bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як Громадський центр правосуддя на Київщині успроможнює переселенців впливати на прийняття рішень
26.06.2024

Експерти/ки ГО «Правова єдність» (м. Біла Церква), що забезпечують роботу ГЦП, провели понад 45 групових консультацій та правопросвітницьких заходів для мешканців семи громад Київщини. А ще допомогли створити дієву раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Білоцерківській міській раді.

На фото крайній справа: голова ради з питань внутрішньо переміщених осіб Олексій Кудінов. Фото з особистого архіву

«Нам пощастило, що ми опинилися у Білій Церкві й маємо таку партнерську діяльність із «Правовою єдністю». Нас супроводжують в усіх процесах, і це дуже вагома допомога і для нашої діяльності, й для мене особисто. Я переселенець уже понад 10 років. Сам пройшов шлях інтеграції. Коли почалося повномасштабне вторгнення з 22-го року, кількість внутрішньо переміщених осіб збільшилась в рази. Ми не могли лишитися осторонь і робили те, що можемо», — розповів голова ради ВПО Олексій Кудінов.

Все почалося із школи місцевої демократії, яку на початку літа 2023 року проводила ГО «Сонях». Там зібралася ті, кому було цікаво розібратися, як влаштована громада та працює механізм місцевого самоврядування. Громадський центр правосуддя у межах школи провів три тренінги, які стосувалися інструментів місцевої демократії, загальних зборів, громадського опитування, громадського бюджету, як працює статут громади тощо. 

Серед тих, хто проходили навчання утворилася ініціативна група із 15 осіб, яка почала шукати відповідь на питання: «А що в нашій громаді є для ВПО?». Так у них і виникла ідея створити раду. 

«Ідея гарна, але впевнений на сто відсотків, що вона б залишилась лише ідеєю, якби не знайшовся хтось більш досвідчений, хто володіє знаннями в сфері права, розуміється на інституційному та організаційному розвитку, і хто б нам допоміг у всьому цьому», — зазначив Олексій Кудінов.

Експерти/ки ГО «Правова єдність» супроводжували їх на усьому шляху — від задуму до реалізації. Спочатку було кілька звернень до міськради щодо створення дорадчого органу, який планували назвати Центром з питань ВПО. Міськрада спершу відмовляла, аргументуючи,  що вже існує робоча група з питань ВПО та спеціально створений відділ при соціальному захисті. Та ось переселенці натрапили на рекомендацію Віце-прем’єр-міністерки — Міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук щодо створення рад ВПО при органах місцевого самоврядування. Тож наступне їхнє звернення стосувалось вже створення ради внутрішньо переміщених осіб. 

«Ініціатива, начебто, добра. Але яке його юридичне підґрунтя, на чому будуватимуться рішення? Потрібно було розробити положення про раду ВПО. Тут саме «Правова єдність» надала нам в цьому супровід, а також під час адвокації», — зауважив Олексій Кудінов.

Ініціативна група почала адвокатувати створення ради під час зустрічей із керівництвом міста і депутатами. Вони пояснювали, що близько десяти відсотків населення міста складають внутрішньо переміщені особи, і важливо, щоб їх хтось представ, був їхнім голосом. У результаті спільних дій ініціативної групи переселенців та «Правової єдності» рада була створена і затверджено положення про її склад.

На фото: представники/ці ради з питань внутрішньо-переміщених осіб при Білоцерківській міській раді. Фото з особистого архіву

До неї входить 18 осіб, з них дев’ять — це внутрішньо переміщені особи, три представники громадських організацій, які опікуються внутрішньо переміщеними особами, і шість — з органу місцевого самоврядування.

Завдяки підтримці юристок «Правової єдності» в межах роботи Громадського центру правосуддя та інших ініціатив рада змогла впровадити кілька важливих для розширення та захисту прав переселенців рішень.

Так, були проадвокатовані та розроблені зміни до місцевої Програми інтеграції внутрішньо переміщених осіб, що фінансується з місцевого бюджету. Спершу рада провела опитування близько 500 переселенців і переселенок аби зʼясувати реальні потреби. Далі уклала перелік важливих заходів. До програми увійшли усього 12 і серед них, наприклад, надання коштів для оплати проживання на три дні тим переселенцям, які щойно прибули в громаду, або допомога дітям, які тільки-но пішли до школи чи вступили до навчального закладу. Або ж фінансова підтримка важкохворих.

Рада долучається до організації навчальних програм для переселенців, як-от: відкриття бізнесу, професійна переорієнтація, медіація тощо.

Консультує міську раду щодо прийняття низки важливих рішень, для прикладу, доцільності створення місця компактного проживання переселенців.

Бере участь на всеукраїнських форумах та ділиться досвідом, як одна із найдієвіших рад в Україні.

Бере участь у налагодженні координації діяльності громадських організацій щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

«Ми провели форум громадських організацій, які опікуються питаннями внутрішньо переміщених осіб в Білоцерківській громаді. Це 25 представників/иць близько восьми організацій. За ініціативи «Правової єдності» створити спільний багатосторонній меморандум про подальшу співпрацю, щоб поєднати наші зусилля, не дублювати один одного, а навпаки підсилити», — зазначає Олексій Кудінов.

На фото зліва направо: проєктна менеджерка проєкту ГЦП Вікторія Мазалова та юристка Олександра Щербина під час виїзного консультування до громад Обухівського району

«В “Правовій єдності” ми ще досі не стикалися із таким масштабом змін та адвокації, через які спільними зусиллями нам вдалося досягнути усіхзмін. Для нас це перший досвід. Ми намагалися бути найбільш ефективними. Поєднувати юридичний компонент у межах Громадського центру правосуддя та розвитковий, як складова інших ініціатив. Переконана, що це справді результативно, так працюємо і надалі», — підсумувала юристка ГО «Правова єдність» Олександра Щербина.  

Довідково: Із початку свого створення (липень 2023 рік) громадський центр правосуддя в Київській області надав допомогу 141 внутрішньо-переміщеній особі і під час консультування.

Найбільше питання стосувалися поновлення виплат, розлучень, отримання аліментів, позбавлення батьківських прав, отримання компенсації за зруйноване чи пошкоджене майно, спадкування тощо. 

341 особа отримала допомогу під час тренінгів та інших заходів.

 

Ця публікація здійснена за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх». Погляди авторів, викладені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Авторка: Галина Колесник, менеджерка з комунікації проєкту «Громадський центр правосуддя на Київщині»

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.