bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Понад 40 НПА для посилення залучення громадян до бюджетного процесу затвердили в громадах-учасницях
20.06.2024

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», упродовж весни та на початку літа затвердили щонайменше по два або більше нормативно-правові акти, скеровані на посилення бюджетної прозорості та участі громадян у бюджетному процесі. Всього таких документів – а це розпорядження голів громад або рішення виконавчих комітетів рад – 43.

Документи ухвалено за консультаційного супроводу експертів Партнерства. Вони стосуються організації розробки візуалізованої версії бюджету громади – «Бюджету для громадян», а також збору пропозицій від громадян до проєктів бюджетів громад на 2025 рік. Також у громадах затвердили плани заходів щодо організації інформаційної кампанії зі      збору пропозицій від громадян до проєктів бюджетів, аби ці процеси були сталими й щорічними.

«Такі нормативно-правові акти, які громади ухвалюють за рекомендаціями експертів нашого Партнерства, дозволяють запровадити належне інформування жителів про використання коштів бюджетів громад, забезпечити прозорість бюджетного процесу на місцевому рівні, посилити відповідальність головних розпорядників коштів перед громадськістю за результат використання ресурсів бюджету, а також підвищити ефективність використання бюджетних коштів», – пояснив координатор Партнерства Анатолій Бойко.

Прийняття цих НПА є частиною впровадження дорожніх мап з розбудови комплексної інфраструктури бюджетної партисипації      в громадах. Наприкінці минулого року експерти Партнерства провели ґрунтовне оцінювання рівня бюджетної прозорості та залучення громадян до бюджетного процесу і за результатами оцінювання підготували для кожної громади персональну дорожню мапу для розвитку цих сфер. Впровадження мап складається з комплексу заходів, зокрема розробки, прийняття та впровадження необхідних нормативно-правових актів. Після їхнього ухвалення експерти Партнерства забезпечують супровід громад у їхньому впровадженні.

«Те, що наше Партнерство впроваджує вже майже 10 років в Україні, у цьому проєкті нарешті здобуває правову підтримку в громадах. Органи місцевого самоврядування починають приймати перші локальні правові акти, які дозволяють врегулювати, впорядкувати і  забезпечити сталість таким процесам, як збір пропозицій від громадян до бюджету громади та візуалізація, спрощення самого кошторису громади, який ми називаємо «Бюджет для громадян». До речі, розробку та впровадження такого інструменту вже пропонує у своїх методичних рекомендаціях Міністерство фінансів», – зазначив Микола Орлов, експерт проєкту.

Нагадаємо, метою проєкту, «Бюджетна партисипація від А до Я», в якому беруть участь 20 громад з шести областей України, є сприяння формуванню в цільових громадах інфраструктури для впровадження комплексної та інклюзивної системи партисипативного бюджетування, збільшення залучення громадян до бюджетного процесу в громадах, а також поширення та передача успішного досвіду та практик проєкту іншим громадам України.

Окрім навчання і впровадження нормативно-правових актів щодо інструментів бюджетної партисипації, у громадах проходять Дні бюджетів, поширюються буклети «Бюджети для громадян», розроблені за участю самих жителів та представників ОМС, а також збираються пропозиції жителів до бюджетів на наступний рік.

Заходи проводяться Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та стали можливими завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цих заходів не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 

Контакти

  • http://probudget.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.