bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громади та бізнес мають об’єднатися, щоб вижити
26.07.2024

Олександр Гнидюк, експерт з місцевого самоврядування Мережі “АНТС”

Попри стабільне безпекове становище Волинської області усі без виключення громади зіштовхуються з серйозними викликами, які здебільшого не стосуються прямих руйнувань в результаті військових дій, але мають негативний вплив на розвиток територій. Це пов’язано з відтоком інвестицій й подекуди цілковитою зупинкою цілих виробництв та величезними складнощами з залученням додаткових коштів у реальний сектор економіки. Так само негативний вплив виникає через перманентні логістичні проблеми попри зручне географічне розташування регіону, відтік населення та брак кваліфікованої робочої сили. 

Держава, станом на зараз, не здатна ефективно реагувати на виклики громад й надавати їм додаткову організаційну та фінансову допомогу, що пролонгує період стагнації, але, разом з тим, стимулює громади до підвищення власних управлінських спроможностей, проведення якісного аудиту всіх наявних можливостей та розширення мережі горизонтальних звязків зі своїми візаві всередині та поза межами України. Все це в комплексі створює додаткові можливості для залучення вкрай важливих ресурсів задля подолання кризи. За участі Мережі захисту національних інтересів «АНТС» в межах проєкту «Зміцнення співпраці між органами місцевого самоврядування та підприємствами у сфері місцевого економічного розвитку територіальних громад Волинської області» USAID «ГОВЕРЛА» було проведено серію менторських сесій для громад Волинської області щодо підтримки локального бізнесу в умовах війни. 

За підсумками їх проведення можна констатувати, що український бізнес демонструє високу ефективність з точки зору адаптивності та планування й окремі успішні кейси варто екстраполювати на загал. Особливу увагу доцільно звернути на кадрову політику окремих компаній, які намагаються працювати системно, прогнозуючи свої потреби в кількості та кваліфікації персоналу. Адже будь яке підприємство – це перш за все люди, які там працюють. Саме тому локальний бізнес повинен взаємодіяти з органами місцевого самоврядування задля того, щоб планувати кількість та формат спеціалізованих освітніх закладів, необхідних для підготовки або підвищення кваліфікації фахівців на місцях, з-поміж місцевих мешканців. Однак судячи з окремих позитивних прикладів Волині окремі компанії розпочинають комунікувати з потенційними співробітниками починаючи зі шкільної парти, щоб розповісти молоді про власне виробництво, перспективи його розвитку та можливості, якими вони зможуть скористатися за бажанням. Разом з тим важливо підтримувати постійний зв’язок в трикутнику – «мешканці – ОМС – бізнес» для того аби розуміти реальні настрої та потреби мешканців. Це дуже важлива складова, адже мешканці конкретної громади можуть бути проти запуску конкретного виробництва на власній території, що матиме негативний вплив на репутацію компанії. Якщо бізнес зацікавлений у збереженні максимальної кількості молодих людей в громаді, то варто враховувати їх нагальні потреби та орієнтири, які включають дозвілля, соціальну інфраструктуру та дозвілля або сферу послуг. Це напряму впливає на мотивацію мешканців залишатися або переїздити до іншого населеного пункту. 

Під час менторських сесій ми аналізували основні негативні чинники для роботи бізнесу та підходи до забезпечення комплексу антикризових заходів, які реалізовуються на місцях. Адже для будь якої компанії важливо розробити власну стратегію збереження, яка має починатися з оптимізації усіх процесів – аналіз стану компанії, скорочення витрат, гнучкість з точки зору переорієнтації на актуальні потреби та аналіз можливостей. Ще один важливий аспект – диверсифікація каналів постачання та збуту, що визначатиме інституційну спроможність бізнесу до подальшого зростання. У зв’язку з цим доцільно консолідувати усі наявні зусилля на рівні кожної окремо взятої громади задля підвищення конкурентоздатності та створення «острівців стабільності» для мешканців – успішні громади матимуть переваги при залученні інвестицій. Так само доцільно використовувати усі наявні механізми для залучення інвестицій – державні програми підтримки, пільгове кредитування, міжнародні грантові проєкти та можливості в рамках європейської інтеграції через Ukraine Facility. Для гармонійного розвитку територій важливо, щоб на рівні громад були розроблені стратегії місцевого економічного розвитку та залучення інвестицій, які слугуватимуть своєрідним дороговказом, але ефективність будь якого плану залежатиме виключно від симбіозу ОМС та працюючого бізнесу на рівні громад.  

Ця публікація була представлена Мережею захисту національних інтересів «АНТС» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Публікація стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст публікації є винятковою відповідальністю Мережі захисту національних інтересів «АНТС» та не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.