації Ініціативи у 2014 – 2015 роках. Для того, щоб план дій був ефективним і врахував позицію мешканців усіх регіонів держави проект документу було оприлюднено для коментування на урядовому порталі «Громадянське суспільство і влада» за посиланням.  Протягом 3-10 червня відбулася низка регіональних громадських обговорень, де кожен охочий запропонував власне бачення щодо ключових пріоритетів розвитку в Україні стандартів відкритого врядування, протидії корупції, доступу до публічної інформації та електронної демократії. 

В регіональних консультаціях взяли участь представники громадських об’єднань та місцевої влади з 15 областей України: Львівської, Івано-Франківської, Волинської, Хмельницької, Тернопільської, Рівненської, Херсонської, Одеської, Миколаївської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Донецької, Полтавської, Луганської та Запорізької. Також більше 150 пропозицій щодо вдосконалення проекту плану дій надійшли у електронному форматі. Систематизовані результати громадських консультацій було представлено 16 червня в Кабінеті Міністрів України під час засідання круглого столу «Ініціатива «Партнерство Відкритий Уряд»: який план дій потрібен Україні?».

Загалом, запропоновані заходи проекту плану дій 65% респондентів визнали «цілком доречними» і лише 2% «недоречними». За чотирма пріоритетами ініціативи вподобання респондентів розділилися наступним чином: запобігання та протидію корупції підтримали 90% активістів; підвищення якості адміністративних та соціальних послуг – 85%; сприяння діяльності об’єднань громадян, їх участі у прийнятті рішень та доступі до публічної інформації – 83%; впровадження технологій електронного урядування та розвиток електронної демократії – 82%.

На одностайну думку громадян, головним пріоритетом Уряду має стати боротьба з корупцією та реалізація антикорупційних законодавчих ініціатив. Так захід з «розробки та внесення на розгляд Уряду проекту Закону про запобігання корупції» отримав 95% підтримки. У якості додаткових пропозицій прозвучала потреба створити спеціальний уповноважений орган з питань антикорупційної політики та всеукраїнську онлайн систему даних про підозри на корупційні дії посадовців.

Не менш актуальним виявилося питання відкритого бюджету та доступу до відкритих даних. Реалізація проекту «Відкритий бюджет» отримала  95% підтримки, створення єдиного веб-порталу електронних декларацій про доходи, майно і витрати службовців - 92% підтримки. Також  90% підтримки мав проект розробки основних засад оприлюднення в мережі урядових відкритих даних. Серед додаткових пропозицій прозвучала ідея введення системи онлайн петицій до органів  влади, що є обов’язковими для розгляду у випадку їх підтримки певною кількістю громадян. Також громадськість пропонує зробити обов’язковим створення всіма органами  самоврядування власних сайтів та забезпечити участь громадськості на усіх етапах формування тарифів та оцінки якості наданих житлово-комунальних послуг.

Крім того, громадяни прагнуть мати більше доступу до процесу прийняття рішень та формування державної політики. Ініціатива «підготовки та подання Уряду проекту Закону щодо участі громадськості у формуванні та  реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення» отримала 92% підтримки.Також не раз прозвучали пропозиції забезпечити рівний доступ об’єднань громадян до членства в громадських радах та забезпечити вільний доступ до засідань рад депутатів усіх рівнів.

Найбільш незрозумілими для громадян виявилися заходи зі створення двох інтерактивних ресурсів: «Дорожня карта розвитку електронної демократії» та «Оцінка електронної готовності міст України» а також проект «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування».

Серед побажань було висловлено наступні: базувати заходи з електронного врядування на реальному стані інформатизації органів влади, провести роз’яснювальну інформаційну кампанію для населення про суть ініціативи, тощо.

Всі пропозиції громадськості наразі передані Уряду для розгляду та включення до фінального плану дій України з реалізації ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» на наступні два роки.

Регіональні консультації проводилися силами Координаційної ради з питання реалізації в Україні ініціативи Партнерство Відкритий Уряд за підтримки Програми розвитку ООН в Україні спільно з Transparency International Україна та місцевими громадськими об’єднаннями.

Нагадаємо, Україна офіційно приєдналася до глобальної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» (анг. - Open Government Partnership) 20 вересня 2011 року. Ініціатива була започаткована Президентами США і Бразилії та вже охопила 64 країни світу. Метою ініціативи є забезпечення виконання країнами-учасницями конкретних зобов’язань щодо сприяння прозорості державного управління, залучення громадян до участі в процесах ухвалення рішень, боротьба з корупцією, використання нових технологій для покращення якості рішень влади. 

Контакти

  • Ольга Тимченко

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.