bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Індустріальні парки як дієвий механізм відбудови
26.07.2024

Олександр Гнидюк, експерт з місцевого самоврядування Мережі “АНТС”

Індустріальні парки є найефективнішим механізмом залучення інвестицій в місцевий економічний розвиток. Будучи найкращою формою для ведення бізнесу, вони є дієвим інструментом у залученні не тільки вітчизняних, але передусім іноземних інвестицій. А інвестиції – це шлях до зростання й економічного добробуту. Вони вкрай необхідні для відновлення та модернізації виробництва, проведення структурної перебудови місцевої економіки, стабільного розвитку громади загалом.

Варто зауважити, що тільки правильно організовані індустріальні парки притягують інвестиції та забезпечують впровадження інновацій. Це, у свою чергу, зумовлює ріст продуктивності місцевої економіки, дозволяє створити якісні робочі місця та сприяє економічному зростанню. Залучення інвестицій дає змогу конкретним територіям чи громадам отримувати певні вигоди, серед яких:

  • зростання місцевої і регіональної доданої вартості;

  • інтеграція місцевої економіки у глобальні світові економічні процеси;

  • досягнення відповідного рівня технологічності; 

  • комплексне використання місцевих ресурсів;

  • зростання експортних показників; 

  • підвищення рівня зайнятості, тощо;

  • посилення конкурентоспроможності місцевого бізнесу;

  • посилення зв’язків навчальних закладів з виробництвом;

  • розвиток людського потенціалу, зростання кваліфікації працівників;

  • зростання загального економічного потенціалу громад і територій; 

  • розбудова соціальної інфраструктури, поліпшення якості життя для мешканців;

  • покращення бізнес клімату, підвищення інвестиційної привабливості, формування позитивного іміджу громади.

Проте, прийняти рішення про створення парку і затвердити концепцію, отримати рішення уряду про включення його до Реєстру – це тільки початковий етап, який, на жаль, у більшості випадків українських реалій далі не рухається. Статистичні дані щодо кількості індустріальних парків, внесених до Реєстру (84 на сьогодні) та реальний стан з їх облаштуванням, запуском та залученням учасників (інвесторів) свідчить скоріш не про успіхи, а про проблеми й негаразди, які потрібно вирішувати.

За участі Мережі захисту національних інтересів «АНТС» в межах проєкту «Зміцнення співпраці між органами місцевого самоврядування та підприємствами у сфері місцевого економічного розвитку територіальних громад Волинської області» USAID «ГОВЕРЛА» було проведено серію менторських сесій для громад Волинської області щодо тематики індустріальних парків. Це перспективний формат розвитку та залучення інвестицій для багатьох територій, що спонукало активне долучення представників органів місцевого самоврядування та бізнесу пілотних громад. У окремих громадах вже здійснюються спроби створення індустріальних парків, але переважно цей процес знаходиться на підготовчому рівні й фокус зусиль спрямований саме на аграрну переробку. Надзвичайно важливо, щоб громади приймали рішення щодо запуску індустріальних парків на власних територіях, ґрунтуючись на якісному картуванні та попередньому аналізі усіх ризиків та можливостей оскільки від цього напряму залежатиме успіх цих починань. 

Ця публікація була представлена Мережею захисту національних інтересів «АНТС» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Публікація стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст публікації є винятковою відповідальністю Мережі захисту національних інтересів «АНТС» та не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.