bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проєкт міської цільової Програми інтеграції ВПО у Рівненську міську територіальну громаду
26.06.2024

25 червня відбувся прессніданок - заключний захід в рамках проєкту “Сильна громада: інтеграція ВПО у громаду міста Рівне”.

Головною метою Прессніданку була презентація для ЗМІ мети і завдань проєкту, проведених заходів та результатів. 

 

Кінцевим результатом проєкту стало створення громадськістю документу – «Проєкт міської цільової програми інтеграції ВПО у Рівненську міську територіальну громаду» (далі - Програма). Це спільний результат консолідованої роботи представників активної частини рівненських ВПО, експертів ГО “Експертний центр з прав людини”, представників Координаційної ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради, депутатів, виконавчих органів Рівненської міської ради, неурядових організацій та місцевих жителів.

 Присутніми на заході від ЗМІ були журналісти телеканалу “Сфера - ТВ/Рівне” та редакція газети «7 днів».

Модераторка прессніданку Марина Павлюченко озвучила мету заходу, розповіла про етапи реалізації проєкту “Сильна громада: інтеграція ВПО у громаду міста Рівне”, її донорів, взаємодії  в рамках проєкту з Координаційною Радою з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради, профільними виконавчими органами та депутатським корпусом.

 

З вітальним словом виступили:

- Олена Петрик, директорка Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради. Вона передала вітання від в.о. мера міста Віктора Шакирзяна та підкреслила, що проєкт міської цільової програми створений завдяки ініціативності, активності та наполегливості громадських активістів -  вперше в історії міста Рівне. Запевнила, що очолюваний нею Департамент візьме його на опрацювання й сприятиме його затвердженню.

 - Світлана Богатирчук-Кривко, депутатка Рівненської облради, Президентка політичної групи Європейських Консерваторів та реформістів Конгресу місцевих і регіональних органів влади Ради Європи, яка протягом реалізації проєкту була активною учасницею його заходів, закликала усіх причетних до створення проєкту Програми представників активної частини рівненських ВПО, представників Координаційної ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради, виконавчих органів Рівненської міської ради, неурядових організацій продовжувати роботу до затвердження Програми Рівненською міською радою та потім спільно працювати над її виконанням. Також озвучила, що Рада Європи на сьогодні активно працює над створенням методичних рекомендацій для Уряду України щодо прав і свобод ВПО, зокрема в системі виборчого права.

 - Олександр Корнійчук, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Рівненській області висловив захоплення наполегливістю переселенців, причетних до створення фундаменту майбутньої міської цільової Програми та які діють за правильним принципом “Нічого для нас без нас”. Також висловив впевненість в тому, що  подальша не легка робота до початку дії Програми буде в активній співпраці всіх присутніх на заході.

- Богдан Дужик – керівник центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь. Рівне», голова Координаційної Ради з питань ВПО при виконавчому комітеті Рівненської міської ради презентував проєкт міської цільової Програми інтеграції ВПО у Рівненську міську територіальну громаду. 

 

Всі присутні учасники брали активну участь в обговореннях майбутніх планів щодо інтеграції ВПО на Рівненщині, ділились досвідом та результатами здійсненої попередньої роботи по підтримці не переселенців, а нових рівнян.

Депутатка Рівненської міської ради Катерина Марчук подякувала за запрошення взяти участь у заході та всім, хто долучився до створення проєкту Програми. Висловила впевненість в тому, що депутатський корпус буде працювати над тим, щоб Програма інтеграції ВПО у Рівненську міську територіальну громаду  була затвердженою.

Депутатка Рівненської міської ради Олександра Коваленко висловила захоплення від отриманого спільного результату консолідованої діяльності причетних до створення проєкту Програми. Також запропонувала свою подальшу підтримку. 

Регіональна координаторка БО “БФ “Рокада” Рівне Алла Красовська підкреслила важливість прийняття Програми інтеграції ВПО, яка стане підгрунтям для залучення донорів та міжнародних партнерів.

Під час заходу “Проєкт міської цільової Програми інтеграції ВПО у Рівненську міську територіальну громаду” передали керівництву Рівненської міської ради для подальшого опрацювання та розгляду (затвердження) на сесії Рівненської міської ради.

Завдяки активній участі всіх залучених сторін, проєкт “Сильна громада: інтеграція ВПО у громаду міста Рівне” продемонстрував, що співпраця між громадськими організаціями, місцевою владою та громадою є ключовим фактором успішної інтеграції ВПО.

Цей захід став можливим в межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст публікації є виключно відповідальністю Експертний центр з прав людини та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.