bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулась навчальна майстерня-практикум для жінок
30.07.2024

Мета майстерні-практикуму: надати жінкам з партнерських громад Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ефективні інструменти для участі у плануванні та управлінні місцевим економічним розвитком, пов’язаним із туризмом та гостинністю, орієнтованими на культурну та природну спадщину. Організатори та спікери майстерні прагнули популяризувати громадянську участь жінок в ініціативах, пов’язаних із збереженням та використанням місцевої спадщини, надихнути їх на нові проєктні ідеї чи креативні інновації задля економічного розвитку своїх громад.

До Івано-Франківська прибули учасниці з одинадцяти територіальних громад, а саме: Диканської, Сенчанської, Оржицької Полтавської області, Черняхівської та Хорошівської Житомирської області, Гощанської та Білокриницької Рівненської області, Зимнівської та Шацької Волинської області, Довжанської та Горінчівської Закарпатської області. До участі у майстерні-практикумі були запрошені жінки: посадові особи місцевого самоврядування, які відповідають за збереження ресурсів спадщини, місцевий економічний розвиток чи розвиток культури та туризму в цільових громадах, керівниці комунальних закладів «Центрів культури та дозвілля», музеїв та завідувачки сільських будинків культури, а також представниці ОГС, до сфер діяльності яких входять питання культури, туризму, екології, економічного розвитку, гостинності, управління (співпраці) проєктами місцевого розвитку.

Навчальна майстерня передбачала дводенну програму на базі чотирьох територіальних громад. Перший день майстерні-практикуму пройшов у Вигодській, а другий – у Пасічнянській, Надвірнянській та Косівській громадах Івано-Франківської області. Вказані громади перебувають на різних стадіях реалізації проєктів розвитку, базованих на місцевій спадщині, таким чином учасниці практикуму змогли наочно спостерігати різні етапи становлення та розвитку якірних проєктів.

Доповідачками та спікерками майстерні-практикуму були жінки, що мають відповідний досвід та практичні навички, які змогли показати успіхи розвиткових проєктів, заснованих на спадщині, розповісти про виклики з якими стикались та алгоритм кроків у подоланні перешкод.

Перший день у Вигодській громаді відкрив перед учасницями інструмент надання спадщині значення через інтерпретацію, а саме: еволюцію розуміння спадщини, мету інтерпретації, цільову аудиторію, ресурси спадщини та засоби інтерпретації, приклади розвитку продуктів, заснованих на спадщині та жіночих підприємницьких ініціатив навколо неї. Там спікери майстерні-практикуму акцентували увагу учасниць на виявленні можливостей використання ресурсів спадщини для економічного розвитку своїх громад, визначенні стейкхолдерів і аналізі зацікавлених сторін, алгоритмах створення та організації атракцій, реалізації проєктів, підприємницьких та громадських ініціатив, що базуються на культурній та природній спадщині.

Другого дня представниці територіальних громад в Надвірнянській ТГ змогли ознайомитись з якірним проєктом розвитку навколо історичної спадщини фортеці Пнів, творчим підходом жінок-дизайнерок до інтерпретації Пнівського замку та жіноче лідерство у розвитку ініціативи театру замку Краснодвір. Також на базі Центру Карпатської культури учасниці майстерні мали змогу дізнатись про жіночу участь в розвиткових проєктах Косівщини, створення культурно-креативного хабу та простору.

В рамках майстерні учасниці отримали успішні приклади та кейси із залучення жінок, їх ролі та ефективної участі у плануванні та управлінні місцевим економічним розвитком, пов’язаним із туризмом та гостинністю, орієнтованими на спадщину, вивчення та аналізу ситуації, також ознайомлення з технологіями просування нових продуктів, пошуку фінансування та розбудови партнерств, необхідних для успішної реалізації проєктів, задля подальшого розвитку громад та оптимізації подібних процесів у своїх громадах. За відгуками учасниць участь в майстерні- практикумі надихнула їх на низку свіжих ідей, які в подальшому вони мають намір трансформувати в конкретні проєкти місцевого розвитку.

 Ця публікація була створена ГО «Агентство з розвитку приватної ініціативи» в рамках проєкту  «Виявлення можливостей використання спадщини для економічного розвитку малих громад», та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

USAID HOVERLA page on FB: https://www.facebook.com/USAIDhoverla

@USAIDHOVERLA

Більше фото на нашій сторінці у Facebook:  
https://www.facebook.com/agency.pid/posts/pfbid0YQhPrB2isPCnARmUo7T6yYYiDrfbvrLVMe1NPuadaN9cxDZK1B5u5iW2uAUdA5oNl

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.