bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розбудова системи доброчесності у територіальних громадах
23.08.2024

Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» спільно з ГО «Центр політичних студій» розпочинають проєкт «Протидія корупції та впровадження доброчесності в територіальних громадах» за підтримки Програми USAID DOBRE. Проєкт передбачає надання громадам-учасницям технічної допомоги в розвитку місцевої екосистеми доброчесності та протидії корупції.

У межах проєкту 51 територіальна громада пройде оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу, отримає від експертів Партнерства практичні рекомендації про підвищення прозорості їхніх місцевих бюджетів та матиме системну менторську підтримку в процесі розробки й впровадження планів підвищення прозорості місцевих бюджетів. 

Також буде відібрано 10 територіальних громад з-поміж партнерок Програми USAID DOBRE, де експерти проєкту проведуть діагностування наявних інструментів протидії корупції, а потім організують навчання з питань забезпечення прозорості місцевого бюджету для представників органів місцевого самоврядування таі для громадських активістів – з проведення громадської антикорупційної експертизи та антикорупційного моніторингу. Крім того, буде організовано вебінари та створено серію подкастів  з питань прозорості використання публічних коштів та ресурсів міжнародної технічної допомоги. Для активістів територіальних громад, представників молодіжних рад, громадських організацій експерти проєкту проведуть два хакатони з питань доброчесності та запобігання корупції, після чого три найкращі ініціативи, запропоновані на цих заходах, будуть реалізовані й поширені через презентації для органів місцевого самоврядування 60 територіальних громад-партнерок Програми USAID DOBRE.

«У результаті громади-учасниці проєкту матимуть оновлені або ж впроваджені вперше інструменти протидії корупції, отримають від наших експертів готові дорожні мапи для підвищення рівня бюджетної прозорості й забезпечення його сталості. Крім того, інші громади-партнерки Програми USAID DOBRE матимуть вже апробований пакет рекомендацій для розбудови системи доброчесності. Важливо, що всі ці поради будуть максимально практичними й дієвими, бо ми вже маємо значний успішний досвід роботи з територіальними громадами, зокрема й у впровадженні саме антикорупційних ініціатив. На нашу думку, саме зараз, під час повномасштабної війни територіальним громадам особливо важливо розвивати систему прозорості й доброчесності, а громадянському суспільству – бути обізнаному й уміти застосовувати передбачені законодавством інструменти протидії корупції. Якщо і місцеве самоврядування, й інститути громадянського суспільства будуть працювати в цьому напрямку обопільно, то це значно посилить громади в цілому і дасть їм можливість ефективно протистояти зовнішнім викликам. На нашу думку, територіальна громада не може бути сильною й спроможною, якщо в ній не працюють інструменти запобігання корупції й система доброчесності в цілому», – розповів координатор Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Анатолій Бойко.

До складу Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» входять 20 ГО в 16 областях, включно з ГО «Центр політичних студій». Партнерство має успішний досвід роботи зі 140 громадами в 16 областях та впровадження в них інструментів партисипативного бюджетування у попередні роки.

Проєкт «Протидія корупції та впровадження доброчесності в територіальних громадах» організовано Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» спільно з ГО «Центр політичних студій» в межах Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це дев’ятирічна програма, що виконується Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма DOBRE тісно співпрацює зі 100 територіальними громадами (ТГ) у десяти областях України, щоб допомогти їм реалізувати переваги та справитися із викликами, які приносить децентралізація. Програма DOBRE надає технічну та матеріальну підтримку ТГ задля допомоги їм здійснювати урядування відкрито та підзвітно; відповідати на потреби громадян; підтримувати активну залученість громадян до прийняття рішень та вироблення політик.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.