bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Українська асоціація молодіжних рад продовжує свій шлях трансформації
05.07.2024

Ми прагнемо створити таку стратегію, яка виведе Асоціацію та молодіжні консультативно-дорадчі органи на новий рівень”, - Юлія Алексєєнко


Українська асоціація молодіжних рад, яка працює вже три роки та є потужною національною платформою, яка об’єднує 71 молодіжну раду з 24 областей України, продовжує свій шлях трансформації.

Команда Асоціації дійшла до певного етапу, коли зрозуміли що нам потрібно посилити свої спроможності, ставати вагомішими, щоб ефективно виконувати свої функції та розширювати мережу. Можливість реалізувати це ми маємо завдяки проєкту інституційної підтримки від програми USAID «Мріємо та діємо», що втілюється IREX.

Вже сім місяців ми працюємо з фасилітаторкою Наталією Балюк. Команда Асоціації та члени Правління взяли участь у 6 стратегічних сесіях, провели 24 менторські зустрічі.

По-перше, стратегічні сесії дають можливість команді зустрітися усім разом офлайн. Як показує досвід, живе спілкування та спільна робота дають ефективніший результат, ніж робота онлайн. Адже всі члени команди включені на 100%.

Наразі ми оновили місію та цілі УАМР, пропрацювали теорію змін, стейкхолдерів організації, сформували та зафіксували основні напрямки,  роботи, які можна розвинути та покращити, та визначили стратегічні цілі по кожному з них.

Ми проаналізували прогалини та окреслили шляхи їх усунення. Зокрема це стосується покращення комунікації та взаємодії МКДО й органами влади, інтеграції молодіжних ініціатив у загальнонаціональну політику, розвитку інституційної пам’яті в МКДО, розбудови міжнародного партнерства та впровадження кращих практик молодіжної роботи, розробки механізмів для залучення молодіжних організацій до обговорення та реалізації державних програм.

Ми чітко розподілили зони відповідальності членів команди за певними напрямками, відповідно до компетенцій кожного.

Також ми складаємо план організаційного розвитку Асоціації, оновлюємо наші політики.

Деякими практичними напрацюваннями ділимося з молодіжними радами. Зокрема радниця голови Української асоціації молодіжних рад Ірина Кузіна розробила Рекомендації щодо цифрової безбар’єрності в комунікаційних матеріалах.

Таким чином Асоціація впроваджує стратегію рівного доступу молодих людей до своїх проєктів, програм, навчальних продуктів та інформації. Щоб вони були зрозумілими та доступними для кожного, ми розробили рекомендації щодо цифрової безбар’єрності в комунікаційних матеріалах, враховуючи принципи інклюзії та продовжуємо оновлення політик щодо протидії сексуальній експлуатації та харасменту на робочому місці.

Після того, як ці рекомендації будуть прийняті Правлінням Асоціації, ми надамо їх молодіжним радам, щоб вони могли керуватись при створенні  свого контенту та різних продуктів. Також на цю тему заплановані тренінги для молодіжних рад.

Також ми оновили робочу групу зі створення та розвитку локальних молодіжних рад,  вектором роботи якої є створення нових локальних МР/МКДО та розвиток новостворених чи наявних молодіжних консультативно-дорадчих органів, а також консультації.

Посилюємо мережу регіональних координаторів, створюємо плани освітніх та тренінгових програм для навчань та продуктів для МКДО.

Ми аналізуємо національне законодавство та разом з представниками молоді долучаємося до його вдосконалення. Для спільної роботи та внесення змін до Закону України «Про основні засади молодіжної політики» від молодіжних рад було проведено національну фокус групу. В онлайн обговоренні взяли участь 30 молодих людей, представники молодіжних рад з різних куточків країни. Всі напрацювання та пропозиції направили до Комітету ВРУ з питань молоді та спорту.

Наразі команда Асоціації перебуває на етапі формування рішень. Зокрема, щодо операційного плану діяльності УАМР на найближчий рік. Ми прагнемо створити таку стратегію, яка буде зрозуміла для наступного Правління і виведе Асоціацію та молодіжні консультативно-дорадчі органи на новий рівень.

За ці більш як пів року роботи ми бачимо реальні зміни, які дозволяють конкретизувати наші пропозиції до програмної частини, яка буде реалізована в наступному етапі для посилення молодіжних консультаційно-дорадчих органів - членів УАМР.

Особисто для мене цей досвід став корисним також у роботі з локальними молодіжними радами з різних областей України, в консультаціях ініціативних груп молоді та влади у створенні молодіжних рад в їхніх громадах, роботі з їхніми запитами.

Ми з командою дійсно провели колосальну роботу та чітко розуміємо, як рухатися далі. Надалі ми будемо структурувати план, викристалізувати напрацьовані рішення, щоб прийти до бажаного результату. Впевнена, що у нас все вийде.

Проєкт реалізовується в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX.

Цей матеріал став можливим завдяки щирій підтримці американського народу через Агентство США зміжнародногорозвитку (USAID). Зміст цього матеріалує відповідальністю УАМР і не обов’язково відображає погляди IREX, USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Контакти

  • Козицька Аліна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.