bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фонд розвитку міста Миколаєва оголосив переможців конкурсу малих грантів
06.08.2010

ФРГН відомий багаторічними традиціями соціального інвестування. За останні чотири роки Фондом були проведено 9 конкурсів малих грантів, завдяки яким інші громадські організації, органи самоорганізації населення, ОСББ та ініціативні групи в Миколаєві і інших містах Миколаївської області реалізували десятки проектів різної спрямованості. Завдяки цим проектам упорядковувалися двори, спортивні та дитячі майданчики, парки, території стадіонів і лікувальних установ, проводилися культурно-масові заходи і т.д.

Фонд зміг розбудити ініціативу великого числа миколаївців, сформувати осередки соціальної активності на рівні локальних територій. Ще однією заслугою ФРГН можна визнати і той факт, що, крім грошей іноземних донорів, Фонд зумів залучити до соціальних інвестицій та самих представників міської громади - підприємців, чиновників, меценатів.

У 2010 р. ФРГН розширив географію своєї діяльності майже на весь південь України. Навесні нинішнього року Фонд оголосив про проведення конкурсу «Розвиток самоорганізації місцевих цивільних груп півдня України» в рамках програми «Центр самоорганізації півдня України як інструмент демократичної консолідації місцевих спільнот регіону» за рахунок коштів Національного фонду підтримки демократії (NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY м. Вашингтон, США ) і Фондом ім. Стефана Баторія (м. Варшава, Польща).

Мета конкурсу - забезпечення стабільної роботи і зміцнення організаційного потенціалу місцевих цивільних груп (МГГ) шляхом ресурсної підтримки громадських ініціатив, спрямованих на представлення прав та інтересів громадян на місцевому рівні та організаційний розвиток МГГ Миколаївської, Херсонської областей та АР Крим. Серед пріоритетів конкурсу - підтримка акцій по захисту прав, свобод та інтересів громадян у взаємовідносинах з органами влади та місцевого самоврядування, постачальниками адмінпослуг, впровадження та удосконалення нормативно-правових актів, спрямованих на захист інтересів локальних громад, забезпечення реалізації прав вразливих груп населення, економічний розвиток депресивних територій і т.д.

Для участі в конкурсі запрошувалися громадські організації, фізичні особи, які представляють ініціативні групи громадян і ОСББ. Всього на конкурс надійшло 23 проекти з Миколаївської, Херсонської областей та АР Крим. Після їх всебічного розгляду конкурсна комісія ФРГН, до складу якої входили представники всіх трьох зазначених регіонів, а також представники Дніпропетровська, визначила 8 переможців, кожному з яких буде надано міні-грант сумою до 1,5 тис. доларів за рахунок коштів донорів.

Отже, переможцями стали проекти:

  1. «Розвиток практики соціального партнерства Родниковського сільської ради АР Крим шляхом реалізації громадського проекту зі створення інформаційно-культурного центру» (громадська організація «Темеллі», Крим);
  2. «Підвищення економічної конкурентоспроможності мешканців сіл Урожайновского сільської ради Радянського району через навчання навичкам надання послуг у сфері сільського зеленого туризму на базі« Школи велосипедного туризму »в селі Присивашне» (громадська організація «Сталий розвиток Присивашшя», Крим);
  3. «Парк майбутнього» (Доманівський районна дитяча громадська асоціація «Чиста вода», Миколаївська область);
  4. «Здорові діти - міцна країна» (Куцубурская сільська асоціація “Злагода”, Миколаївська область);
  5. «Подолання роз’єднаності мешканців у процесі створення ОСББ» (Домовик комітет «Будьонного 16», м. Херсон, Херсонська область);
  6. проект «Чистота - запорука здоров’я» (Снігурівська районна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» агропромислового комплексу України, Миколаївська область);
  7. «Створення інформаційно центру для підтримки і розвитку громадянських груп Вознесенщіни» (Вознесенська районна громадська організація «Відродження», Миколаївська область);
  8. «Мій волонтерський проект» (Миколаївська міська молодіжна громадська організація «Фундація регіональних ініціатив», Миколаївська область).

Дані проекти в рамках рейтингування отримали найбільші оцінки експертів. Крім цього 29 - 30 липня поточного року ФРГН із залученням експерта ОРІДУ Національної Академії держуправління при президенті України було проведено тренінг для грантерів з доопрацювання проектів, проведення кампанії адвокації (тобто відстоювання законних прав і інтересів певних груп населення або громади в цілому), фінансового менеджменту та оцінці індексу організаційного розвитку. Успішне залучення коштів донорів дозволило продовжити практику виділення на конкурсній основі міні-грантів для підтримки кампаній громадянської дії, ідеологію яких можна сформулювати так: не чекати «дива» від влади, а перейти до безпосереднього вирішення проблем на локальному рівні.

Як бачимо, найбільшу активність в подачі заявок на конкурс виявили представники громадськості Миколаївської області. На жаль, як зазначили члени конкурсної комісії, деякі проекти були грамотно написані, проте не відповідали ідеології конкурсу і тому були відхилені.

Залишається висловити сподівання, що в майбутньому ці громадські організації та ініціативні групи уважніше будуть знайомитися з умовами конкурсу і скрупульозніше поставляться до написання своїх заявок.

Остаточні підсумки реалізації цих проектів будуть підведені до кінця 2010 року.

Прес-служба Фонду розвитку міста Миколаєва, тел. 47-39-79

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.