bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбувся круглий стіл «Розвиток органів самоорганізації населення в містах і селах Миколаївщини»
15.04.2014

У минулу середу 9 квітня відбувся круглий стіл в м.Вознесенськ «Розвиток органів самоорганізації населення в містах і селах Миколаївщини», в якому взяли участь міський голова м.Вознесенськ, начальник відділу забезпечення депутатської діяльності зв’язки з громадськістю Вознесенського міськвиконкому, заступник голови Вознесенської райради, представники сільрад Вознесенського району, представники громадськості та ОСН Вознесенська та Южноукраїнська.

Круглий стіл відкрив голова миколаївської громадської організації «Фонд розвитку Миколаєва » - Михайло Золотухін оголосивши про старт проекту « Розвиток органів самоорганізації населення в містах і селах Миколаївщини» спільно з Миколаївською обласною радою. Метою даного проекту є підвищення ефективності місцевого самоврядування шляхом розвитку такого інструменту демократії, як орган самоорганізації населення ( ОСН) у містах і селах Миколаївщини.

Віталій Луків - міський голова м.Вознесенськ у своєму виступі відзначив важливе значення ОСН в Вознесенську. Підкресливши, що створення і розвиток системи ОСН дозволяє вирішувати в місті завдання залучення якомога більшої кількості жителів у процес управління, встановлення зворотного зв’язку суспільства і влади міста, врахування думки та пропозицій громадян при прийнятті та реалізації рішень з різних напрямків діяльності міської ради .

Начальник відділу забезпечення депутатської діяльності та зв’язків з громадськістю апарату виконкому Вознесенського міськради Тетяна Зелінська, в свою чергу, поділилася досвідом самоорганізації громадян навколо реалізації спільного суспільно значущого проекту. Таким проектом стало створення дитячого ігрового комплексу, і реалізували його, власне, батьки малюків, для яких і були призначені гойдалки і пісочниці. А незабаром після цього мешканці, які разом працювали над ігровим комплексом, прийняли рішення про створення ОСН.

Успішним досвідом соціальної активності громадян у Вознесенську поділилася і Вікторія Бальцер - голова «Фонду громади м. Вознесенська», розповівши про успішні соціальних і благодійних програмах в місті. Як один з успішних прикладів – ОСН « Перлина гаю» грантера ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» результатом реалізації виграного гранту, якого , стало лобіювання рішень Вознесенської міськради щодо вирішення проблеми впорядкування території кладовища на території ОСН. Також , Вікторія зазначила що орган самоорганізації населення залишається найдієвішим ланкою між владою і населенням , який як ніхто допоможе вирішувати насущні життєво важливі проблеми побуту населення. І на завершення Вікторія додала, що буквально вчора зареєструвався ще один ОСН, який є вже шостим в Вознесенську.

Досвід Вознесенська щодо розвитку ОСН викликала цікавість і сусідніх  міст. Активіст ОСН «Управа» м.Южноукраїнськ - Олександр Кудасов розповів про «горячі» проблеми, що стосуються його ОСН, але в силу недостатньої компетенції в правових питаннях всі витрачені зусилля не дають результату.

Ці та інші прогалини має намір заповнити «Регіональний ресурсний центр для ОСН Миколаївщини», заснований на базі Громадської організації «Фонд розвитку м. Миколаєва» через проведення «Шкіл громадянської дії » для активістів ОСНів та грантову підтримку адвокаційних ініціатив ОСН та ініціативних груп по їх створенню. Умови набору в « Школу громадянської дії » та конкурсу грантів в 2014 р Робота РЦ грунтується на територіальних «нюанси » , враховуватися особливості роботи ОСН села , міста районного центру та обласного центру. Міський житель далекий від проблем жителя села , а житель обласного та районного центру також мають різні інтереси,  в тому числі і ментальність.

Заступник голови Вознесенського районної ради Білоконь Іван Валерійович - у свою чергу зазначив актуальністю розвитку органів самоорганізації населення в селах, яка пов’язана з невідворотним укрупненням сільських рад, і подякувавши за активність у розвитку ОСН у селах присутніх сільських голів Олександрівського, Вороневского, Григорівського, Дмитровського, Дорошевский, Прібужанского, Таборевского, Яструбіновског, Щербаневская, Темерьязовского, Прібужанского, Новосельковского сільських рад Вознесенського району.

І на завершення круглого столу був оголошений конкурс грантів для ОСН та ініціативних груп по їх створенню «Мікрогрантів для представницької діяльності ОСН у селах і містах Миколаївської діяльності » 2014р .

 Круглий стіл «Розвиток органів самоорганізації населення в містах і селах Миколаївщини» пройшов в рамках проекту «Покращення представницької діяльності ОСН у селах і містах Миколаївщини», який реалізує ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» в партнерстві з ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та при підтримки МФ «Відродження».

Контакти

  • ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»
  • Вул. Севастопольська 15 кв. 3
  • Тел (0512) 47-38-79
  • www.frgn.mk.ua
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.