bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Оголошено переможців IV Літературного конкурсу імені Івана Дубинця
21.08.2024

Завершився IV Літературний конкурс імені Івана Дубинця, чотирьох переможців якого оголосили у Медвині під час урочистостей до 105 річниці Медвинського повстання.

У цьому році в конкурсі взяло участь із короткими прозовими творами 48 учасників. Серед них  9 учасників віком до 18 років і 39 дорослих. Усі твори відбиралися відповідали вимогам конкурсу: обсяг  до 1210 слів, мова  українська, у них має згадуватися Медвин або Медвинське повстання.

Учасники конкурсу походять вони з 18 областей України  Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Чернівецької, Чернігівської. Найстаршому учаснику  91 рік (режисер Олесь Гриб родом з Медвина, а проживає в Києві), наймолодшій  10 років (школярка Дарина Яцюк зі Львова).

Трьох переможців (двох дорослих і одного  віком до 18 років) визначили члени журі, а ще одного переможця  оргкомітет конкурсу. До складу журі цього року ввійшли Наталка Позняк-Хоменко  письменниця, журналістка, волонтерка, працівниця Українського інституту національної пам’яті, Сніжана Жигун  літературознавиця, професор Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, Віталій Ніщименко  письменник, документаліст, співзасновник освітньої ініціативи «Медвин. Повстання», Олена Скуловатова  письменниця, психологиня, доцент Білоцерківського національного аграрного університету, переможниця І і ІІ літературного конкурсів імені Івана Дубинця, Андрій Гуменюк  історик, директор Музею історії Богуславщини, співзасновник громадських організацій «Український альянс», «Навколо Нас. UA», автор виставкових проєктів про українське військо.

«Писати твори про минуле — це змагатися з часом, точніше із його здатністю стирати пам‘ять не лише окремим людям, а цілій спільноті. Теоретики кажуть, що без пам‘яті немає ідентичності, без ідентичності — нації, тому так важливо, щоб пам‘ять про волелюбний Медвин промовляла до сучасників. Кожен текст, написаний на конкурс освітньої ініціативи «Медвин. Повстання», — ще одна можливість перемогти мовчання, що ледь не стало невід‘ємним від історії наших національно-визвольних змагань. Тому виграш щоразу належить нам усім»  зазначає літературознавиця Сніжана Жигун.

«Важко переоцінити значення конкурсу імені Івана Дубинця в часи, коли надважливою стала національна ідентифікація. Ми мусимо знати своє минуле, бо це дає сили боротися за майбутнє» — підкреслює письменниця Олена Скуловатова.

Члени журі оцінювали твори учасників, не знаючи їхніх імен. У результаті найвищу кількість балів і перемогу отримали:

  •  Галина Яценко (м. Львів), викладачка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка за твір «Радуйся, Маріє…». Вона отримала найвищу кількість балів від п’ятьох членів журі  47.
  •  Анастасія Мироненко (м. Київ), студентка спеціальності «літературна творчість» Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. За твір «Закопана історія» вона отримала 46 балів від журі.
  •  Іванна Чижевич, 17-річна студентка І курсу факультету філології і журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки, яка подала на конкурс свій твір за свій твір «Надія не обпалена кулями». З-поміж інших творів учасників конкурсу віком до 18 років вона отримала від журі найвищу кількість балів  40.
  •  Анна Снєгір родом з м. Мелітополь Запорізької області, студентка спеціальності «літературна творчість» Київського столичного університету імені Бориса Грінченка за свій твір «Пам’ять» отримала найвищу оцінку від оргкомітету конкурсу.

Переможці отримають грошові та книжкові призи, а також дипломи. Кращі конкурсні твори опублікують на сайті освітньої ініціативи «Медвин. Повстання».

Нагадаємо, що конкурс заснований 2021 року освітньою ініціативою «Медвин. Повстання» на честь літописця Медвинського повстання, громадського діяча, науковця, публіциста і письменника Івана Дубинця (1903–1954).

Організаторами і партнерами IV Літературного конкурсу імені Івана Дубинця стали освітня ініціатива «Медвин. Повстання»Український інститут національної пам’ятіНаціональний музей Революції ГідностіМузей історії БогуславщиниТовариство дослідників УкраїниГО «Молодь в тренді».

Контакти

  • https://www.facebook.com/medvyn.povstannia

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.