bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні запрацюють 15 нових соціальних бізнесів
27.06.2024

4

22 червня у Києві відбувся національний фінал проєкту “Відновлення через соціальне підприємництво”. 15 проєктів українських студентів отримають грант на розробку і запуск соціальних підприємств.

Минулої суботи 30 команд з 24 навчальних закладів 10 областей та міста Києва змагались за вихід в Startup Pre-Accelerator від Junior Achievement Ukraine (JA Ukraine). Подія відбулася у стінах головного, Червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка, який виступив співорганізатором заходу. Перемогу здобули 15 проєктів з 13 закладів освіти з Вінницької,  Дніпропетровської, Івано-Франківської, Львівської, Хмельницької, Чернівецької, Чернігівської областей та Києва. Вони долучаються до Startup Pre-Accelerator – річної програми прискореного розвитку, яка надає грант у розмірі двох тисяч євро на розробку прототипу та передбачає пітчинг бізнес-проєктів перед інвесторами.

0A2A6542

З вітальним словом до учасників звернувся заступник генерального директора  Корпорації “Науковий парк Київський університет імені Тараса Шевченка”, директор Бізнес-школи, Володимир Зубченко“Сьогодні перед кожним із вас відкривається багато можливостей. І мова не лише про гроші та фінансування, а і створення ком’юніті. Ви можете отримати цінні поради для розвитку і масштабування ваших проєктів. Ловіть можливості, спілкуйтесь, підходьте до експертів і просить поради. Ваша задача сьогодні – отримати максимум для свого проєкту”.

Учасники представили ідеї та проєкти, які вирішують нагальні соціальні, культурні та екологічні проблеми.

Наприклад, команда “MarketingMediaVita” (“Дніпровська політехніка”) презентувала ідею з використання 3D технологій при виготовленні біонічних протезів для здешевлення виробництва. Інша команда “Heart of Change” (“Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста” та ВМУРОЛ “Україна”) у проєкті “Smart clothing” представили прототипи адаптативного одягу для осіб з особливими потребами. А “Генерація змін” (“Хмельницький національний університет”) розповіли про санаційний одяг для особливих потреб.

У “4SE (For Social Entrepreneurs)” (“Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста” та ВМУРОЛ “Україна”) опікуються збереженням спогадів про архітектурні пам’ятки за допомогою їх готових моделей. Команда “Мрії на Дії” (Донецький національний університет імені Василя Стуса) планує відкрити кав’ярню Sweet Balance Brew для людей з цукровим діабетом, а також для тих, хто слідкує за своїм здоров’ям.

Inspired Creators” (Київський національний університет технологій та дизайну) розповіли про ідею виробництва настільних іграшок для дітей з ментальними розладами з онлайн магазином для продажу цих товарів. “АльфаМ” (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу) запропонувала виготовлення грумінг-кейсів, в тому числі і для собак, які зараз виконують бойові завдання з військовослужбовцями в ЗСУ.

У “Віддих” (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича) пропонують виготовлення спеціалізованого блокноту для поліпшення ментального здоров’я підлітків. Збірна “ШАРМ” (Державні навчальні заклади Шевченківського району міста Києва) ознайомила з проєктом вирощування енергетичної верби для виробництва біомаси, що використовується як відновлюване джерело енергії для шкільних котелень.

RUBKA Clothing Brand” запропонували проєкт зі створення дизайнерського модульного одягу, де можна змінити його частини. “Спектрум” (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича) представили технологічне рішення в сфері телекомунікацій.

Ще дві команди презентували ідеї для харчової сфери: “Енергія Перемоги 2.0”(Дніпровський державний аграрно-економічний університет) планують запатентувати рецептуру і технологію виробництва жувальної пастили PASTILUS, “Фініки” (Львівський національний університет природокористування) планують відкрити крафтову мініпекарню.

Команда Wound body (Новояворівське ВПУ) розробила і запустила у виробництво на 3D принтерах накладок для очей при пораненнях. А “Chance app” (Львівське вище професійне політехнічне училище) розробили мобільний додаток для людей з інвалідністю, який допомагає долати обмеження.

0A2A6606

Додатково, три команди стали учасниками програми Startup Pre-Accelerator, без надання гранту на розробку прототипу: «PROFI» (Ковельський ЦПТО) з ідеєю виготовлення розвиваючих іграшок з вторсировини (дерево, тканина), «ArtПетриківкаTherapy» (ПТУ 79) з проєктом терапії петриківським розписом та «Кібербезпека / Catalyst» («Львівська політехніка»), яка розробляє мобільний додаток BookLoop для обміну книжками.

0A2A6674

«Впродовж року кожна з команд запустить власне соціальне підприємство за підтримки бізнес-координаторів та менторів. Учасники програми пройдуть поглиблене навчання з підприємництва та презентують свої бізнес-проєкти інвесторам для отримання подальшого фінансування та виходу на ринок», – пояснює Єлизавета Міленіна, менеджерка програм JA Ukraine. «Для подальшого розвитку молодіжного соціального підприємництва в Україні планується запуск револьверної системи фінансування, яка обʼєднає учасників проєкту та дасть поштовх запуску подібних ініціатив в майбутньому», – наголосила Єлизавета Міленіна.

В Україні проєкт EU4Youth «Відновлення через соціальне підприємництво» впроваджується впродовж 2 років для молодих людей 17-24 років.

Довідка
Ініціатива працює за підтримки Європейського Союзу, Міністерства закордонних справ Литви та інших партнерських організацій. Проєкт EU4Youth «Відновлення через соціальне підприємництво» має на меті надати більше 2100 молодим людям в Україні, Молдові та Грузії інструменти, необхідні для стимулювання впливу на суспільство та економічні перетворення всередині своїх націй. Це дворічний проєкт, з серпня 2023 року по липень 2025 року, який приділяє особливу увагу соціальному підприємництву та створенню сприятливої екосистеми для його розвитку.

В Україні з січня 2024 року розпочались тренінги для педагогів та табори підприємництва для студентів. Далі учасники утворили 81 команду з 44 навчальних закладів 16 регіонів України. На початку червня 2024 року відбувся онлайн півфінал, де були обрані 31 команда для фіналу.

Контакти

  • Віра Другова

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.