bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександр Бабій: «Європа починається з виконання власних зобов’язань»
10.12.2013

26-29 листопада 2013 року Єврорегіон Карпати-Україна спільно з Єврорегіон Карпацкі (Польща) провели навчально-робочу поїздку для представників агенцій місцевого розвитку різних українських міст. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Що необхідно зробити у Бурштині, щоб наблизитись до європейських стандартів? Про це ми розпитали у Олександра Бабія, директора Агенції місцевого економічного розвитку м.Бурштина.

-   Олександре, розкажіть, будь-ласка, яка була головна мета поїздки?

Основні задачі, які я ставив для себе – вивчення досвіду агенцій місцевого та регіонального розвитку Підкарпацького воєдства Республіки Польща та м.Свіднік у Словаччині. Програма була дуже насичена, партнери до нашої роботи ставились дуже серйозно. Отримані практичні результати: попередня угода про співпрацю з гміною Богухвала (Підкарпацьке воєводство, Польща), містом Свіднік (Словаччина), сформовані пропозиції спільних заходів з Єврорегіоном Карпати на 2014-2015 роки, отримані контакти експертів-практиків Науково-технологічного парку Аерополіс.

-    Як відомо, Польща активно використовує підтримку Євросоюзу, на яку так розраховують громади в Україні. Що можете сказати про результати з побаченого?

З цього приводу маю три тези. Перша – всіх хто малює або ковтає медведчуківскі «ужастики» євроінтеграції – в примусовому порядку необхідно вивезти, наприклад, у Жешув. Хай побачать ці сотні кілометрів доріг та тисячі нових робочих місць, у якісних технологічних компаніях. Потім я вислухаю усі їхні аргументи. Друга – Україна не зможе отримувати таку допомогу, та й у Польщі обсяг значно скоротиться з наступного року. Це об’єктивні обставини бюджетної ситуації в Євросоюзі. Третя – як розумно та злагоджено польські громади, влади, та агенції розвитку використовують доступну допомогу та будують фундамент сталого розвитку – це те, чому нам потрібно вчитись. Якщо ми будемо працювати так як наші колеги, то результат буде.

-    Як Ви вважаєте, чи не завадять реалізації планів Агенції події в Україні – непідписання угоди про Асоціацію з ЄС, Майдан?

Можливо мене закидають камінням, але я не бачу якихось суттєвих фактичних змін в Україні, порівняно, наприклад, з початком листопада. Угоди у нас як не було, так і немає. Коштів у місцевих бюджетах не було, і, очевидно, не буде. Підписані угоди та попередні домовленості з партнерами базувались на існуючій нормативній та фінансовій базі, і, відповідно, виконуються згідно з планом. Так у грудні проходять навчання з бізнес-планування спільно з Асоціацією Соціально-Економічні Стратегії та Партнерства (м.Донецьк) за програмами Молодіжний Бізнес України та Розвиток Соціального підприємництва, продовжується розробка інвестиційного проекту Індустріальний парк Бурштин, запуск Центру підтримки соціального бізнесу. Усе – за фінансової підтримки компанії ДТЕК. Європа починається з нас, з виконання власних зобов’язань перед партнерами. Європа у нашій роботі – це довіра та прогнозованість. І ні рішення уряду, ні Майдан не повинні цьому перешкоджати.

-    Що Вам видалось найбільш цікавим під час візиту? Чи будете щось впроваджувати найближчим часом?

Найбільш цікавим для себе вважаю ближче знайомство з робою Єврорегіону Карапти. Бурштин приєднався до АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна» лише у жовтні 2013 року, але ми вже отримуємо корисні результати – партнерства, плани нових проектів, підтримку у роботі Агенції. Перш за все хочу подякувати Галині Литвин, виконавчому директору АОМС «ЄКУ», та Давіду Лясеку, керівнику Єврорегіон Карпацкі – за підтримку та надзвичайно корисну програму. Вірю, що наша спільна робота буде активно продовжуватись! Інформації виявилось дуже багато, тому я вирішив зробити вебінар «ЄВРОШАНС: Як отримати європейські кошти для громади?», що пройде 25 грудня.

-    Чи це буде закритий захід, чи до нього можуть приєднатись усі охочі?

Це відкритий вебінар, до якого можуть приєднатись усі бажаючи, просто зареєструвавшись за адресою: http://babiypro.justclick.ru/Evroshans. Щиро запрошую усіх зацікавлених колег! 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.