bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

35 районів та міст охоплено кіноуроками з правової свідомості
04.02.2014

http://dep.od.ua/dep/imag_news/Image/lid_Kilija_99980.jpgЗа попередні чотири місяці кіноуроками з правової та громадянської освіти було охоплено понад 35 районів і міст обласного значення Одещини, Галичини та Київщини. Співорганізатором кінопоказів на Одещині став регіональний координатор Docudays UA Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України”. Одним із партнерів фестивалю є програма “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

Про це повідомила Уляна Ковальчук, речниця Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство» та координатор спецпрограми фестивалю Docudays UA «Документальне кіно в школах: уроки правової свідомості та громадянської активності».

Організатор просвітницьких кіноуроків звернула увагу на великий інтерес учнів до короткометражних фільмів з серії “Нові герої”, які розповідають про звичайних людей з глибинок Сходу й Півдня України, які самоорганізувалися і стали на захист своїх прав. Ці фільми були зняті за підтримки МФ “Відродження”.

За словами Уляни Ковальчук захоплення старшокласників та освітян викликав також фільм “Загадка Норильського Повстання”, відзначений на фестивалі Docudays UA призом “Свобода як найвища цінність”. У Ізмаїлі, Котовську, Кілії, деяких селах Одещини, а також у Львові та на Прикарпатті цей фільм особисто презентував його режисер, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка Михайло Ткачук. Учні Одещини, як це видно з сюжету місцевого телеканалу “КЕТ”, вперше замислилися про життя політичних в’язнів у сталінських концтаборах.

Уляна Ковальчук відзначила, що одинадцятикласник Дмитро Марінов з містечка Рені, що на Одещині, навіть написав дослідницьку роботу про Норильське Повстання на основі кінострічки М.Ткачука і зайняв призове місце на одеському обласному конкурсі Малої Академії наук.

«Документальні правозахисні фільми мають велике мотивуюче значення, бо надихають школярів надзвичайними долями борців за людські права, а також формують в учнів розуміння верховенства права як найвищої цінності, яку необхідно відстоювати всюди – у школі, в місцевій громаді, у цілій країні», - підсумувала координатор спецпрограми фестивалю Уляна Ковальчук.

Після презентацій документальних фільмів зацікавлених старшокласників також знайомили з прикладами успішної громадської діяльності їх однолітків з молодіжної організації «Учнівське братство» і навчали першим крокам у сфері громадської та правозахисної діяльності. Для цього у міста і села Одещини зі Львова приїздив один з лідерів «Учнівського братства» десятикласник Микола Бурдяк, який залучився до громадської діяльності під час аналогічного кіноуроку в його школі торік.

Мета програми “Верховенство права” – підтримати ініціативи громадянського суспільства, спрямовані на захист прав людини й основоположних свобод, сприяти підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному та місцевому рівнях.

Прес-служба Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" 

Контакти

  • Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • [email protected]
  • (048) 716 40 18

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.