bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Забуті героїні: Історії жінок, які не підкорилися стереотипам і досягли успіху
21.10.2024

У всі часи в суспільстві панував стереотип про те, що жінка – це мати, домогосподарка, яка повністю залежить він фінансів чоловіка та не може реалізовувати власний потенціал. Але в різні часи існувало багато прикладів того, як жінки брали долю у власні руки та досягали успіху на рівні з чоловіками.

Проєкт “ВТРАЧЕНІ”, реалізований Громадською організацією “PRO WOMEN UA”, зміг показати, як в кінці 19 – початку 20 століть жінки з різних регіонів України змогли взяти під контроль власне життя, реалізовуватися в різних сферах і бути не лише матерями та господинями.

Команда створила 5 повноцінних відео “Історії сильних” про жінок , які на власному прикладі показували, що жінка має право жити так, як того бажає, та має змогу реалізувати свій потенціал.
Героїнями стали Шефіка Гаспринська, перша мусульманка-редакторка з Криму, що боролася за права жінок, Валентина Радзимовська, перша жінка в Україні, яка досліджувала клітини поза організмом, Людмила Старицька-Черняхівська, яка стала символом боротьби за незалежність України та культурну ідентичність, Христина Алчевська, чия діяльність мала безпосередній вплив на розвиток жіночої освіти у країні, та Наталія Кобринська, перша активістка громадсько-жіночого руху на Галичині.

Після довгих років радянської пропаганди, утисків та стереотипів, цей проєкт покликаний розповісти локальні історії жінок з різних регіонів України, підвищує їхню цінність в очах суспільства і привертає увагу громадськості до проблеми прав жінок, їхнього захисту та боротьби.

«В квітні я звернула увагу на те, що одну з вулиць міста перейменували – перез замість якогось росіянського письменника красувалася назва «Спокійна». Після моніторингу цієї ситуації, я була здивована, що жодна нова назва, які пропонувала комісія з перейменування, не була на честь жінок, що творили історію минулого цього регіону. Так виникло бажання звернути увагу на тих, про кого навмисно забули – через радянські наративи, через стереотипи та через невелику увагу до локального контексту. І насправді, досліджуючи історію для наших відео, ми зрозуміли, що наші героїні та ми, сучасні жінки, маємо наразі багато спільного, зокрема спільний ворог, спільна боротьба за видимість жінок в різних сферах. І разом із тим повага до їх подвигу протистояти системі та творити зміни в суспільстві, відчутні навіть через сотні років», – розповіла голова правління ГО ПРО ВІМЕН ЮА Юлія Євпак. 

В продовження проєкту, планується серія івентів-рефлексій, де буде змога обговорити життя героїнь проєкту в сучасному контексті. Під час таких заходів, що будуть проходити один раз на місяць, разом із запрошеними фахівцями та фахівчинями всі охочі зможуть подискутувати про самобутність та сміливість української жінки. Перша зустріч відбудеться вже цієї п’ятниці, 25 жовтня, з психологинею Наталією Райниш “Сила мрій в часи кризи”, де наскрізною темою буде життя та діяльність Шефіки Гаспринської, героїні наших відео. Щоб долучитися, треба зареєструватися за посиланням

Також, команда підготувала історії про стартаперок минулого, коли вважалось, що жінка не може заробляти кошти, тим паче створювати інновації в різних сферах. Побачити їх можна буде вже наприкінці жовтня. 


Детальніше про результати проєкту ГО PRO WOMEN UA за посиланням:

https://www.instagram.com/pro.women.ua/ 

https://www.facebook.com/prowomenua

https://www.youtube.com/@pro.women.ua1 

Проєкт «Втрачені: відновлення історій впливових жінок України» засновано ГО PRO WOMEN UA та реалізується Projector Foundation в межах програми “Сама собі ціль” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Зміцнення громадської довіри (UCBI)” та ініціативи “EU4Youth Alumni Network”, що є частиною програми Європейського Союзу “EU4Youth Programme” (#EU4Youth).

Контакти

  • Наш інстаграм:https://www.instagram.com/pro.women.ua/ Наш фейсбук: https://www.facebook.com/prowomenua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.