bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Звіт про платежі на користь держави (ІПВГ): нові можливості та особливості звітування у 2024 році
22.07.2024

Сучасний світ складно уявити без технологій. Нині розумними рішеннями просякнуті всі сфери життя. Ми маємо можливість спостерігати як технології набувають власної форми та змісту, а саме  GovTech та CivicTech.  Саме ці цифрові рішення є надзвичайно важливими в процесі довгострокової інклюзивної відбудови та енергетичного переходу України. 

Прикладом поєднання цих двох рішень в Україні є Електронна система подання звітності та аналізу ІПВГ (Портал ІПВГ) https://eiti.gov.ua/, яка почала працювати ще у 2021 році не тільки для подання Звітів (консолідованих звітів) про платежі на користь держави, а й для підвищення прозорості та підзвітності видобувних галузей. Разом з тим, система продовжує оновлюватись та впроваджувати інноваційні  GovTech та CivicTech рішення за підтримки проєкту «Ефективне державне управління завдяки GovTech і прозорості в Україні», що впроваджується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за підтримки Уряду Німеччини.

Як зазначає радниця проекту GIZ, Світлана Мізіна:

Впровадження таких підходів є не лише необхідністю, але й великим шансом для України стати лідером у сфері інноваційного управління та прозорості. Я вірю, що завдяки спільним зусиллям ми зможемо досягти цих амбітних цілей.”

18 липня 2024 року ГО “НОВА Енергія” провела онлайн тренінг, на якому продемонструвала оновлені можливості ресурсу та заплановані доопрацювання Електронної системи подання звітності та аналізу ІПВГ.  Захід об’єднав півсотні учасників, серед яких були представники видобувних компаній, державних органів та громадських об’єднань.

Балансоутримувачем Порталу ІПВГ є  Міністерство енергетики України, яке постійно шукає нові  можливості для забезпечення належного функціонування  Електронної системи аналізу та подання звітності ІПВГ. Як згадав у своєму вітальному слові директор Директорату ресурсоефективних трансформацій Міненерго, Ігор Ковальов: “В цьому році, завдяки налагодженню електронної взаємодії між центральними органами влади, вперше вдалося сформувати повний перелік з 1977 суб’єктів господарювання, що підпадають під дію Закону України від 18.09.2018 № 2545-VIII «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» та повинні подати Звіти про платежі на користь держави за 2023 рік.”

Цьогорічна демонстрація оновлень Порталу ІПВГ охопила всі категорії користувачів від “новачків” до “досвідчених”. Такий підхід дозволяє залучити більше компаній до електронного звітування, тим самим підвищуючи рівень підзвітності та цифровізації, до якої всі так активно рухаються. 

Гідами по оновленнях Порталу ІПВГ стали команда технічного доопрацювання ресурсу ГО “НОВА Енергія” та представники аудиторської компанії ТОВ “Ернст енд Янг”, які тривалий час надають послуги Незалежного Адміністратора звітності ІПВГ.

Як зазначила, менеджер проєкту ГО “НОВА Енергія” Марина Бузань-Свірська: “Портал ІПВГ є одним з інструментів забезпечення прозорості і підзвітності видобувної галузі та імплементації вимог Стандарту ІПВГ. Саме тому постійно проводяться заходи з удосконалення як організаційно-правого, так і технічного забезпечення.”

Відтепер компанії та користувачі Порталу ІПВГ матимуть доступ до значно ширших можливостей, які спрощують процес подання звітності та аналізу даних. Ось деякі з основних оновлень, які були впроваджені для покращення функціоналу та зручності використання системи:

  1. Модифіковано структуру форм 1 “Загальні дані” та 1.6 “Інформація щодо кінцевих бенефіціарних власників у звітному періоді” та імплементовано логіку побудови зв’язків “мати-дочка” між суб’єктами господарювання;

  2. Запроваджено надсилання автоматично сформованих повідомлень про отримання звітів від компанії і їх повноту. Додатково введено статуси обробки звітів, щоб компанії могли відстежувати процес перевірки;

  3. Впроваджено логіку для внесення даних про нові версії спецдозволів та угод;

  4. Реалізовано функціонал автоматичного формування чернеток консолідованих форм звітності. Тепер Портал ІПВГ допомагає готувати консолідовані форми звіту, створюючи їх чернетки з автозаповненням даними, наданими дочірніми компаніями через Портал;

  5. Розроблено форму зворотного зв’язку, яка доступна як на публічній частині Порталу https://eiti.gov.ua/kontakti/, так і з кабінету авторизованого користувача видобувної компанії;

  6. Вдосконалено аналітичну систему та розширено перелік доступної для всіх користувачів інформації, зокрема шляхом інтеграції з іншими державними системами. 

На завершення тренінгу учасники мали можливість отримати індивідуальні консультації щодо подання звітів, що дозволило вирішити конкретні питання та отримати корисні поради безпосередньо від експертів. Тож якщо Ви ще не користуєтесь Порталом ІПВГ при поданні Звітів про платежі на користь держави чи просто потребуєте роз’яснень щодо оновлень системи доєднуйтесь до наступного тренінгу ГО “НОВА Енергія” вже наприкінці серпня!

Анонс заходу буде розміщено на сайті ГО “НОВА Енергія” https://nova-energiya.org/, та на офіційному сайті ІПВГ в Україні https://eiti.org.ua/

Контакти

  • https://eiti.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.