bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як правильно говорити з ветеранами та про що краще мовчати
09.07.2024

У Києві пройшов тренінг для підвищення кваліфікації сімейних лікарів у наданні допомоги ветеранам: «Підвищення кваліфікації сімейних лікарів по роботі з ветеранками та ветеранами». Захід мав на меті покращити знання та вміння лікарів первинної ланки сприяти наданню якісної медичної допомоги ветеранам.

«Кожна ветеранка, кожен ветеран несе в собі загострене відчуття справедливості, – наголосив Сергій Титаренко, ветеран та керівник абілітаційного процесу в HAB | Lviv Habilitation Center, – Сімейні лікарі, безсумнівно, стикнуться з випробуванням на чесність. Їхнє завдання – налагодити емпатичний зв’язок з пацієнтом-ветераном. Це можна зробити шляхом прояву відкритості та щирості».

Сергій є майором Армійської авіації ЗСУ у відставці після важкого поранення, наразі пересувається в колісному кріслі. Під час своєї реабілітації він опанував ще одну професію – психолог, зараз допомагає людям з інвалідністю, пораненим військовослужбовцям, ветеранам та членам їхніх родин. Керуючись власним досвідом та досвідом роботи з учасниками бойових дій, Сергій Титаренко надав поради щодо правильної комунікації.

Як не потрібно спілкуватися з ветеранами:

  • Підходити зі спини та різко торкатися,

  • Не казати: “я вас/тебе розумію”. Не порівнювати досвід,

  • Не казати “Заспокойся”. Це навпаки дратує,

  • Не питати “Чи ти вбивав людей?” та не цікавитися бойовим досвідом людини,

  • Надмірна подяка може призвести до зніяковіння,

  • Не називати учасників бойових дій атошниками, котиками, бусинками – правильно говорити ветеран/ветеранка.

Що краще казати:

  • Так, ви багато пережили…

  • Те, що ви пережили, страшно

  • Така (складна) реакція може бути/така реакція та агресія – через те, що ви пережили

  • При розмові потрібно наголосити: я не вчу жити і не атакую.

Досвід ветеранів відрізняється від досвіду цивільних людей, і ми маємо ставитися до цього з повагою і толерантністю. 

Питання, які обговорювалися під час тренінгів, стосувалися побудови довірливих відносин з пацієнтами-ветеранами та їхніми рідними, комунікації та організації комплексу заходів для їхньої підтримки. Учасники вели активні дискусії про підтримку ветеранів на шляху до якісного життя після повернення з війни, а також обговорювали питання складних та “незручних” ситуацій. Багато з наших учасників виявили бажання поглиблювати свої знання за допомогою вебінарів та онлайн-курсу. Експерти та учасники тренінгу наголосили на важливості та актуальності нашої роботи для всієї спільноти лікарів первинної ланки медицини в Україні”,Ірина Жарук, координаторка “Програми навчання сімейних лікарів щодо взаємодії із учасниками бойових дій”.

Навчання медичних працівників стало можливим завдяки реалізації Програми навчання сімейних лікарів щодо взаємодії із учасниками бойових дій. Цю програму впроваджує МБФ «Альянс громадського здоров’я» за підтримки Програми реінтеграції ветеранів, яку  реалізує IREX  за сприяння Державного департаменту США. Стратегічні партнери програми:  ГО «Українська асоціація сімейної медицини», ГС “Твій сімейний лікар”, HAB | Lviv Habilitation Center.

Запровадження в Україні даної програми допоможе медикам детальніше дізнатися про комунікацію з ветеранами та наслідки найпоширеніших травм та захворювань, пов’язаних з участю у бойових діях. Це важливий крок на шляху до майбутнього відновлення та кращої реінтеграції ветеранів та ветеранок у суспільство та отримання орієнтованої на їхні потреби медичної допомоги. Наразі навчанням планується охопити 15 тис сімейних лікарів, але цей напрям роботи й надалі потребуватиме суттєвих інвестицій.

«Одним із основних фокусів програм IREX є підтримка ініціатив, спрямованих на покращення послуг для ветеранів та ветеранок. Первинна ланка медичної допомоги є надзвичайно важливою на шляху їхнього фізичного відновлення, тому віримо, що краще розуміння потреб ветеранів та ветеранок із боку сімейних лікарів значно покращить рівень надання послуг», – говорить Директорка проєктів IREX Уляна Бах.

Лікарі сімейної медицини з Вінниці, Дніпра та Києва вже пройшли навчання. Через велику кількість охочих взяти участь у тренінгах було розроблено можливість онлайн-навчання для сімейних лікарів, методистів та викладачів вищих навчальних медичних закладів. Всі охочі можуть зареєструватися на онлайн-вебінари, розклад і теми яких можна подивитися на: https://aph.org.ua/uk/novyny/vidkrito-reyestratsiyu-na-onlajn-vebinariv-dlya-simejnih-likariv-po-roboti-z-uchasnikami-bojovih-dij/

Або для участі у вебінарах заповніть анкету: https://aph-org-ua.zoom.us/meeting/register/tZMud-qqqzgsGdS1T3nAvy_bYI_05_a8IVrK 

Також у кінці липня на платформі Академії  НСЗУ буде доступний онлайн-курс по роботі з ветеранами для лікарів.

Реалізація цієї програми є надзвичайно важливою для покращення надання медичної допомоги ветеранам і ветеранкам в Україні!

Детальніше про проєкт:

Альянс громадського здоров’я: https://aph.org.ua/uk/novyny/alyans-gromadskogo-zdorov-ya-za-pidtrimki-irex-rozpochinaye-novu-programu-navchannya-dlya-simejnih-likariv/ 

Програма реінтеграції ветеранів: https://www.facebook.com/VeteranReintegrationProgram/ 

За додатковою інформацією звертайтеся до: Ірина Жарук,[email protected].

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.