bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як працюють соціальні підприємства на Кіровоградщині
26.06.2024

В Україні відчутно зросла кількість соціальних підприємств. Свій шлях у цьому напрямку обирають як бізнеси, так і громадські чи волонтерські об’єднання. На Кіровоградщині у соціальні підприємства трансформуються волонтерські центри, які виробляють необхідну військовим продукцію - одяг та спорядження, їжа тривалого зберігання і т.п.

25 червня відбувся мітап соціальних підприємців Кіровоградщини у якому взяли участь волонтери й волонтерки, представники органів місцевого самоврядування, активісти  та депутати. Мітап організувала Кіровоградська обласна організація Всеукраїнської громадської організації “Асоціація сприяння самоорганізації населення”.

- Другий рік ми  втілюємо Програму підтримки волонтерських центрів Кіровоградщини та допомагаємо волонтерським командам трансформувати свою діяльність у соціальні підприємства. Нині ми адвокатуємо на регіональному рівні прийняття Програм підтримки соціального підприємництва у громадах Кіровоградщини,- розповідає голова КОО ВГО “АССН” Алла Волошина.

Поняття “соціальне підприємство” чи “соціальний підприємець” досі не унормовані на законодавчому рівні. Однак у світі ці поняття визначені та конкретно описані. Тож громади на місцевому рівні можуть закріплювати підтримку такої категорії організацій опираючись на існуючі норми. Консультаційну та експертну підтримку в цьому напрямку надає команда КОО ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення”. До прикладу, Помічнянська міська рада затвердила власну Програму сприяння розвитку соціального підприємництва. Цим же шляхом прямує Знам’янська територіальна громада. А от Кропивницька міська рада готова внести зміни до існуючої Програми підтримки малого та середнього бізнесу.

- Завдяки  активістам громадської організації  “Волонтерра”, що активно працюють у Помічнянській громаді ми прийняли Програму сприяння розвитку соціального підприємництва, вона поки що не досконала, але перші успішні кроки зроблено і ми цим дуже пишаємося. Тільки у співпраці, об’єднуючись і підтримуючи одне одного буде результат. Через недосконалість законодавства ми вирішили звернутися до Асоціації міст України про те, щоб вони підняли питання і відокремили поняття “соціального підприємництва” від “підприємництва”, це розширить повноваження у підтримці з боку омс, - говорить Ірина Фідальго Поррата, секретар Помічнянської міської ради.

Під час мітапу історіями втілення соціальних підприємств поділилися волонтери Помічнянської, Кропивницької, Приютівської та  Олександрійської територіальних громад.

-На базі волонтерського центру ми організували велоклуб, завдяки міні-гранту закупили 5 велосипедів і тепер проводимо велоекскурсії для ВПО та місцевих жителів. Ми створюємо простір для спілкування між людьми, що проживають у нас в громаді, пропагуємо цінності активного і здорового способу життя. Кошти отримані від діяльності велоклубу спрямовуємо на потреби волонтерського центру, - говорить Альона Антонішина, членкиня БО БФ “Центр допомоги Олександрія”.

- У Приютівській громаді створили соціальне підприємство “Мандрівна перукарня”. Його місія - надавати перукарські послуги для сільського населення із соціальною знижкою. Вартість послуги у нас - 50 гривень. Завдяки низькій ціні ця послуга має попит серед місцевих жінок і чоловіків, вони за це дуже вдячні, - розповідає голова ГО “Творчість. Ініціатива. Енергія” Дарія Ратушняк.

Мітап відбувся у просторі Хоробрих, який нещодавно відкрився у м. Кропивницький. За підтримки КОО ВГО “АССН” тут тепер діє соціальна кав’ярня із назвою “Кава хоробрих”.

- У нас широкий асортимент продукції, співпрацюємо із волонтерськими центрами Кіровоградщини. 80%  від продажів у кав’ярні спрямовуємо на підтримку ЗСУ, 20% на адміністративні витрати по утриманню простору, - говорить виконавча директорка БО БФ “Полк Святослава Хороброго” Яна Пшеніцина.

Під час мітапу відбулася дискусія між представниками омс, депутатами та бізнесом, щодо підтримки соціальних підприємств на місцевому рівні. Сергій Циганков -  підприємець, говорить, що така співпраця є взаємовигідною.

- Я  не вбачаю конкуренцію у допомозі волонтерським центрам у розвитку соціального підприємництва, бо ми однодумці. У спілкуванні, співпраці,  люди можуть значно більшого досягти.  Допомога соціальним підприємцям стимулює до якісного зростання наше суспільство  - розповідає пан Сергій.

Створення сприятливих умов для розвитку соціального підприємництва відкриє нові можливості для територіальних громад і посилення їх спроможності.

- Війна ніколи не впливає позитивно на економіку країни. Зараз задача, усіх хто може виробляти, надавати соціальні послуги - акумулювати свої сили. Таким чином вирішуються 3 основні задачі: 1) зменшення соціальної напруги в громадах (швидко закриваються питання, які виникають у воїнів та воїнок); 2) економічний розвиток, створення сприятливих умов для розвитку підприємництва; 3) включення у життя територіальної громади тих людей, які втікали від війни та їх інтеграція через роботу, - говорить голова КОО ВГО “АССН” Алла Волошина.

 

Під час мітапу  учасники озвучили ті потреби та  виклики, які стоять на шляху до повноцінного ведення соцільного підприємництва і обговорили інструменти підтримки, які будуть помічними для цього. Команда КОО ВГО “АССН” опрацює цей документ і опублікує його публічно. Голова КОО ВГО “АССН” Алла Волошина зазначила, що тепер програма підтримки волонтерських центрів виходить на всеукраїнський рівень і в якості тренерів у цій програмі будуть залучені волонтери, які успішно організували соціальні підприємництва на Кіровоградщині.

 

Мітап проведено у межах Програми підтримки волонтерських центрів Кіровоградщини і проєкту «Волонтерський крафт», які втілює КОО ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення” завдяки фінансуванню National Endowment for Democracy.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.