bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Виїзд українців за кордон: коли потрібно відмовлятися від виплат ВПО
17.07.2024

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2023 року № 709 «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб» встановлено, що з 1 серпня 2023 року виплата допомоги на проживання ВПО не продовжується:

  • особам, які перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів підряд (до 30-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, оздоровлення дітей, стажування, лікування, реабілітації, якщо це можна підтвердити такі обставини документально).

Також визначено, що нарахування та виплата допомоги ВПО припиняється та більше не призначається/поновлюється починаючи:

  • з місяця, що настає за місяцем, в якому стало відомо про її повернення до покинутого місця проживання, 
  • з місяця виїзду за кордон на постійне проживання, 
  • з місяця, що настає за місяцем, у якому строк перебування за кордоном перевищує 30 календарних днів підряд чи 60 календарних днів сукупно протягом шестимісячного періоду отримання допомоги.

ВАЖЛИВО! Внутрішньо переміщена особа або її законний представник зобов’язана повідомити органу соціального захисту населення/уповноваженій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради/центру надання адміністративних послуг за місцем обліку або надіслати заяву з використанням засобів поштового/електронного зв’язку протягом трьох календарних днів після прибуття про:

  • повернення до покинутого місця проживання, 
  • виїзд за кордон на постійне місце проживання,
  • бажання відмовитися від довідки ВПО. 

У такій заяві (повідомленні) повинно бути зазначено:

  • дату видачі та номер довідки про взяття на облік ВПО;
  • номер або серію (за наявності) паспорта громадянина України або іншого документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземців та осіб без громадянства)/свідоцтва про народження; 
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності); 
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності).

УВАГА! За наявності технічної можливості та за  наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків ВПО повідомляє про відмову від довідки внутрішньо переміщеної особи засобами Порталу “Дія”, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу “Дія”.

Як знятися з обліку ВПО в “Дії”:

  1. Увійдіть розділ мобільного застосунку “Дія” “Документи”, оберіть довідку переселенця. 
  2. Натисніть на меню своєї довідки ВПО в застосунку.
  3. Оберіть «Скасувати статус ВПО».
  4. Перегляньте опис послуги й натисніть «Почати».
  5. Надішліть заяву на розгляд. Ваша заява буде опрацьована протягом 15 хвилин, ви отримаєте сповіщення про її опрацювання.

Також можна пройти дану процедуру, обравши розділ мобільного застосунку “Дія” “Сервіси”, обрати “Послуги для ВПО” та перейти в послугу “Скасувати статус ВПО”.

Повідомлення створене у рамках проекту, який впроваджує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) завдяки фінансуванню від Гуманітарного фонду для України. Проте висловлені погляди та думки належать лише автору (авторам) та не обов’язково відображають погляди Гуманітарного фонду для України або Данської ради у справах біженців. Ні Гуманітарний фонд для України, ні DRC не можуть нести за них відповідальність.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.