bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс грантів швидкого реагування для жіночих/феміністичних організацій України
08.04.2020

У відповідь на критичну ситуацію з COVID-19 УЖФ оголошує конкурс грантів швидкого реагування для розвитку спроможності жіночих/феміністичних організацій в оперативному та ефективному реагуванні на виклики, з якими стикаються жінки та дівчатa. Дедлайн - 20 квітня 2020 року.

У відповідь на критичну ситуацію з пандемією COVID-19 Український Жіночий Фонд (УЖФ) оголошує конкурс грантів швидкого реагування для розвитку спроможності жіночих/феміністичних організацій в оперативному та ефективному реагуванні на виклики, з якими стикаються жінки та дівчата. 

Пандемія COVID-19 загрожує не тільки здоров’ю людей, але й базовим правам людини – в першу чергу найбільш вразливих груп. Жінки на низькооплачуваних роботах, в мікробізнесі, самозайняті знаходяться в зоні ризику втрати роботи, ринків збуту та можливості прогодувати свої родини. Вразливі групи жінок та дівчат, включаючи жінок та дівчат з інвалідністю, не можуть отримати соціальні та необхідні регулярні медичні послуги у повній мірі. Жінки, які часто є основними чи єдиними опікунками дітей чи родичів з інвалідністю, відчувають особливий тиск. Масштаби та жорстокість домашнього насильства зростають, а обмеження в мобільності підвищують вразливість постраждалих та їхню потребу у захисті та допомозі. В той же час, порятунок постраждалих ускладнюється, якщо агресор постійно знаходиться з ними в одному домі. Звужується економічна і фізична безпека жінок, соціальна ізоляція обриває зв’язки і робить вразливі групи ще більш незахищеними.

Жіночі/феміністичні організації мають великий потенціал для подолання наслідків пандемії COVID-19 щодо становища жінок та дівчат, але для того, щоб бути ефективними, вони мають виробити нові моделі взаємодії зі своїми цільовими групами.

Назва конкурсу: гранти швидкого реагування для жіночих/феміністичних організацій України

Дата оголошення: 8 квітня 2020 року

Кінцевий термін подання проєктів: 20 квітня 2020 року до 18:00 

Про Проєкт:

«Голос жінок і лідерство – Україна» – це п’ятирічний проєкт за підтримки програми Уряду Канади «Голос жінок та лідерство». Проєкт надає підтримку жіночим правозахисним організаціям, активісткам та платформам взаємодії у досягненні їхніх інституційних, програмних і адвокаційних цілей задля того, щоб вони ефективно сприяли повній реалізації прав людини жінок і дівчат та просуванню гендерної рівності в Україні. «Голос жінок і лідерство – Україна» впроваджується Українським Жіночим Фондом у співпраці з Міжнародним фондом «Відродження» та громадською організацією «Ла Страда-Україна».

Мета конкурсу: підтримка спроможності жіночих/феміністичних організацій у швидкому та ефективному реагуванні на виклики, з якими стикаються жінки та дівчата внаслідок пандемії COVID-19.

Пріоритети конкурсу:                                                         

  • Підвищення спроможності жіночих/феміністичних організацій підтримувати он-лайн зв’язок зі своїми цільовими групами, зокрема вразливими групами жінок та дівчат, надавати послуги своїм цільовим групам он-лайн, а також координуватись з іншими жіночими/феміністичними організаціями та активістками. Цей напрямок роботи може включати, але не обмежуватись, такою діяльністю: інтерактивні он-лайн тренінги; розвиток кадрового потенціалу фасилітаторок/тренерок, які можуть працювати з різними аудиторіями; інноваційні моделі надання он-лайн послуг для вразливих жінок та дівчат; он-лайн адвокаційні кампанії; інноваційні стратегії мобілізації ресурсів тощо
  • Розробка ефективних моделей системної підтримки жінок в ситуаціях домашнього насильства та практичне впровадження цих моделей для підтримки жінок і дівчат в критичних ситуаціях
  • Надання підтримки жінкам та дівчатам з інвалідністю та опікункам людей з інвалідністю, які через карантинні обмеження не мають доступу до соціальних послуг та необхідних регулярних медичних послуг у повній мірі

Участь у конкурсі можуть брати: офіційно зареєстровані жіночі правозахисні організації з усіх регіонів України, які мають досвід роботи не менше двох років та спрямованість (відповідно до статуту) на захист прав жінок та/або просування гендерної рівності, а також не пов’язані з державними установами та політичними партіями.

Жіночими/феміністичними визнаються ті організації, метою яких (відповідно до статуту) є захист прав жінок та/або просування гендерної рівності. Професійні асоціації жінок не вважаються жіночими організаціями, якщо вони не доведуть, що дотримуються феміністичних принципів та, окрім надання послуг жінкам, розширюють їхні права.

Дотримання феміністичних принципів та цінностей в ініціативах, спрямованих на подолання наслідків пандемії COVID-19 для жінок і дівчат, є важливим критерієм оцінки проєктів. Феміністичні принципи і цінності включають, але не обмежуються цінностями гендерної рівності, розширення прав і можливостей жінок і дівчат, поваги до людської гідності, солідарності та інклюзивності.  УЖФ бачить вразливі групи жінок і дівчат не як жертв і пасивних реципієнток, а як учасниць спільних рішень. Їхні голоси мають значення!

Критерії оцінки проєктів:

Критерій

Максимальний показник

Діяльність проєкту відповідає на нагальну проблему в рамках пріоритетів конкурсу

20

Проєкт пропонує системний підхід до вирішення проблеми, методологія може бути поширена на інші регіони/цільові групи

25

Проєкт містить чіткий план досягнення швидкого результату, покращення ситуації, запропоновані дії є максимально ефективними для вирішення проблеми

15

Дотримання феміністичних принципів та цінностей в ініціативах, спрямованих на подолання наслідків пандемії COVID-19 для жінок і дівчат, що підтверджується проєктом організації та її попередньою діяльністю

15

Здатність досягти запропонованих результатів, що базується на попередньому досвіді та ресурсах організації, підтримці на місцевому рівні

15

Можливість забезпечити належний рівень фінансового менеджменту та звітності

10

Всього

100

В рамках конкурсу не будуть підтримані проєкти, що передбачають придбання дороговартісного обладнання або зосереджуються виключно на наданні гуманітарної допомоги. Адміністративний бюджет проєкту не має перевищувати 20% від загального бюджету.

Розмір гранту: від 20 тисяч до 90 тисяч гривень

Тривалість проєкту: до 3 місяців

Процедура подачі проєктів: зацікавленим організаціям слід подавати аплікаційні форми на електронну скриньку [email protected] до 18:00  20 квітня 2020 року. Будь ласка, зазначте назву конкурсу «гранти швидкого реагування» в темі листа.

УЖФ підтвердить реєстрацію проєкту електронним листом. Некомплектні проєкти, а також ті, що подані після зазначеного терміну, не розглядатимуться.

Усі проєкти будуть розглянуті Експертною Комісією протягом 72 годин. Рішення про підтримку буде оголошено 23 квітня 2020 року.

УЖФ залишає за собою право:

  • продовжити конкурс та/або рекомендувати перегляд проєктів, базуючись на результатах оцінки;
  • робити запити щодо додаткової інформації від апліканток/ів для належного розгляду проєкту;
  • не повідомляти про причини відхилення.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.