bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Україна в НАТО — питання часу
12.07.2024

З 9 по 11 липня у Вашингтоні пройшов ювілейний саміт НАТО, присвячений 75-річчю Північноатлантичного Альянсу. В рамках підготовки до цієї важливої події, 5 липня в Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України відбулося Молодіжне засідання Північноатлантичної ради. Цей захід був організований Мережею захисту національних інтересів “АНТС”, Міжнародним центром української перемоги (ICUV) за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

 Участь у заході взяли близько 100 молодих людей з різних куточків України, які проявили себе як справжні лідери. Вони отримали унікальну можливість зануритися в роботу інституцій НАТО, здобути практичні навички ведення переговорів, розробки стратегій та ухвалення рішень.

Захід проходив у форматі симуляції роботи засідання Північноатлантичної ради, що допомагає молоді глибше зрозуміти механізми світової політики. На симуляційній грі було розглянуто низку важливих питань, включаючи посилення безпеки членів НАТО у відповідь на агресію Росії проти України.

Ганна Гопко, голова правління Мережі захисту національних інтересів “АНТС”, привітала молодь у столиці та наголосила на важливості стійкості та рішучості молодих українців:

«Бути членом НАТО означає зробити Альянс сильним і єдиним, здатним стримувати наступ авторитарних держав. Мережа “«АНТС” провела вже чотири Моделі молодіжної Парламентської асамблеї НАТО, зараз проводимо Молодіжне засідання Північноатлантичної ради. Це важливі заходи, під час яких ми знайомимо молодь з правилами роботи НАТО. Наші студенти-учасники навчаються  приймати рішення, дебатувати, працюють над резолюціями та заявами, охоплюючи такі питання, як штучний інтелект та оборонна промисловість. Це є свідченням їхньої готовності до майбутніх викликів та активної участі в глобальних процесах. Молодь – це не тільки майбутнє, але й сьогодення нашої країни. Їхня активність, інноваційність та незламний дух є ключовими для побудови сильнішої та безпечнішої України.”

 Бріджит Брінк, Посол США в Україні, підкреслила важливість НАТО як союзу демократій та висловила підтримку майбутньому України в Альянсі. Вона зазначила, що громадянське суспільство є невід’ємною частиною демократії і відіграє ключову роль у розвитку країни.

НАТО — це не тільки військова сила, але й цінності, які об’єднують наші країни. Ці цінності важливі як для нашої взаємодії на полі бою, так і для функціонування наших політичних систем. Альянс є союзом демократій, і саме це робить його найпотужнішим військовим союзом у світі.

Громадянське суспільство є основою демократії, забезпечуючи контроль і баланс, а також активну участь громадян у прийнятті рішень. Це важливо не лише для внутрішньої стабільності, але й для міжнародного співробітництва. НАТО, як військово-політична організація, базується на принципах демократії, які сприяють взаємодії та підтримці серед його членів,” — зазначила Брінк.

Вінетта Кляйне,  директор Центру інформації та документації НАТО в Україні запевнила у підтримці України на шляху до НАТО.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну зруйнувало мир в Європі і похитнуло міжнародний порядок, заснований на правилах, і НАТО реагує на це єдністю і рішучістю, посилюючи наше стримування і оборону, надаючи безпрецедентну підтримку Україні і зміцнюючи наше глобальне партнерство. Вашингтонський саміт надішле потужний сигнал єдності і рішучості, а також чіткий сигнал росії про те, що вона не може чекати. Члени НАТО рішуче налаштовані, а члени Альянсу наполегливі у своїй підтримці України. Відповідно, на саміті ми посилимо нашу підтримку як зараз, так і в майбутньому. І це включає в себе планування того, що НАТО буде відігравати більшу роль у координації безпекової допомоги та тренувань для України. Як ми знаємо, понад 99% усієї військової підтримки Україні наразі надають країни-члени НАТО. Члени Альянсу погоджуються, що майбутнє України - в НАТО, що членство в Альянсі - це питання коли, а не якщо,” - зазначила Вінета Кляйне.

Під час симуляційної гри Молодіжного засідання Північноатлантичної ради Пітер ван де Вельде, Посол Бельгії в Україні, висловився про важливість стійкості України та її шлях до членства в НАТО і ЄС:

Я знаю, що стійкість тут, в Україні, не є проблемою. Хто б міг подумати два роки тому, що ми все ще будемо стояти сьогодні тут, в Україні, говорити про НАТО і говорити про міст України до НАТО. Хто б міг подумати два роки тому, що НАТО тепер має твердий шлях, що під головуванням Бельгії ми змогли формально розпочати переговорний процес щодо вступу України до ЄС. Україна ще стоїть. І я сподіваюся, що перемога скоро прийде, тому що українці на це заслуговують”.

Іна Катрін Сівертсен, Секретар Посольства Норвегії в Києві, підкреслила важливість свободи та демократії, які необхідно захищати та підтримувати. Вона також наголосила на серйозних наслідках повномасштабного вторгнення Росії в Україну для політики безпеки Норвегії, вказуючи на важливість скоординованих дій та навчань союзників. 

Більше половини програми підтримки Норвегії стосується військової підтримки України, тому що для нас інвестиції в НАТО є інвестиціями в безпеку Норвегії, а також у безпеку наших майбутніх поколінь. Норвегія найрішучішим чином засуджує невиправдану, неспровоковану, незаконну та жорстоку агресивну війну росії проти України, якою росія серйозно порушує міжнародне право, у тому числі Статут Організації Об’єднаних Націй. Самооборона України від російської агресії – це також боротьба за демократичні цінності та європейську безпеку, а отже, життєво важлива для інтересів Норвегії та безпеки Норвегії. Тож нехай не буде жодних сумнівів, майбутнє України та її народу в євроатлантичній спільноті. І Норвегія продовжуватиме працювати разом з Україною та союзниками над майбутнім членством України в НАТО,” —  зазначила Іна Катрін Сівертсен.

 Захід “Молодіжне засідання Північноатлантичної ради. Симуляційна гра” відбувся за підтримки Центру інформації та документації НАТО.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.