bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Харківські проектанти готові розсекретити генплани. Чи захочуть цього міські ради?
23.10.2013

Один із провідних державних проектних інститутів «Укрміськбудпроект» (м.Харків) заявив про свою готовність зняти грифи обмеження доступу із генеральних планів міст, розроблених інститутом. Традиційно «Укрміськбудпроект» спеціалізується на розробці генпланів для міст-районних центрів.

«Інститутом постійно продовжується робота щодо зняття грифів обмеження доступу з раніше розробленої проектної документації українських міст», - зазначає у листі до Східноукраїнського центру громадських ініціатив головний інженер інституту Юрій Сабіна. Як приклад конкретних дій з боку інституту, представник «Укрміськбудпроекту» повідомив про те, що в жовтні 2013 року проектанти зняли гриф «Для службового обрисування» із Генерального плану м. Новий Розділ Львівської області. У листі архітектор також запевнив, що проектний інститут готовий і надалі знімати грифи із інших міст. «Першочерговому розгляду підлягають об’єкти на які надходять запити від місцевих органів самоврядування», - зазначив він.

Написати листа до Центру головний інженер вирішив після перевірки діяльності інституту, проведеною прокуратурою за скаргою громадської організації. Причиною скарги правозахисників було небажання проектних інститутів знімати грифи обмеження доступу із містобудівної документації.

«Ситуація із зняттям грифів обмеження доступу із генеральних планів – це як зачароване коло. Згідно закону, зробити генплан доступним для громадян має розпорядник генплану, тобто організація у якої фізично перебуває документ. Але копія генплану є як у міської ради, яка є його власником, так і у проектного інституту, який є його розробником. Крім того, часто примірник генплану зберігається і в обласній адміністрації. Проте жодний із розпорядників документа не хоче брати на себе відповідальність та «вказує пальцем» на іншу організацію»,- пояснює ситуацію голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко. «На жаль, нам доводиться активізовувати чиновників та проектантів із допомогою органів прокуратури», - продовжує правозахисник.

Нагадаємо, що раніше великомасштабні карти, на основі яких розроблялися генплани, мали гриф «ДСК» або «Таємно» і були недоступними для звичайних громадян. Проте 16 вересня 2013 року Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ скасувало гриф «Для службового користування» на великомасштабних картах та планах міст.

***

Східноукраїнський центр громадських ініціатив здійснює діяльність спрямовану на забезпечення доступності генпланів для громадян в рамках проекту «Фінальні кроки до відритих генпланів: експертна та адвокаційна підтримка дій органів влади щодо забезпечення доступності генпланів для громадян України» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження.

 

Контакти:

Бондар Аліна

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

http://totalaction.org.ua/

https://www.facebook.com/totalaction.org.ua

тел. 099 932 36 73

e-mail: [email protected]

 

Контакти

  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив
  •  http://totalaction.org.ua/
  •  https://www.facebook.com/totalaction.org.ua
  • тел. 099 932 36 73
  • e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.