bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Команда з Івано-Франківщини розробила інструмент штучного інтелекту
20.06.2024

Команда з Ямницького ліцею Івано-Франківської області виборола путівку на Четвертий Форум “Жінки та дівчата в STEM“. Захід відбудеться у жовтні 2024 року у Будапешті, де участь братимуть понад 20 країн Європи. Троє дівчат розробили інструмент штучного інтелекту (ШІ) Equal Prospects Hub – бот, який активно боротиметься з гендерною нерівністю на ринку праці.

У травні 2024 року студентки та випускниці європейської ініціативи Girls Go Circular (GGC) – вивчення основ циркулярної економіки – мали можливість зануритися у світ ШІ та дослідити його потенціал для вирішення реальних суспільних проблем. Учасниці повинні були працювати в командах по три дівчини та розробити ідею інструменту штучного інтелекту, який допоможе зменшити гендерну нерівність в обраній ними сфері – освіті, працевлаштуванні, науці, мистецтві, спорті.

В Україні про свою участь заявили 4 команди. Дівчата-учасниці навчальних курсів з основ циркулярної економіки, віком 14-19 років, мали розробити свій ШІ інструмент, зняти коротке презентаційне відео про нього (максимум 3 хвилини) та створити презентацію.

У процесі розробки строго не вимагалось створювати реальний штучний інтелект. Проте необхідно було подумати про призначення ШІ, дані, необхідні для навчання моделі ШІ, а також про етичні та екологічні наслідки, пов’язані з його розробкою (потенційні упередження, проблеми конфіденційності, енергоспоживання тощо). Кодування для цього челенджу не вимагалося.

У фіналі за путівку на європейський конкурс змагались 2 ідеї – Equal Prospects Hub від учениць Ямницького ліцею Івано-Франківської області та NGI mission від учениць львівського НВК «Школа-ліцей Шептицьких».

За словами дівчат-переможниць, Equal Prospects Hub – це бот, який активно боротиметься з гендерною нерівністю на ринку праці. Він скануватиме вакансії, виявлятиме та блокуватиме ті, що мають ознаки гендерної дискримінації. Крім того, бот надаватиме рекомендації роботодавцям щодо створення більш гендерно-нейтральних оголошень, сприяючи рівним можливостям для всіх кандидатів. «Наш бот не просто аналізуватиме проблему – він діятиме так, щоб її вирішити. Його активності будуть спрямовані на те, щоб кожна людина могла реалізувати свій потенціал у світі безмежних можливостей. Разом ми будуємо майбутнє, де гендер не обмежує шлях до успіху», – розповіли розробниці інструменту ШІ.

 

Презентація інструменту ШІ "Equal Prospects Hub"

Презентація інструменту ШІ “Equal Prospects Hub”

 

Інша ідея – NGI mission – сайт, основними функціями якого буде допомога людям у подоланні гендерних проблем через персоналізовані завдання, щоденні питання, згенеровані ШІ та дискусії з ШІ для загального розуміння та розвитку користувача у сфері гендерних аспектів.

 

Презентація інструменту ШІ "NGI mission"

Презентація інструменту ШІ “NGI mission”

 

Ініціатива GGC запроваджена в Україні з 2022 року. У 2022 році програмі брали участь більше 100 учасниць з 4 міст. У 2023 році тренінги з циркулярної економіки охопили більше 1000 осіб з Вінницької, Одеської, Тернопільської, Івано-Франківської, Сумської та Київської областей. Станом на червень 2024 року офлайн навчання з основ циркулярної економіки пройшли вже майже 1300 учасниць з Львівської, Київської, Івано-Франківської та Тернопільської областей.

Докладно про проєкт

Girls Go Circular – це освітній проєкт, що фінансується ЄС і навчає дівчат віком 14-19 років з усієї Європи цифровим та підприємницьким навичкам за допомогою програми онлайн-навчання про циркулярну економіку. В основі проєкту лежить Циркулярний навчальний простір (CLS) – платформа онлайн-навчання, яка пропонує студентам можливість поглибити свої знання про циркулярну економіку, набуваючи при цьому цифрових компетенцій.

В Україні програма GGC впроваджується, крім використання платформи онлайн-навчання, шляхом проведення одноденних офлайн-тренінгів. Тренери JA Ukraine з отриманої методичної підтримки розробили навчальні курси з циркулярної економіки для проведення відповідних тренінгів.

Ініціатива Girls Go Circular розпочалась у 2020 році з пілотного проєкту в шести європейських країнах – Болгарії, Греції, Італії, Португалії, Румунії та Сербії. У 2021 році до проєкту приєдналися Угорщина, Північна Македонія та Польща; у 2022 році Girls Go Circular розширився ще на три країни – Литву, Словенію та Україну, збільшивши загальне охоплення до 12 європейських країн.

Проєкт сприяє досягненню цілей політики гендерної рівності та, зокрема, Дії 13 Плану дій з цифрової освіти на 2021-2027 роки – Заохочення участі жінок у STEM. Проєкт Girls Go Circular координується EIT RawMaterials за підтримки EIT Community та Генерального директорату з питань освіти, молоді, спорту та культури (DG EAC).

Навчання в Україні проводиться викладачами організації Junior Achievement Ukraine. Це неприбуткова громадська організація, провайдер навчальних програм з підприємництва та фінансової грамотності для молоді. Організація є частиною всесвітньої мережі Junior Achievement, що веде свою діяльність з 1919 року у понад 100 країнах світу. Її місія – підготовка молоді до ринку праці, кар’єрного і особистого розвитку.

Контакти

  • Віра Другова

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.