bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Культурна євроінтеграція в дії
04.10.2013

1 жовтня 2013 року до Міжнародного Дня Музики в київському Будинку актора відбувся концерт ЄС МУЗИКА – дійство, що мало продемонструвати спільність культурних традицій України та інших європейських країн-членів ЄС. Захід, організований скрипалем Кирилом Стеценком, привернув увагу не лише по-європейськи налаштованих українських громадян, але й міжнародних дипломатів. Серед почесних гостей дійства були колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, заступник голови місії Посольства Румунії в Україні Віорел Мошану, президент Києво-Могилянської Академії Сергій Квіт та інші відомі діячі культури й освітяни.

Володимир Огризко: «Такі мистецькі події, як концерт скрипаля Кирила Стеценка, роблять більше для євроінтеграції України, аніж робота політиків». Колишній український міністр був також задіяний як співорганізатор та покровитель проекту, сприяючи на дипломатичному рівні проведенню заходу.

В рамках концерту прозвучали твори геніїв європейського скрипкового мистецтва: Кореллі (Італія), Рамо (Франція), Баха (Німеччина), Моцарта (Австрія), Венявського (Польща), Бартока (Угорщина), Дініку (Румунія) та Скорика (Україна). Символічним актом імпрези стало виконання попурі на теми гімнів України та європейських країн в обрамленні гімну ЄС («Ода до Радості»). Так у пролозі Україна символічно опинилась «У КОЛІ ГІМНІВ» Європи. 

«Таке музичне дійство має стати актом символічного включення України до кола країн Європейської Співдружності. Музика, як і зрештою будь-який прояв культури, є яскравим та дієвим інструментом соціального впливу, який може змінювати ставлення людей до життєво важливих рішень навіть загальнонаціонального значення», - відзначив Кирило Стеценко.

Концерт ЄС МУЗИКА став презентацією ідеї проведення в Україні серії концертних програм ГАЛЕРЕЯ СКРИПКОВИХ ГЕНІЇВ, котра має презентувати українському слухачеві найкращі досягнення скрипкової музики.

Про ідею проекту ГАЛЕРЕЯ СКРИПКОВИХ ГЕНІЇВ розповів Кирило Стеценко: «Саме системність володіла мною у прагненні створити серію з 12 тематичних програм, які передавали б історичну логіку скрипкового мистецтва у всіх його вимірах: артисти, композитори, педагоги, майстри, дослідники. 
Розумію, що амбітність ідеї провокуватиме безмежжя намірів, але й для стислого гастрольного дайджесту по Україні знадобиться не менше шести років. Цей дух мандрівки у часі та просторі охопить культури Італії, Франції, Німеччини, Австрії, Польщі, Чехії, Угорщини, Румунії, Бельгії, Фінляндії, Норвегії, Росії, України, Британії та Сполучених Штатів Америки. Вихід за межі музейного пошанування геніїв виявиться не лише в актуалізації музики. 
Прихованою принадою для слухачів стане атмосфера співтворчості та відчуття інтерактивного контакту між душами людей, які перебувають не лише в залі або на сцені, а й продовжують існувати у Просторі Вічності. Відчуття ідеального образу тонких взаємодій зобов’язує мене стати своєрідним медіумом у сеансі музичного спіритуалізму, який започатковується на сцені Київського Будинку Актора 1 жовтня 2013 року…» 

«Євроінтеграційний» епілог концерту завершив музичне дійство виконанням Рондо на теми Гімну ЄС та українських мелодій. Музичне поєднання європейської «Оди Радості» з Гімном України, Гопаком та твором Многая літа у виконанні Едуарда Драча (кобза), Максима Бережнюка (сопілка) та Кирила Стеценка продемонструвало спільність духовної та музичної традиції України та ЄС.

Кобзар Едуард Драч: «На цей проект запросив мене Кирило Стеценко. Це було несподівано, хоча коли ми почали грати, багато творів зазвучали і ми зразу зрозуміли, що це буде добре. Нічого випадкового в цьому немає, адже ще у 2007 році я тиждень працював в Європарламенті в Брюсселі і озвучував Українську виставку. Будучи в серці Європи я познайомився з євро парламентарями і пізнав ту атмосферу, яка в принципі мені сподобалась і є нам близькою. Тож імпровізація на тему різних українських і європейських мелодій – це природно та цікаво». 

У концерті взяли участь лауреат міжнародних конкурсів Олександра СТРОЦЮК (скрипка), дипломант міжнародних конкурсів Наталя СТРОЧАН (фортеп’яно), заслужений артист України Кирило СТЕЦЕНКО (скрипка). Партію гітари виконав Григорій ЛУК’ЯНЕНКО.Примітно, що прем’єра серії ГАЛЕРЕЯ СКРИПКОВИХ ГЕНІЇВ відбувається у Міжнародний День Музики, який було впроваджено 1975 року ЮНЕСКО з ініціативи «скрипкового генія» ХХ ст. Єгуді Менухіна. Метою щорічного відзначення проголосили «просування музичного мистецтва серед усіх верств суспільства». Цікаво, що вже тоді було гостро поставлено проблему звукового забруднення громадського простору. Владам міст рекомендували ввести хвилини мовчання, щоб вуличний шум замінити концертами у парках, на площах та в інших громадських місцях. День Музики день мав активізувати поширення музичного мистецтва із залученням найрізноманітніших концертних майданчиків та мас-медій. 

Кирило Стеценко – скрипаль, композитор, режисер, продюсер та педагог. Нар. у Львові, в родині музикантів: його дід, К. Г. Стеценко – видатний український композитор, а батько, В. К. Стеценко – відомий скрипаль, педагог. 1971 р. закінчив Київську середню спеціальну музичну школу ім. М. Лисенка, а 1977 р. – Національну музичну академію України. 1974 р. отримав І премію на Всеукраїнському конкурсі скрипалів, а 1977 р. став лауреатом Всесоюзного конкурсу. Вчився під керівництвом видатних скрипалів сучасності – Богодара Которовича, Леоніда Когана та Валерія Климова. Зіграв понад три тисячі сольних концертів в Україні, Росії, Білорусі, Казахстані, Киргизії, Туркменії, Узбекистані, Польщі, Угорщині, Бельгії, Австрії, Португалії, Канаді та США. Викладав скрипкову майстерність у НМАУ. Нині очолює кафедру менеджменту шоу-бізнесу в КНУ культури і мистецтв. Як скрипаль відзначається глибоким інтелектуалізмом, яскравим артистичним темпераментом, витонченістю фразування та жанрово-стильовою чутливістю. Виявляє творчий інтерес до класики, фольклору, джазу, поп-музики та рок-н-ролу.

 

 

Автор фото - Микола ПАЛІТРА

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.