bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Постраждалі громади Миколаївщини отримують підтримку з питань міжнародного гуманітарного права
28.06.2024

У Баштанській, Первомайській та Галицинівській громадах Миколаївської області впроваджується програма підтримки щодо документування воєнних злочинів та застосування міжнародного гуманітарного права для допомоги жителям і відновлення територій. Програма надає громадам доступ до правової допомоги, навчання та експертної підтримки щодо використання норм міжнародного гуманітарного права. Також у громадах систематизується та візуалізується інформація про збитки внаслідок російської агресії для врахування у проєктах з відновлення та компенсаційних механізмах. Отриманий досвід програми передбачається використати для створення на рівні громад екосистеми управління інформацією щодо документування воєнних злочинів, фіксації збитків та прогресу відновлення цивільних об’єктів.

1   

Програма підтримки постраждалих від збройної агресії рф громад Півдня України впроваджується в трьох цільових територіальних громадах Миколаївської області - Баштанській міській громаді, Первомайській селищній громаді та Галицинівській сільській громаді. Для довготривалого співробітництва з цільовими громадами в середині червня 2024 року підписано тристоронні меморандуми про співпрацю: між виконавцем програми Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», Агенцією регіонального розвитку Миколаївської області та органами управління громад. Метою укладених меморандумів визначено покращення спроможності представників цільових громад документувати воєнні та інші міжнародні злочини та фіксувати завдані збитки внаслідок агресії рф. Також на рівні громад підписанти меморандумів узгодили системно використовувати та впроваджувати можливості міжнародного гуманітарного права (МГП), яке забезпечує захист жертв війни та обмежує засоби та методи ведення воєнних дій.

Ініціатором програми підтримки громад з документування та застосування МГП виступила Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України», яка як учасник глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» (T4P) документує події, де є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини). Фокусування діяльності на рівні окремих цільових громад та спільний формат роботи несе довготривалі вигоди для усіх сторін. Правозахисники отримали повноцінний доступ до великого пласта доступної на рівні місцевих громад унікальної інформації про ймовірні воєнні злочини рф та зможуть зробити модельний зріз здійснених злочинів на рівні громади. Органи місцевого самоврядування завдяки доступу до правової та експертної підтримки щодо застосування норм МГП, а також систематизованій інформації про втрати внаслідок російської агресії, зможуть зробити місцеву політику щодо відновлення громад більш ефективною та людиноорієнтованою.

2

Підготовчий етап перед «польовою» діяльністю в рамках програми - це оперативна оцінка стану та потреб громади, яка розпочалась з аналізу доступної відкритої інформації та надалі доповнилась даними експертного опитування та фокус групових досліджень. Оцінка в кожній цільовій громаді здійснювалась в чотирьох сферах: безпекова ситуація (включно з даними щодо обстрілів, розмінування, забезпеченням укриттями, роботою поліції); гуманітарні потреби (включно з доступом до водопостачання, продовольства, медичних та соціальних послуг); правові потреби (включно з оцінкою можливостей отримати правову допомогу); документування воєнних злочинів та впровадження інструментів МГП (включно з аналізом задокументованих воєнних злочинів та прийнятих програм комплексного відновлення території). Один з висновків, який релевантний для усіх трьох цільових громад, - це відсутність цілісних актуальних узагальнених та візуалізованих даних щодо збитків для громади та врахування цієї інформації при впровадженні програм з відновлення та залучення ресурсів. Результати досліджень верифікуються та обговорюються під час круглих столів. Так, 19 червня круглий стіл пройшов у Баштанській громаді, 26 червня - у Галицинівській громаді, 27 червня - у Первомайській громаді. Фінальні варіанти оцінки стану та потреб цільових громад будуть опубліковані у вигляді електронних звітів та стануть основою для планування місцевої політики та неурядових ініціатив.

Під час «польової» роботи в населених пунктах цільових громад представники Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» надають сервісну правову, експертну та навчальну допомогу представникам місцевого самоврядування та місцевим жителям. Найбільший запит щодо правових консультацій складають проблеми відновлення житла та документів, діяльність національних та міжнародних гуманітарних організацій, можливості міжнародних компенсаційних механізмів.

3

Для державних службовців, посадових осіб та представників місцевого самоврядування проводяться тренінги «Основи міжнародного гуманітарного права для публічних службовців». Навчання допоможе поглибити знання норм міжнародного гуманітарного права та застосовувати його при здійсненні місцевої політики та комунікації з мешканцями громади, а також розпізнавати, фіксувати (документувати) воєнні та інші міжнародні злочини рф. 21 червня 2024 року такий тренінг пройшов для 15 представників Первомайської селищної громади.

Окрім основних засад міжнародного гуманітарного права та захисту цивільних осіб під час збройного конфлікту, з представниками місцевого самоврядування тренери розбирали міжнародні механізми для отримання компенсації від рф та роботу реєстру збитків, завданих агресією рф проти України (RD4U). Розв’язання ситуаційних завдань (case-study) на основі реальних зафіксованих порушень МГП на території громади допомогло практично закріпити отримані знання.

Також у ході «польових» виїздів до постраждалих населених пунктів правозахисники та представники місцевого самоврядування спільно документують ймовірні воєнні злочини рф згідно зі стандартами   ініціативи «Трибунал для путіна». За результатами такої роботи кожна громада отримає звіт/реєстр щодо зафіксованих воєнних злочинів, а також візуалізовану мапу цивільних руйнувань та цивільних жертв.

Щодо деяких категорій зруйнованих цивільних обєктів буде представлено орієнтовний фінансовий розрахунок втрат від російської агресії. Окремий напрямок документування - це підготовка та поширення свідчень (переважно у вигляді відеоінтервю) жителів громад про цивільні жертви російської агресії, знищену соціальну, критичну та підприємницьку інфраструктуру, зруйновані населені пункти. Наразі лише у Первомайській громаді записано свідчення 11 представників громади, які показують різні категорії воєнних злочинів рф та мають цінність для подальшого використання в правових та інформаційних цілях. Зокрема, підтверджують використання російськими військовими касетних боєприпасів, вогнеметної системи «сонцепек» та іншої зброї невибіркової дії, які завдали значних людських жертв та руйнування цивільної інфраструктури.

4

Програма підтримки постраждалих громад Півдня України щодо документування воєнних злочинів та застосування міжнародного гуманітарного права впроваджується за сприяння органів місцевого самоврядування цільових громад та Агенції регіонального розвитку Миколаївської області, в межах проєкту Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine , або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.