bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Доступність Генплану Винників забезпечив суд
15.05.2014

Личаківський районний суд міста Львова зобов’язав міську раду Винників оприлюднити Генплан цього населеного пункту. Таке рішення орган правосуддя виніс у відповідь на позов львівської громадської організації «Ресурсний центр для ОСББ».

Нагадаємо, що у своєму позові громадська організація вимагала визнати дії органу місцевого самоврядування щодо приховування Генплану Винників неправомірними та обвинувачувала міську раду у невиконанні вимог Закону «Про доступ до публічної інформації». На прохання громадської організації ознайомитися з матеріалами головного містобудівного документа міська рада відповіла відмовою.Своє рішення чиновники міської ради пояснили тим, що до Генплану міста вносяться зміни.

Як зазначив суд, Закон такої підстави для відмови у доступі до запитуваної інформації не передбачає.

Крім того, у судовому рішенні зазначено: «матеріали Генерального плану не можуть мати інформацію обмежену у доступі, а загальна відкритість документа має забезпечуватися шляхом розміщення його на сайті міської ради».На сайті ж міста Винники жодної згадки про основний містобудівний документ не має.

У результаті відмову міської ради надати документ визнано протиправною, а Вінниківська міська рада має надати громадським активістам Генеральний план міста протягом місяця.

«Винниківська міська рада аналогічно як і багато інших міських рад Львівщини сприймають інформаційні запити які надходять від громадських організацій без особливої уваги. Більше того, питання ознайомлення із генпланом міста носить суспільно значущий характер і не надання інформації про генплан свідчить про те, що міська рада є закритою перед громадою яка її обрала. Мені було б цікаво під час судового засідання подивитися в очі службовцям, які приховують інформацію і почути їхні аргументи під час судової дискусії. Однак жодного разу представники міської ради не з’явилися на судове засідання. Цей факт ще раз підтверджує бездіяльність службовців міської ради по відношенню до громади міста. Місто Винники є цікавим, як для інвесторів, які мають намір будувати багатоквартирні будинки, так і для мешканців, які перед тим, як придбати квартиру звісно хочуть знати яка буде інфраструктура біля їхнього житла через 5 чи 10 років. Ресурсний центр для ОСББ буде добиватися повного виконання даного рішення суду та притягнення до відповідальності винних посадових осіб Винниківської міської ради. Сподіваюся дана ситуація стане добрим прикладом для всіх»,- зазначає представник «Ресурсного центру для ОСББ» Михайло Васюта.

***

Описувана діяльність здійснюється «Ресурсним центром для ОСББ» спільно ізСхідноукраїнським центром громадських ініціативу рамках проекту «Через моніторинг та адвокацію – до законних судових рішень у справах щодо доступу до публічної інформації» за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Міністерства закордонних справ Данії та у рамках проекту «Фінальні кроки до відритих генпланів: експертна та адвокаційна підтримка дій органів влади щодо забезпечення доступності генпланів для громадян України» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження.

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

https://www.facebook.com/totalaction.org.ua

тел. 0642 49 13 74

e-mail: [email protected]

Контакти

  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив
  • тел. 0642 49 13 74

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.