bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті та зробити цифровий простір безпечнішим?
28.10.2024

Вірити, реагувати й повідомляти: як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті та зробити цифровий простір безпечнішим? 

 
Сексуальне насильство над дітьми в інтернеті може проявлятися по-різному, починаючи від небажаних розмов на інтимні теми чи пропозицій близькості, надсилання незнайомцями відвертих фото/відео та прохань поділитися своїми, до поширення таких матеріалів, погроз або шантажу з метою подальших сексуальних дій чи експлуатації, у тому числі, наживо.
 
Наскільки ця проблема близька окремо взятій сім’ї чи громаді? Що робити, якщо є підозра, що це могло статися з вашою дитиною, або якщо ви побачили контент зі сценами сексуального насилля над дітьми у мережі? Чи розслідуються такі злочини і хто відповідальний за протидію?
 
Ці та інші питання обговорювали 23 жовтня на всеукраїнській онлайн-дискусії в межах інформаційної кампанії «Сексуальне насильство в інтернеті: як захистити дітей» – спільної ініціативи ГО «Докудейз» та ВГО «Магнолія», – під час 21 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.
 
Сексуальне насильство над дітьми в інтернеті це проблема, що торкнулася без винятку всіх країн. Згідно з останнім дослідженням Глобального інституту безпеки дітей Childlight Единбурзького університету, постраждалими від дій зловмисників щороку стають понад 300 млн дітей, а це кожна 8 дитина у світі. Кількість чоловіків, які визнали, що вчиняли онлайн-насилля над дітьми (11% у США, 7% у Великобританії), або хотіли би зробити фізично, якби знали, що це залишиться в таємниці, – вражає.
 
За даними міжнародної асоціації INHOPE – мережі гарячих ліній, що на сьогодні об'єднує 54 країни, – у  2020 році в Україні почав стрімко зростати хостинг матеріалів сексуального насилля над дітьми, за два роки зріс майже у шість разів. І станом на кінець 2022 за кількістю розміщених в інтернеті відповідних матеріалів ми посідали 5 місце у світі.
 
Основними причинами тоді називали дешеві хостинг-послуги, слабкий контроль за інтернет-платформами і, звісно ж, недостатню регуляцію. Не останню роль відіграла й повномасштабна війна, – каже Олексій Сидоренко, керівник напряму протидії насильству над дітьми ВГО «Магнолія».Однак, хочу сказати, що останні два роки наша країна не стояла на місці та зробила значні кроки для подолання цієї проблеми. 
 
На початку 2024 Україна долучилася до INHOPE і запустила гарячу лінію stopcrime.ua. Це портал, створений «Магнолією», куди можна повідомити про вчинення будь-якого злочину над дитиною, в тому числі сексуального насильства в інтернеті – для цього достатньо лише надіслати посилання на підозрілі матеріали (анонімно). 
 
За 8 місяців роботи платформи наші аналітики встигли проаналізувати 2029 повідомлень, із них у 742 було підтверджено наявність шкідливого контенту – вони були передані до департаменту кіберполіції України для подальшого блокування та розслідування злочинів, а також переадресовані до інших країн-членів асоціації, де хостилися шкідливі матеріали, та їхніх правоохоронних органів.
Якщо аналізувати усі вище вказані цифри, ми розуміємо, що проблема, зокрема для України, дуже актуальна. І тут заклик єдиний: не бути байдужими і повідомляти, якщо натрапили на такий контент в мережі,говорить Олексій.
 
Власне, що ми маємо на увазі, коли говоримо про матеріали сексуального насилля над дітьми? Як пояснила Мар’яна Гевко – психологиня центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства за моделлю «Барнахус», експертка МГО «Міжнародний центр розвитку і лідерства» та проєктна менеджерка Мережі DOCU/CLUB, мова про реальні, а також згенеровані комп'ютером фото й відео будь-яких дій сексуального характеру за участі дитини або в її присутності. Саме ж поняття сексуального насилля онлайн також має свою специфіку.
 
Будь-які дії інтимного характеру стосовно дитини – це є насилля, тому що це завжди дисбаланс сил і діти насправді на таке не дають згоди: коли доросла людина шляхом встановлення довірливих стосунків, шляхом маніпуляцій, погроз, шантажу досягає певних цілей, які приносять психологічну, або й фізичну шкоду дитині – це є насильство,пояснює експертка.Дорослі не мають права і не повинні просто так спілкуватися з дитиною на інтимні теми (якщо це не просвіта, якщо спілкується не педагог,який має відповідну освіту й кваліфікацію). Ніхто не має права просити дитину надіслати фото або відео оголених частин тіла, «скидати» дитині відео чи фото сексуального характеру. Тим часом діти можуть взагалі не усвідомлювати, що з ними відбувається, навіть заперечувати, що це було насилля, зловмисники можуть казати, що «вони не опирались» і так відбувається нормалізація таких дій дорослих і поширюється далі. Поширений у колах неосвічених людей аргумент: дитина сама винна, для чого погоджувалася на це дивитися.
Ще одна ілюзія – «з моєю дитиною такого точно не трапиться», «в нашій громаді такого точно бути не може». На жаль, потенційно це може статися з будь-якою дитиною, незалежно від того, наскільки добре вона вихована, або обізнана щодо можливих небезпек. Існує дуже багато психологічних причин, чому діти потрапляють на гачок зловмисників, – каже Мар’яна. 
 
