bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Коли закон не діє. Компенсація за пошкоджене майно
07.08.2024

Кожен етап компенсації за зруйноване/знищене майно має певний термін, прописаний чинним законодавством. Строк розгляду заяви не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання до комісії та до внесення в Реєстр пошкодженого та знищеного майна рішення про надання/відмову в наданні компенсації. Проте, часто дані норми нівелюються…

Довести факт знищення чи пошкодження за сучасним недосконалим українським законодавством досить важко. Так було і з мешканцем міста Ізюм Харківської області. Петро Іванович є пенсіонером та проживав у своєму будинку із дружиною. Під час обстрілу ракетні уламки зруйнували дах. Сімейна пара звернулися за консультацією до пункту надання правової допомоги, який діє в рамках проєкту «Посилення правової грамотності ВПО». 

Ситуація така: мешканці міста Ізюм є пенсіонерами,  за допомогою сусідів зафіксували факт пошкодження,  без засобів зв’язку та технічної можливості - подали заяву на компенсацію. З моменту подачі пройшло не місяць, як пишуть норми чинного законодавства, а рік. І, звичайно, Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна на його подвір’ї так і не було. Місцем тимчасового проживання для внутрішньо переміщеної особи стала Хмельницька ОМТГ.

Вважаємо, що особа, яка звернулася по допомогу має право здійснювати певний “контроль” за вчасним виконанням алгоритмів шляхом запитів на інформацію та заяв/клопотань про порушені права.

В період з 4 по 7 червня спеціалістами проєкту було проведено ряд консультації та підготовлено письмові запити. Було прийнято рішення щодо письмового повідомлення до Уповноваженого Верховної ради  з прав людини регіону, де проживає пара, з метою сприяння  у вирішенні питання щодо компенсації та порушення прав людини. В подальшому було направлено листи і на Голову комісії з обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок збройної агресії Російської Федерації та Ізюмському міському голові.

Станом на сьогодні уже відомо про те, що наявний акт обстеження майна, який і став основою для отримання компенсації. А пан Петро із дружиною повернулися до свого рідного міста з метою реалізації свого законного права та відбудови власного житла.

Ця діяльність стала можливою в межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключно відповідальністю

БО “Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги” та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.