bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Моніторинг: 10 з 10 супермаркетів продали дітям тютюн та алкоголь через замовлення онлайн
12.08.2024

Організаторами виступили всеукраїнська кампанія «Молодь вільна від куріння», ГО «Спільнота активної молоді» у партнерстві з Центром громадянського представництва «Життя».

Волонтери всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння» презентували результати експерименту: 14-річна волонтерка Ксенія замовила через інтернет сигарети та алкоголь з 10 найбільш популярних мережевих магазинів “Сільпо”, “Varus”, “Ашан”, “Фортуна”, “АТБ”, “NOVUS”, “ФОРА”, “ROZETKA”, “FOZZY”, “IQOS”. 

10 з 10 супермаркетів успішно здійснили доставку замовлення без жодних вікових обмежень або перевірки паспорта. Експеримент підтвердив, що в Україні масово порушується законодавство, щодо продажу дітям підакцизних товарів, користуючись інструментом онлайн-замовлення та подальшої доставки.

«Цим дослідженням ми б хотіли привернути увагу народних депутатів, Національної поліції та Податкової служби щодо проблеми доступу дітей до сигарет та алкоголю без будь-яких обмежень. Магазини свідомо використовують інструмент онлайн-продажу щоб збільшити свої прибутки за рахунок здоров’я молоді, молодшої за 18 років», — зазначила Катерина Глущенко, голова ГО «Спільнота активної молоді», представниця кампанії «Молодь вільна від куріння».

Процес доставки замовлень був зафіксований на відео, які набрали більше 104 тисячі переглядів у соціальних мережах Youtube (1 частина, 2 частина), Instagram (1 частина, 2 частина, 3 частина), TikTok (відео). 

Лікар Київського міського центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я Отто Стойка підкреслив: «Психіка підлітків дуже вразлива до впливу нікотину і алкоголю. Споживаючи ці психоактивні речовини діти стають більш дратівливими, менш уважними, погіршується їхня пам’ять. Гальмується збалансований розвиток мозку. Фізичне здоров’я теж страждає через токсичний вплив алкоголю і тютюну на печінку, нирки та шлунок. Нікотин пришвидшує серцебиття у стані спокою, що перевантажує серцево-судинну систему».

Батьки визнають, що діти починають курити, зокрема, через легку доступність тютюнових та алкогольних виробів. Також цьому сприяє засилля яскравої та технологічної реклами, більшість якої спрямована на дітей шкільного віку.

«Зараз наші діти все активніше залучені до покупок онлайн. На жаль, держава не обмежує і не контролює онлайн продаж тютюнових та алкогольних виробів, а навіть навпаки – легалізує торгівлю через інтернет, незважаючи на заклики громадськості щодо загрозливих наслідків такого рішення. Ми вже спостерігаємо серед дітей епідемію вживання тютюну та нікотину, яка буде тільки зростати, якщо не вжити належних заходів для захисту дітей та молоді!» – прокоментувала учасниця пресконференції Ольга Масна, представниця руху «Батьки за Україну без тютюну та нікотину».

Нещодавно Верховна Рада України ухвалила Закон № 3817-IX, який через 18 місяців легалізує дистанційну (інтернет) торгівлю тютюновими та алкогольними виробами. Попри заклики громадськості влада зробила тютюн та алкоголь ще доступнішими для дітей. Адже, як показує опитування ВООЗ, лише 3% дорослого населення замовляють таку продукцію онлайн, тоді як для дітей це спосіб для уникнення ідентифікації віку. 

На сьогодні ми спостерігаємо вкрай загрозливу ситуацію щодо куріння серед дітей. За даними GYTS 2017 року, 15% школярів віком 13-15 років вживають тютюнові вироби, 18% – вживають електронні сигарети. 

Результати «Європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин» (ESPAD) за 2019 рік серед підлітків 14-17 років демонструють, що переважна більшість (85,7%) опитаних підлітків має досвід вживання алкоголю (82,7% серед хлопців та 88,4% серед дівчат). У десять років або раніше вперше спробували алкоголь 13,4% опитаних.

Водночас в Україні, станом на 01.01.2022, під наглядом у диспансерній групі перебувало 440 765 осіб із розладами психіки та поведінки через вживання алкоголю. 

Щороку від хвороб, спричинених вживанням тютюну помирає понад 100 тисяч українців, від алкоголю – 8464 людей.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.