Мар’яна Гевко зазначила, що насправді ми навіть не здогадуємося, скільки дітей переживають подібний досвід, адже більшість із них про це не говорять, а відповідні індикатори є малопомітними. 
 
Сексуальне насильство можливе як щодо дівчаток, так і щодо хлопчиків, і з останніми ситуація ще складніша: вони ще рідше ідентифікують це як насилля та комусь розповідають. Окремий аспект – сексуальне насильство в інтернеті, здійснене дітьми один щодо одного. 
 
Коли нам стає відомо про факти насильства щодо неповнолітнього/-ої, ми зобов’язані звернутися до поліції та пояснити необхідність цього дитині. Найкраще це робити через лінію «102»,ділиться досвідом психологиня.Зараз Україна рухається в напрямку реалізації європейських стандартів правосуддя, дружнього до дитини, захисту дітей в процесі правосуддя. Відповідно всі справи щодо дітей, які потерпіли або стали свідками насильства, внесені до ЄРДР, розслідуються з посиленою увагою, чого не було ще два роки тому, є випадки, коли відкривають заново справи. Тому шанси захистити наших дітей є достатньо великими. Важливо їм вірити, реагувати і повідомляти, це основне, – підсумувала Мар’яна Гевко.
 
Проблема полягає, зокрема, і в тому, що вже минула майже чверть 21-го століття, а в Україні досі немає ні уроків статевого виховання, ні сексуальної освіти,каже Юрій Чумак, правозахисник, регіональний координатор Мандрівного фестивалю Docudays UA у Харківській та Черкаській областях.Діти знайомляться з темою сексу з інтернету, порносайтів або від таких же, як і вони, дітей. Про це не говорять у школі, більшість батьків не говорять про це зі своїми дітьми і тому не дивно, що діти також нічого не розповідають батькам, бо вони не бачать в них людей, яким можна це довірити і до кого можна звернутися за порадою.
 
За словами Юрія Чумака, цьогорічний Мандрівний фестиваль має дуже хороший інструмент – документальну стрічку «У сітях» (реж. Барбора Халупова, Віт Клусак), де три дорослі актриси задля експерименту вдають із себе дванадцятирічних дівчат і у спеціально створених копіях своїх дитячих кімнат під запис кінокамер спілкуються з різними чоловіками, які самі знаходять їх і наполегливо знайомляться. Покази цього фільму та обговорення з експерт(к)ами допоможуть відкрити й донести проблему сексуального насильства над дітьми в інтернеті до батьків, освітян і всіх, хто працює з дітьми. Напередодні дискусії учасники та учасниці також мали можливість переглянути фільм онлайн. 
До кінця листопада правозахисні заходи, присвячені темі інформаційної кампанії «Сексуальне насильство в інтернеті: як захистити дітей», відбудуться в багатьох регіонах, де побуває фестиваль, а далі продовжаться у кіноклубах Docudays UA, яких нині налічується понад 450.
 
 
 
І Мандрівний фестиваль, і мережа DOCU/CLUB намагаються створити середовище безпеки і прийняття, де можна ділитися своїми думками, де можна говорити про важливе , не боятися бути засудженим і отримати допомогу, додає Ольга Бабчук, модераторка дискусії, комунікаційна менеджерка мережі Кіноклубів Docudays UA.Я думаю, що наша велика всеукраїнська спільнота підштовхне суспільство до того, щоб ми нарешті почали долати проблему сексуального насильства в інтернеті. Бо що є важливішим, ніж наші діти, їхнє щасливе життя і майбутнє?
 
Наші спікери та спікерки поділилися таким об’ємом важливої інформації, що не вмістити на сторінку. Тож дивіться розмову повністю на сторінці Мандрівного у фейсбуці: https://www.facebook.com/TravellingDocudaysUA/videos/1497352554247518/?rdid=80jucCLkLR9y5BVr
 
Занотовуйте, осмислюйте, вчіться говорити з дітьми та їх чути.
 
Нагадаємо, що 21 Мандрівний Docudays UA подорожуватиме Україною до 30 листопада у комбінованому офлайн та онлайн форматах – із показами кращих фільмів з програми титульного фестивалю, правозахисними дискусіями, «живими бібліотеками», спецподіями, а також заходами інформаційної кампанії щодо протидії сексуальному насильству над дітьми в мережі з демонстрацією стрічки «У сітях».
Слідкуйте за нашими анонсами на сайті, сторінці Мандрівного у фейсбуці та приходьте на фестиваль, щоб дивитися талановите документальне кіно і говорити про важливе.
 
___________________________________________________________________
 
21 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Королівства Нідерландів в Україні та International Media Support.
Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть виключно її автор(к)и.
 
ГО «Докудейз» — це неприбуткова громадська організація, що реалізує культурні та просвітницькі проєкти на перетині кіно та прав людини в Україні та за кордоном. З-поміж них: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA та Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, Мережа кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA DOCU/CLUB, правозахисна програма RIGHTS NOW!, онлайн-кінотеатр DOCUSPACE, платформа розвитку української кіноіндустрії DOCU/ПРО й майстерня документалістики DOCU/КЛАС, а також Міждисциплінарна мистецька програма Docudays UA DOCU/СИНТЕЗ й Архів війни, започаткований спільно з ініціативою INFOSCOPE.
 
 
Інформаційні партнери: Медіаплатформа «Вгору», Ресурсний центр ГУРТ.
 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.