bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зміни розпочинаються з тебе: як на локальному рівні впливати на глобальні процеси. Досвід БУР
23.07.2024

Всі напрацювання, методики, досвід і навіть шаблони документів фахівці БУР зібрали в єдиний путівник під назвою “Як реалізовувати локальні волонтерські активності”. Публікація його стала можливою завдяки програмі “Мріємо та діємо”, яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР).

Однією з авторок та укладальницею матеріалів стала керівниця напрямку локальних волонтерських активностей БУР Олена Лупова. Детальніше про путівник Олена розповіла в інтерв’ю. 

-Що таке локальні волонтерські активності?

Локальні волонтерські акції мають багато форматів, ми ж в своїй діяльності обрали будівельне волонтерство. Зосереджуємось на відновленні пошкодженої соціальної інфраструктури, ремонті помешкань вразливих категорій населення, долучаємось до створення  молодіжних та громадських просторів. В нас є декілька форматів акцій. БУРчик - це локальна будівнича акція взаємодопомоги і добросусідства, яка спрямована на допомогу тим, хто цього потребує і триває вона 1-3 дні. Серія БУРчиків - для виконання обсягів робіт, які не можна реалізувати за 1-3 дні, щоб мати завершений результат роботи. А також толока для благоустрою та розчищення громадських просторів з залученням великої кількості волонтерів з місцевих мешканців.

В наших акціях також є культурно-освітній компонент - після будівельної частини ми проводимо лекції, презентації, тренінги, театр імпровізації, перегляди кіно з дискусією, ватру з музикою і танцями, дискусії, настільні ігри, тощо.

-Яка головна ідея та мета таких акцій?

Це можливість реалізувати позитивні зміни в громаді. Це також можливість взяти відповідальність не чекаючи на допомогу когось “згори”, а ініціювати активності самостійно виходячи з проблематики та запиту громади. При реалізації організатори та волонтери розвивають відчуття корисності та цінності їх внеску в Перемогу. 

Основну ідею я б сформулювала так: Зміни розпочинаються з тебе, і через невеликі активності ти можеш внести значний вплив. Організація локальних волонтерських акцій дозволяє розвивати свої навички та компетенції, визначати та підтримувати місцевих лідерів, що в результаті сприяє масштабуванню впливу. Багато великих проєктів колись розпочиналися з малої ініціативної групи, включаючи і БУР.

-Хто може їх організовувати, хто може стати їх учасником?

Якщо не ти, то хто?” - як звучить у слогані БУР. Насправді для організації локальної волонтерської активності ми радимо зібрати команду від 3-х людей. Як краще розподілити обов’язки можна узнати з нашого путівника. Проте, локальну волонтерську активність може реалізувати і одна людина, це залежить від багатьох факторів: масштабу проєкту, строків виконання, тощо. Учасниками можуть стати волонтери та волонтерки з 16 років за згодою батьків (або опікунів), і будь-хто повнолітній.

-Як прийшла ідея створення путівника?

Все почалось із запиту. При супроводі громад в реалізації волонтерських активностей, в них виникало багато питань, а в нас є багато відповідей. Тому ми вирішили сумістити та структурувати наш багаторічний досвід, адже вітлюємо локальні волонтерські активності з 2019 року. І далі виникла смілива думка, а що якщо таким матеріалом поділитись на загал? Наші помилки та рішення можуть стати комусь в нагоді та зекономити дорогоцінний час.

-В чому місія путівника?

Залучити людей до творення змін у власному населеному пункті шляхом організації локальних волонтерських активностей. Тобто наснажити та надати впевненості розпочати активну діяльність в своїй громаді, спираючись на весь досвід БУРу в цьому напрямку. Розуміємо, що іноді дуже важко наважитись та не зрозуміло з чого варто розпочати, тому в такому випадку якраз путівник може стати в нагоді.

-Хто може його використовувати і для чого?

Путівник стане в нагоді, якщо ви: локальний активіст, громадський діяч, представляєте органи місцевого самоврядування, заклади освіти й культури, ОСББ, долучались в ролі волонтера(ки), а тепер хочете організувати акцію та створити можливість для залучення до волонтерства інших людей. Для того, щоб розпочати шлях локальних змін, залучати та об’єднувати навколо цього мешканців громади, заряджати їх іскрою добросусідства через інструменти волонтерства та неформальної освіти.

-Скільки часу готували путівник та хто приймав участь в цьому процесі?

Робота над путівником тривала майже рік, над створенням працював напрям локальних волонтерських активностей програмного відділу БУР та комунікаційний відділ. Ми узгодили співпрацю з програмою USAID «Мріємо та діємо» і саме завдяки ним, публікація стала можливою. Здійснили дослідження локального волонтерства та наклали його на наші процеси для ще більш ефективного їх втілення. Систематизували наші робочі методики та виклали їх таким чином, щоб вони були зручні у використанні.

-Чи можливо організувати акцію без цього гайдлайну, на своїх відчуттях?

Я впевнена, що так, адже нам вдавалось. Але цей путівник - це досвід багаторічної роботи і напрацювань та містить багато практичних інструментів. Вони дозволять вам значно заощадити час та не потрапити на перешкоди “першопрохідців”, а втілювати акції більш якісно. Завдяки, тому що цими методичними матеріалами вже користуються та по ним реалізовують активності, я можу отримувати фідбек та оцінити ефективність.

Щоб отримати путівник його потрібнозавантажити за посиланням https://mriemotadiemorazom.org/resources. Це безкоштовно, але необхідно буде заповнити коротку форму, яка дасть можливість проаналізувати наскільки та яка саме аудиторія зацікавлена в подібних посібниках.

А якщо хочете отримати консультацію та супровід від ГО БУР заповніть заявку на сайті https://www.bur.org.ua/hochu-otrymaty-dopomohu/. З вами обов’язково зв’яжуться та допоможуть створити позитивні зміни в вашій громаді.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.