bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Гідність Єврореволюції
16.02.2014

Останнім часом розмови та дискусії українців перебувають у системі координат Євромайдану, незалежно від того, по який «бік барикад» вони себе бачать. А ще декілька місяців тому, напевно, ніхто не підозрював, що малочисельний протестний рух, що зібрався на підтримку європейського майбутнього України, переросте у хвилю масових протестів, а згодом - у загальнодержавну революцію гідності, що отримала назву «Євромайдан».

Сучасний прозаїк-постмодерніст Ірвін Уелш сказав, що першими починають бунтувати найвразливіші. Студентство є водночас і вразливою, і при тому найбільш мобільною соціальною групою, готовою до активної дії, коли на те є об’єктивні причини. Саме студенти самоорганізувались та стали рушієм Єврореволюції, як і понад два десятиліття тому – під час Революції на граніті. Як показали результати опитування, розгін мирної демонстрації, що сколихнув країну в ніч на 30 листопада 2013 року, став сигналом тривоги для сотень тисяч українців та дав їм поштовх перейти від пасивного споглядання до активної дії.

 

Події, що відбуваються в Україні, спонукають до дискусій, породжують безліч думок та гіпотез, тому соціологічна агенція «Фама» провела опитування на тему Євромайдану серед користувачів соціальних мереж.

Українці підтримують Євромайдан, тому що відстоюють свої конституційні права та свободи, тому що розуміють важливість власної участі у Євромайдані для відстоювання демократичного майбутнього України, тому що відчувають єдність українців, які стоять пліч-о-пліч заради спільної справи. Жоден із респондентів не відповів, що його мотивували звернути увагу на Майдан безкоштовні концерти зірок українського шоу-бізнесу чи можливість не ходити на пари або на роботу.

На сьогодні Євромайдан є топ-темою для висвітлення у світових засобах масової інформації та «лакмусовим папірцем» для українських ЗМІ. Ми запитали, які засоби масової інформації, на думку користувачів соціальних мереж, об’єктивно висвітлюють події Єврореволюції, а які, на їхню думку, спотворюють дійсність. Як показали результати, значного розпорошення думок стосовно цих запитань не було. У рейтингу об’єктивності українці чітко провели лінію між ЗМІ, яким можна довіряти та ЗМІ, яких слід уникати (детальна інформація щодо рейтингу об’єктивності/необ’єктивності ЗМІ представлена на інфографіці).

На завершення, ми поцікавились, якими вбачають перспективи Майдану респонденти, оскільки у багатьох, напевно, виникало запитання, а що ж буде далі? Кожен другий респондент відповів, що Уряд України піде у відставку і будуть призначені перевибори (51,1%), а також те, що відбудуться перевибори на усіх рівнях влади (49,8%). Як бачимо, прогнози частково справджуються. Серед респондентів значна частинна вважає, що перспективою майдану є силовий варіант та репресії щодо мітингувальників (38,5%). Навіть ті, хто вагався щодо перспектив Майдану, зазначили, що мають надію на те, що результатом Майдану буде оновлена країна - чесна та законна.

Майдан живе своїм життям, обирає своїх героїв та антигероїв, об’єднує найкращих представників нації, а головне – не залишає байдужими.

Контакти

  • http://famalviv.com.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.