bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс заявок для участі в програмі розвитку спроможності для локальних операторів культури
13.02.2024

СПАДЩИНА. ПРОСТІР ДЛЯ РОБОТИ

навчання | мережування | гранти

Для чого: Програма розвитку спроможності та мережування для локальних операторів культури допоможе громадам ідентифікувати та/або переосмислити наявні місцеві культурні ресурси (музейні колекції, меморіальні і культурні об’єкти, діючі або потенційні туристичні магніти, об’єкти спадщини тощо). Програма також запропонує методологічні інструменти для створення культурних продуктів та освітніх програм, інтерпретації спадщини, роботи з власними громадами та різноманітними аудиторіями з урахуванням викликів війни. Проєкт впроваджують: Мистецький арсенал, фонд ІЗОЛЯЦІЯ, Харківський літературний музей, Одеський національний художній музей за підтримки фонду «Партнерство задля стійкості України» (ФПСУ).

Для кого: до 30 організацій, які працюють з темами культури та ідентичності — місцеві музеї, бібліотеки, культурні центри, громадські організації з регіонів, де працює ФПСУ (Чернігівська, Київська, Сумська, Харківська, Одеська, Запорізька, Дніпропетровська області; Херсонська, Миколаївська, Донецька, Луганська області, в тому числі переміщені з цих регіонів організації незалежно від місця теперішнього перебування в Україні).

Що пропонуємо: Учасники програми візьмуть участь у серії лекцій та дискусій з аналізом викликів воєнного часу та практичних рішень для операторів культури, опрацюють ідеї своїх проєктів та отримають фахові рекомендації від лекторів та тренерів. В результаті пітчингу проєктів команда експертів з партнерських інституцій відбере до 12-ти проєктів, які отримають менторську підтримку та фінансування в розмірі від 150 до 500 тис. грн. (кошти на реалізацію будуть надані в матеріальній або грошовій формі залежно від спроможності та юридичної форми організації).

Фокусні теми: робота з ідентичністю (локальні та державні наративи спільної української ідентичності, переоцінка та переосмислення місцевих культурних ресурсів, інтерпретація природної та культурної спадщини, деколонізаційні процеси та практики меморіалізації); культура, спадщина і місцевий розвиток (економіка культури, залучення креативних індустрій); культура як чинник соціальної згуртованості, динамічні аудиторії в умовах війни (партиципаційні практики, залучення вразливих груп, робота з травматичними та дискусійними темами, конфліктна сенситивність та робота в травма-поінформованому підході); робота зі спадщиною та переміщеними громадами тимчасово окупованих територій.

Тривалість програми: тренінги відбудуться у змішаному форматі (онлайн та офлайн у Києві) протягом березня-квітня 2024; час для реалізації проєктів — травень-липень 2024. Програма завершиться підсумковою конференцією в Києві на початку серпня.  

Термін подачі заявок: 3 березня

Для участі у програмі потрібно заповнити аплікаційну форму за посиланням https://platform.izolyatsia.org/ua/contest/843c8792-c492-44c2-85ca-cbd84741fac3

Програма розвитку спроможності та мережування для локальних операторів культури “Спадщина: простір для роботи” підтримується Фондом «Партнерство задля стійкості України», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії, Швеції.

Мистецький арсенал є флагманською українською інституцією культури, яка у своїй діяльності інтегрує різні види мистецтва — від сучасного мистецтва до літератури та музейної справи. Місія Мистецького арсеналу — сприяти модернізації українського суспільства та інтеграції України до світового контексту, спираючись на ціннісний потенціал культури.

Харківський літературний музей — простір соціальної взаємодії та діалогу довкола актуальних тем, місце утворення різноманітних локальних комьюніті. Музей обʼєднує проактивних дієвців у галузі культури, створюючи креативне середовище. Музей заснований у 1988 році. Основа колекції музею - музейні предмети, що належать до періодів Розстріляного Відродження 1920-х — 1930-х рр.,  шістдесятництва і українського руху опору 1960-х — 1980- рр., ранніх 1990-х, сучасної української літератури.

Одеський національний художній музей є провідною культурною інституцією Одеси та півдня України.  Відкритий 6 листопада 1899 року за сприяння Одеського товариства витончених мистецтв та Одеської міської думи. Колекція музею охоплює українське та східноєвропейське мистецтво XVI-XXI століття. За директорства Олександра Ройтбурда із 2018 року Одеський художній став агентом суспільних змін у культурі. Музей почав активно збирати та виставляти колекцію сучасного українського мистецтва, розробляти та імплементувати освітні програми, розвивати та гуртувати спільноту навколо себе

ІЗОЛЯЦІЯ — це неприбуткова, недержавна платформа культурних ініціатив, заснована в 2010 році у Донецьку на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів. Місія ІЗОЛЯЦІЇ — стимулювати системні зміни в українському суспільстві через культурні проєкти. ІЗОЛЯЦІЯ є майданчиком для дослідження, обговорення та презентації актуальних соціально-політичних проблем на різних локальних і глобальних рівнях. ІЗОЛЯЦІЯ втілює проєкти на перетині сучасного мистецтва й громадянського суспільства та працює у таких напрямах, як: дослідження, проєкти та виставкова діяльність, підтримка культурної децентралізації, розвиток спроможності культурного сектору та резиденції.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.