bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Безбар’єрність, соціальне підприємництво та громадський активізм: ключ до відновлення громади
07.10.2024

У часи складних викликів, які постали перед Україною, Березівська громада, що знаходиться поруч із кордоном країни-агресора, продовжує бути прикладом злагодженої співпраці між бізнесом, місцевими жителями та владою для відновлення і розвитку своїх населених пунктів.

Серія заходів проєкту ГО «НОВА Енергія», підтриманого Європейським Союзом та Міжнародним фондом «Відродження» в межах спільної ініціативи «Європейське Відродження України», дозволила учасникам громади глибше вивчити три ключові напрямки — безбар’єрність, соціальне підприємництво та громадський активізм.

Громадський активізм як рушій відновлення

В умовах обмеженого державного фінансування, ініціативи самих громадян стають рушієм позитивних змін. Наприклад, під час онлайн-тренінгу «Громадський активізм як інструмент відновлення та розвитку громади», організованого ГО «НОВА Енергія» 23 травня 2024 року, учасники обговорювали способи залучення мешканців до активної участі у розв’язанні проблем громади. Серед ключових тем була важливість залучення грантового фінансування та співпраці з місцевими органами влади.

Учасники заходу навіть поділились власним інструментом для розвитку громади - банком ідей. Така “фіча” дозволяє громаді ставати на сходинку ближче до омріяного фінансування. Адже в той час, коли інші громади ще аналізують середовище та  шукають ідеї для проєктів, Березівська громада може витратити цей час на підготовку продуманих та детальних проектних заявок.

Детальніше про можливості громадського активізму читайте на сайті ГО “НОВА Енергія”.

Соціальне підприємництво: шлях до сталого розвитку

Часто громадський активізм переростає в соціальне підприємництво, яке відіграє ключову роль у створенні безбар’єрних умов та сталого розвитку громади. Це спосіб залучити інвестиції в суспільно значущі проєкти, які створюють нові робочі місця та покращують умови життя. 

Створіть місця, де молодь зможе збиратися, проводити час і витрачати кошти, залишаючи їх у своїй громаді, а не їздити до сусідніх міст/населених пунктів. Творіть лавандову ферму чи міні цех із перероблення (дегідратації) овочів та фруктів. Це допоможе збагачувати вашу громаду і створювати нові можливості для її розвитку.  

В Україні соціальне підприємництво не обмежено окремою організаційно-правовою формою тому Ви вільні обирати систему за якою хотіли б працювати для суспільного блага.

Які ідеї для соціального підприємництва напрацювали мешканці Березівської громади — читайте на сайті ГО “Нова Енергія”

Безбар’єрність як основа повоєнної відбудови

Третім важливим аспектом, що обговорювався під час серії заходів, став онлайн-тренінг «Безбар’єрність, як основа повоєнної відбудови громади», який відбувся 22 серпня 2024 року. Він був зосереджений на фізичній безбар’єрності, яка сьогодні є ключовою умовою не лише для розвитку інфраструктури, але й для активізації громадських та підприємницьких ініціатив. В умовах війни громади стикаються з новими викликами: збільшення кількості людей з інвалідністю, ВПО та інших вразливих груп населення, що потребують адаптованого простору, де кожен може вільно пересуватися, навчатися і працювати.

Під час тренінгу учасники дізналися про основні принципи доступності будівель, як-от облаштування пандусів, сенсорних дверей, тактильних підлог та інших швидких рішень, які не потребують значних коштів, але значно покращують комфорт мешканців. Адже насправді комфорт - в дрібницях.

Окрім фізичної доступності, було наголошено на тому, що безбар’єрність має бути й соціальною — громада має створювати умови для інклюзії, залучати людей із різних соціальних груп до прийняття рішень та розвитку проєктів.

Такі заходи мають вирішальне значення для відбудови громад після війни, особливо в місцях, де фізична інфраструктура сильно постраждала. Безбар’єрність — це новий принцип розвитку громади, що враховує потреби всіх мешканців, включаючи маломобільні групи.

Детальніше ознайомитися з цими принципами безбар’єрності та інтерактивними матеріалами щодо створення безбар’єрних просторів можна за посиланням: https://nova-energiya.org/u-berezivskij-gromadi-obgovorili-poryadok-dennij-shhodo-zabezpechennya-bezbaryernosti-obyektiv/ 

Залучення міжнародної підтримки та демонстрація готовності до інноваційних змін стануть запорукою успішного відновлення. Коли громади почнуть впроваджувати не тільки базові вимоги, а й активно розвивати нові ідеї в різних сферах, вони зможуть залучити максимальне фінансування для проєктів відновлення.

Безбар’єрність, соціальне підприємництво та громадський активізм — це три складники, які можуть суттєво вплинути на відновлення Березівської, та інших громад. Спільними зусиллями можна подолати виклики, з якими стикається суспільство, і створити комфортне, доступне та інклюзивне середовище для всіх.

Контакти

  • Сергі

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.