bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Україна відзвітувалась перед OECD за початок антикорупційних реформ
25.04.2014

16-18 квітня 2014 року штаб-квартира Організації економічної співпраці та розвитку (Париж, Франція) приймала делегації країн-учасниць Стамбульського антикорупційного плану дій Мережі ОЕСР. Уповноважені представники країн звітували про прогрес у здійсненні в їх державах антикорупційних реформ та заслуховували зовнішню оцінку власних зусиль, підготовлену експертами ОЕСР.

За методологією цієї поважної організації кожні три роки експерти ОЕСР здійснюють моніторингові візити в країни-учасниці Антикорупційної мережі Стамбульського плану дій, де на місці перевіряють реальний стан справ у боротьбі з корупцією. Експертами оцінюються зусилля держави у сфері координації антикорупційної політики, криміналізації корупційних злочинів, забезпечення участі громадськості у боротьбі з корупцією, можливість доступу громадян до інформації, а також рівень доброчесності державних закупівель та можливість для бізнесу вести справи без використання корупційних зв’язків. Паралельно із зовнішньою оцінкою кожна держава здійснює періодичну самооцінку та додатково готує кожні півроку проміжні звіти про прогрес у реформах. За підсумками звітування Секретаріат Антикорупційної мережі ОЕСР увалює рішення по країнах-учасницях та визначає для них нові рекомендації (в разі потреби).

Україна на зустрічі в ОЕСР представляла власний проміжний звіт у здійсненні антикорупційних реформ за період 2012 - початок 2014 року. В доповнення йому Transparency International Україна оприлюднила альтернативну оцінку антикорупційних зусиль України та надала чіткі рекомендації по швидкому виправленню ситуації в найбільш проблемних сферах. Альтернативний звіт, підготовлений коаліцією неурядових організацій за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, доступний українською та англійською мовою на сайті

 

Цікаво, що позиція громадськості повністю співпала з оцінкою секретаріату Мережі ОЕСР/ Той вважає, що станом на квітень 2014 року з 19 рекомендацій (надані Україні ще в грудні 2004 року) держава демонструє прогрес у 12, тоді як ще 7 фактично залишаються без змін останні 10 років. Прикметно, що прогрес відбувся переважно завдяки зусиллям влади в період лютий-квітень цього року, тобто вже за часів нового Уряду.

Так, експертами помічено прогрес у таких сферах: залучення громадськості до протидії корупції; дослідження причин та проявів корупції в Україні; переорієнтація видів покарань за корупційні злочини з адміністративних штрафів на реальні строки ув’язнення; чітка ідентифікація осіб, на яких поширюється відповідальність за корупційні діяння; надання міжнародної правової допомоги у боротьбі з корупцією; посилення прозорості державних закупівель; гарантування доступу до публічної інформації тощо.

Натомість, все ще проблемними є: ефективна координація антикорупційної політики, спроможність антикорупційних органів здійснювати власні завдання; надмірна широта імунітетів для суддів та депутатів; антикорупційна спеціалізація прокурорів; доброчесність публічної служби та уникнення конфлікту інтересів; ефективний контроль за змістом майнових декларацій посадовців; прозорість фінансування політичних партій та виборчих кампаній; незалежність судової системи; відкритий діалог із бізнесом в питаннях протидії корупції.

Україна є одною з найстарших учасниць Стамбульського антикорупційного плану дій Мережі ОЕСР, до якого приєдналась ще у 2004 році. Проте на сьогодні держава пасе задніх у клубі борців із корупцією. Головна причина – відсутність бажання протидіяти корупції та постійна конкуренція політичних еліт за право контролювати сферу антикорупції. Так, заходи, реалізовані владою протягом 2010-2014 рр, свідчать про відсутність реальної політичної волі у боротьбі з корупцією, а більшою мірою спрямовані на створення враження для суспільства та міжнародної спільноти. На жаль ця хвороба передалась і представникам вже нової влади, які за два місяці управління країною встигли розробити три конкуруючі між собою законопроекти про Антикорупційне бюро замість того, аби підготувати єдиний текст, здатний консолідувати парламент.

За підсумками засідання Антикорупційної мережі ОЕСР секретаріатом організації було вирішено розробити спеціальну програму для України, спрямовану на додаткову підтримку антикорупційних зусиль України. Ці зусилля повинні базуватись на рекомендаціях експертів ОЕСР та висновках громадських контролерів. Саме тому Transparency International Україна у найближчому майбутньому ініціює широку дискусію щодо можливих пріоритетів у співпраці ОЕСР та України в питаннях протидії корупції.

А від нової влади Transparency International Україна просить лише одного – доведіть свою відданість антикорупційних реформ, ухваливши громадський законопроект про антикорупційне бюро ще до президентських виборів. В парламента є на це ще цілий місяць.

Контакти

  • Ольга Тимченко
  •  0503529618

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.