bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від мрій до дій: як учасники молодіжного обміну «ВідНОВА:UA» створювали молодіжний простір
14.08.2024

Протягом 5 днів 28 молодих людей з різних регіонів України долучилися до відновлення вестибюлю в Новогуйвинському будинку культури, де невдовзі з’явиться молодіжний простір, та знайомилися з культурними особливостями Житомирщини.

Програма обміну

Учасники обміну виконували прості ремонтно-будівельні роботи на об’єкті, де вони вчилися працювати в команді, спілкуватися та допомагати одне одному. Вони могли покреативити і самотужки придумати дизайн і функціональне використання простору. Пізніше дизайнерка включила ці напрацювання у проєкт.

Окрім фізичної праці, учасники обміну мали насичену культурну програму. Вони відвідали цілу низку активностей:
– покращували свою артистичність на майстер класі з ораторського мистецтва від заслужених артистів України – Петра Авраменко та Олени Заведії;

– досліджували Житомир на квест-екскурсії у водонапірній вежі;

– знайомилися з іншими громадами на міжкультурному вечорі;

– дізнавалися про боротьбу з фейками та пропагандою на тренінгу з медіаграмотності від головного редактора Суспільне.Житомир – Дмитра Клименка;

– плавали в басейні і веслували на драгон-ботах по Тетереву під керівництвом президента Федерації з веслування на човнах «Дракон» Дмитра Мороза;

– займалися флюід-артом, долучалися до глинотерапії, яку проводили професійні психологи;

– дізнавалися про історію Житомира та Новогуйвинської громади, слухаючи лекції;

– послухали виступи творчої молоді Новогуйвинської ТГ і самі виступили на сцені будинку культури, який відновлювали.

 

Жанна Соловйова, виконавча директорка НУО «Сучасний Формат» 

«У нас зібралася дуже колоритна група. Програма обміну була інтенсивною. Половину дня учасники були задіяні на ремонтних роботах, а іншу частину дня ми для них організували або якусь просвітницьку програму, або навчальну. Веслування на човнах «Дракон», тренінг с медіаграмотності, мейстер-клас з ораторського мистецтва від заслужених артистів України і багато іншого. За цей тиждень учасники дуже здружилися. Важливо, що молодь розуміє, що тільки власним зусиллям і власним вкладом можна теж щось змінювати, навіть в тих жахливих умовах, в яких доводиться нам зараз жити, а саме в умовах повномасштабної війни».

 

Щоб познайомитися з учасниками обміну та висловити захоплення їхньою роботою, на об’єкт приїжджала делегація Житомирської обласної військової адміністрації.

Юрій Денисовець, заступник начальника Житомирської обласної військової адміністрації:

«Дуже приємно, що на Житомирщині відбувається реалізація такого класного молодіжного проєкту. Після спілкування з учасниками склалося враження, що це дуже ініціативні, вмотивовані молоді люди, які будуть фундаментом післявоєнної відбудови нашої країни, майбутніми бізнесменами, політиками, громадськими діячами. Це дуже показовий та правильний з точки зору роботи з молоддю захід».

Враження учасників

Учасники обміну поділилися, що програма перевершила їхні очікування, адже вони знайшли нових друзів, змістовно провели час, і змогли суттєво поліпшити стан приміщення, яке потребувало ремонту.

  • Кирило Верещаєв, с-ще Новоайдар Луганська обл.:
    «Головна задача – це відновити об’єкт, який буде слугувати як молодіжний центр для ініціатив активної молоді, де вони поможуть організовувати заходи, розвиватись. І наша задача – покласти фундамент в цю молодіжну інфраструктуру. Мене назначили, скажімо так, бригадиром певної ділянки, це був внутрішній дворик будинку культури, я працював і керував командою, щоб ми зробили там красу, і у нас це вийшло».

 

  • Марія Перепічко, м.Жовті Води, Дніпропетровська обл.:

«Я фарбувала стіни, прибирала пил після шліфування підлоги. Робота не складна, але важлива. Крім робіт на нас чекала цікава програма. Ми каталися на Драгон-ботах. Це мій перший досвід катання на таких човнах. Також до нас приїжджали психологи і вони з нами проводили такий майстер-клас-тренінг з гончарства. Дуже сподобалось».

Результати

Учасники проєкту змогли зробити свій внесок у розвиток України і зарядити місцеву молодь на активні зміни.

Завдяки обміну «ВідНОВА:UA» в Новогуйвинському будинку культури замінили двері, склопакет, що був пошкоджений внаслідок ворожої атаки, пофарбували 130 м2 підлоги, пофарбували стіни, розчистили внутрішній дворик будинку культури та розчистили укриття, а також висадили гортензії на клумбі біля входу. Упродовж тижня професійні будівельники звершать ремонтні роботи на об’єкті, а місцева влада взяла на себе місію забезпечити молодіжний простір необхідними меблями. Представники громади зізнаються – якби не «ВідНОВА:UA», вони б не могли зробити ремонт в цьому приміщенні, оскільки пріоритетним напрямком для них нині є підтримка військових.

 

Програму залучення молоді до відновлення України шляхом реалізації молодіжних обмінів «ВідНОВА:UA» впроваджує Міністерство молоді та спорту України, Всеукраїнський молодіжний центр, ПРООН в Україні у партнерстві з ГО «Молодіжний центр Волині» за фінансування урядів Данії та Японії.


 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.