bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Залучення громадян до процесу прийняття рішень на місцевому рівні
06.10.2010

Проекту ПРООН «Розвиток громадянського суспільства» у партнерстві з Благодійним фондом «Творчий центр Каунтерпарт» (ТЦК) оголошує грантовий конкурс для організацій громадянського суспільства (ОГС) у семи областях України за темою «Участь громадян у процесі прийняття рішень на місцевому рівні».

До участі у конкурсі запрошуються ОГС з Донецької, Кіровоградської, Львівської, Луганської, Херсонської, Хмельницької та Чернігівської областей.

Мета конкурсу – сприяти активізації участі громадян в процесі прийняття рішень на місцевому рівні, підвищенню відкритості та відповідальності органів місцевої влади.

Пріоритетні сфери діяльності: Проектні пропозиції мають передбачати застосування відповідних механізмів громадської участі, що дозволяють громадянам піднімати актуальні питання, вести діалог з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, бути залученими до процесу прийняття рішень, пропонувати варіанти вирішення питань, брати участь у виконанні рішень та здійснювати моніторинг діяльності органів влади у відповідь на питання порушені громадськістю.

Проекти можуть передбачати такі напрямки діяльності: 

  • проведення громадських моніторингів виконання місцевих програм, громадських експертиз діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування;
  • впровадження механізмів участі громадян у процесі прийняття рішень з конкретних питань на місцевому рівні, наприклад – громадські слухання, громадські ради, громадські ініціативи та інше;
  • впровадження механізмів залучення громади, сприяння підзвітності та прозорості діяльності органів влади;
  • забезпечення прозорості бюджетного процесу і використання бюджетних коштів у територіальній громаді;
  • просвітницькі та інформаційні кампанії з питань участі громадян у процесі прийняття рішень органами влади на місцевому рівні;
  • покращення нормативної бази на місцевому рівні щодо запровадження нових інструментів безпосередньої участі представників громадськості в процесах підготовки, прийняття, виконання та контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування щодо вирішення питань місцевого розвитку;
  • інше.

Максимальна сума гранту становитиме 100 000,00 гривень, а тривалість грантових проектів - від 9 до 12 місяців. Попередньо очікується, що буде надано по 2 гранти на область.

Заявки, надіслані електронною поштою чи факсом, розглядатися не будуть. Усі заявки повинні надійти до офісу ТЦК не пізніше 17:00, 3 листопада 2010р. Проектні пропозиції, доставлені після цього кінцевого терміну прийматися не будуть.

Докладну інформацію про конкурс читайте у додатку.

Контакти

Коментарі

Володимир Волох   5031 день тому   #  

Залучення громадян до процесу прийняття рішень на місцевому рівні дуже слушна пропозиція і зараз вона на часі. Бачу розвиток громадянського суспільства та участь його в процесі прийняття рішень на місцевому рівні через наполегливу розбудову інститутів дорадчої демократії на місцевому та регіональному рівнях. Дуже ефективний розвиток такої інституції ОГС має здійснюватись за допомогою фінансового інструменту східного партнерства між Україною та ЄС. Як кажуть в Одесі: "Хто платить гроші, той заказує музику". Якщо ми хочемо впроваджувати на місцевому та регіональному рівні кращі практики європейської демократії , то донори такого процесу мають бути європейськими.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Волох   5031 день тому   #  

Якщо на підтримку таких процесів підуть українські гроші , то вони скоріше законсервують процес розбудови інститутів дорадчої демократії на клієнт-патронажному рівні взаємодії між владою та громадою. По-друге такі інститути дорадчої демократії , які мають фінансову підтримку європейських донорів , повинні укласти угоди з донорами та кожен рік проходити аудит на фінансову та організаційну ефективність , згідно з укладеною угодою між донором та ОГС . Така співпраця повинна тривати багато років , доки демократичні засади в Україні зміцніють та зможуть самовідновлюватись . Хочу зауважити донорів української демократії щодо неефективності разових , локальних і роспорошених проектів по розвитку громадянського суспільства , це викинуті на вітер гроші європейських платників податків.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   5029 днів тому   #  

Розвиток механізмів місцевої демократії має, в першу чергу, забезпечуватися самими українськими організаціями. Будь-який донор лише надає підтримку цьому. Походження грошей не має значення в данному випадку.
Для того, щоб українські ОГс проходили щорічний аудит та оцінку рівня свого організаційного розвитку, немає потреби в договорах з донорами.Просто треба українським ОГС проявить свою волю і бажання бути відкритими і прозорими. ТЦК провдить щорічний аудит, наприклад, за власною волею без спеціальних зобовязань перед донорами.

Українська демократія розвиватиметься лише в тому випадку, коли самі українці того бажатимуть

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.