bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Самоорганізація в громадах - шлях до відновлення суспільства
27.02.2014

Події останніх місяців наочно продемонстрували величезний потенціал українського суспільства щодо його самоорганізації.

При цьому, така самоорганізація знаходить свій прояв як у професійних середовищах (серед юристів, медиків), так і в середовищах людей різних, але також зацікавлених у наведені ладу в країні.

Для стабілізації ситуації в країні надзвичайно важливим є закріплення та примноження «в мирний час» того величезного людського потенціалу, який знайшов свій прояв на Майданах країни. Розвиток самоорганізації населення в громадах дозволить консолідувати зусилля громадян та місцевих органів влади у побудові в Україні якісно нового демократичного суспільства.

Про це заявили на прес-конференції, що пройшла 26 лютого в УНІАН, голова Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник тадиректор Програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження» Олексій Орловський.

На думку експертів, однією із можливих форм закріплення громадської активності у «пост-майданний» період мають стати органи самоорганізації населення (ОСНів). Саме розвитокв громадах ОСНів як законних та уповноважених представників інтересів громадян та посередників між місцевою владою та жителями – один із шляхів системного вирішення кризи в українському суспільстві, до якої призвела, зокрема, й неможливість впливу громадян на місцеві справи.

Андрій Крупник представив результати роботи за минулий рік громадської мережі Ресурсних центрів для ОСНів, робота якої може стати в нагоді для громадських активістів. Сьогодні до цієї мережі входить низка регіональних, а також всеукраїнський Центр підтримки ОСНів, що діє на базі Асоціації сприяння самоорганізації населення, яка координує діяльність мережі за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

В навчальних заходах, круглих столах та конференціях, організованих ресурсними центрами в Одесі, Дніпропетровську, Києві, АР Крим, Миколаєві, Львові, Луганську, Луцьку, Херсоні, взяли участь сотні громадських активістів та представників органів місцевої влади, надано понад тисячу консультацій, проведено широку просвітницьку роботу серед населення, завдяки чому створені або легалізовані десятки ОСНів, реалізовані міні-проекти з розвитку громад.

Налагоджено роботу існуючих комітетів самоорганізації та їхню взаємодію з громадянами та місцевої владою. Так, у Луцьку міською радою прийнято Програму сприяння діяльності та розвитку органівсамоорганізації населення міста Луцька на 2013-2016 р., при Дніпровській райдержадміністрації Києва створено Центр з питань сприяння діяльності ОСНів району. На Миколаївщині міською радою м. Вознесенська затверджений Порядок створення та легалізації ОСН. В інших регіонах були також ухвалені рішення, що містять заходи з розвитку ОСН.

До речі, за даними Держстату, на початок лютого 2014 року в Україні зареєстровано 1,5 тисячі ОСНів різного територіального статусу, а створені та легалізовані шляхом повідомлення (без реєстрації) та перебувають на стадії створення щонайменше у десять разів більше.

В 2014 році мережа продовжить активну діяльність, до неї долучилися ще три ресурсних центри: новий - зі Львова, а також з Макіївки (Донецька обл.) та Рівного.

Всеукраїнська асоціація сприяння самоорганізації населення разом із активістами мережі, крім організаційно-методичної роботи, займається ще й удосконаленням законодавства для сприяння розвитку руху самоорганізації.

У цьому контексті Олексій Орловський озвучив ситуацію, яка склалася із просуванням нової редакції Закону України «Про органи самоорганізації населення». Законопроект в редакції Мінрегіону, який Кабінет Міністрів України 29 листопада 2013 р. подав на розгляд Верховної Ради України за № 3704, на переконання громадських експертів, створює передумови для узурпації владою цієї місцевої громадської ініціативи і суперечить чинній Стратегії розвитку громадянського суспільства.

Щоб запобігти цьому, за ініціативою коаліції громадських організацій народні депутати України терміново подали на розгляд ВРУ альтернативний законопроект під номером  3704-1, підготовлений експертами Асоціації, який пройшов широке публічне обговорення та був схвалений як такий, що відповідає демократичним стандартам та інтересам ОСНів.

Разом з ним Асоціацією був поданий і проект Закону «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання» (№ 3747). Адже саме загальні збори (конференції) є ключовим інструментом вирішення питань щодо створення та багатьох аспектів діяльності ОСНів. Цей законопроект був підтриманий Координаційною радою з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України у жовтні минулого року.

Учасники прес-конференції закликали громадськість, підтримати проект Закону про внесення змін до Закону України “Про органи самоорганізації населення” (№ 3704-1) та проект Закону «Про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання» (№ 3747), а народних депутатів внести ці законопроекти на розгляді парламенту вже найближчими тижнями.

Контакти

  • В’ячеслав Кіщенко
  • (095) 336-01-55
  • [email protected]
  • http://samoorg.com.ua.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.