bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс грантів в сфері захисту суспільного інтересу за допомогою судової системи
04.10.2022

ГО «Платформа Громадський Контроль» оголошує конкурс грантів в сфері захисту суспільного інтересу за допомогою судової системи. 

Даний конкурс оголошено в рамках виконання проєкту, що фінансується Європейською Комісією та має на меті просування реформ в судовій сфері, зокрема це стосується розширення прав громадських організацій в Україні захищати суспільний інтерес, відомий як actio popularis

Ми очікуємо підтримати до 6 проєктів. Кожен грант не має перевищувати 10 000 євро (в еквіваленті). 

Проєкт має розпочатися 1 грудня 2022 і завершитися не пізніше 30 вересня 2023 року.

До участі у конкурсі запрошуємо громадські організації з усіх регіонів України. 

 

Метою проєкту в рамках даного грантового конкурсу - є проведення успішної судової кампанії по захисту суспільного інтересу, який було порушено суб'єктами владних повноважень. Предметом позовних вимог може бути оскарження дій або бездіяльності органів місцевого самоврядування, державної влади та у виключних випадках та безпосередньому зв'язку - суб'єкти приватного права, які призвели до порушення прав громадян у таких сферах:

     •   порушення прав громадян на участь у прийнятті рішень, наприклад недотримання регуляторної процедури при встановленні місцевих тарифів (паркування, проїзд, тощо); 

     •   проведення громадських обговорень / слухань, 

     •   прийняття містобудівної документації (наприклад, генплану, детального плану територій, тощо);

     •   архітектурна діяльність (архітектурні конкурси, реконструкція вулиць);

     •   в сфері благоустрою (наприклад, неоприлюднення проєктів, порушення права на участь, не проведення благоустрою, тощо);

     •   охорони культурної спадщини;

     •   екології та охорони навколишнього природного середовища.  

 

Очікується що грантер в рамках даного проєкту буде займатися захистом суспільного інтересу по трьом кейсам. Очікуваними результатами є успішне відстоювання інтересів громадян по щонайменше одному кейсу (мається на увазі виграш справи в Апеляційному суді). 

 

Проєкт також передбачає надання менторської підтримки від досвідчених юристів, які мають великий практичний досвід успішного захисту суспільного інтересу. Зокрема будуть проведені навчальні заходи, а також надання консультативної підтримки на постійній основі впродовж всього строку виконання проєкту. Грантери отримають змогу підвищити свою спроможність будувати стратегії в сфері захисту суспільного інтересу та реалізовувати їх.

 

Приклади рішень Верховного Суду по справам захисту суспільного інтересу можна подивитися за посиланям (питання дотримання регуляторної процедури в частині прийняття тарифів: Кейс-1Кейс-2; питання в сфері благоустрою:  Кейс-3; , питання в сфері охорони культурної спадщини - Кейс-4Кейс-5Кейс-6; питання в сфері захисту навколишнього середовища - Кейс-7Кейс-8; питання в сфері містобудування - Кейс-9). 

 

Вимоги до учасників конкурсу:

     •   наявність офіційної державної реєстрації в якості громадської організації

     •   наявність попереднього мінімального досвіду в сфері захисту суспільного інтересу;

     •   організація здійснює свою діяльність на регіональному рівні;

     •   організація зареєстрована не пізніше грудня 2020 року.

 

Умови конкурсу та процедури розгляду грантових заявок:

Конкурс буде проводитися в два етапи. На першому етапі необхідно заповнити коротку аплікаційну форму, де описати концепцію проєкту та надати ключову інформацію про організацію-заявника, а також надати орієнтовну загальну суму бюджету. 

Фіналістів першого етапу буде запрошено на другий етап, який передбачає заповнення ширшої аплікаційної форми включно з повним бюджетом проєкту, а також надання наступних супровідних документів:  

● свідоцтво про державну реєстрацію або виписка з ЄДР;

● копія статуту;

● копія довідки ДФС про внесення до Реєстру неприбуткових організацій;

● Резюме запропонованих спеціалістів для впровадження проєкту

 

Заповнену коротку аплікаційну форму необхідно надіслати на [email protected] не пізніше 30 жовтня 2022 року (включно). В разі виникнення питань, прохання звертатися за адресою [email protected]. Роз’яснення надаються до 18 жовтня включно. Оцінювання заявок буде здійснювати Журі. Перевага надаватиметься проєктам із найбільш ефективними видами діяльності та результатами. 

 

Коротка аплікаційна форма

https://docs.google.com/document/d/1cCPp240MlYJWcf6VpRsMuHPe27zQKLLV/edit?usp=sharing&ouid=101033846058811772663&rtpof=true&sd=true

Умови конкурси грантів

https://drive.google.com/file/d/1N83c0X63vaYlhF2cOC9Jd1zIAlZYmCYr/view?usp=sharing 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.