bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс з підтримки суспільно-політичних досліджень в Криму
11.03.2010

Конкурс грантів оголошується в межах проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER) - п’ятирічної програми, що фінансується Агенцією з міжнародного розвитку США (USAID) і виконується Pact Inc. в Україні. Головною метою програми UNITER є зміцнення та підтримка активних організацій громадянського суспільства (ОГС) України з метою консолідації та посилення демократичних перетворень.

Основним завданням програми посилення громадянського суспільства Криму є посилення якості діалогу з обміну інформацією у сфері суспільно-політичного життя Криму.

В той час як Україна поступово просувається в напрямку поліпшення демократичного управління на національному рівні, в регіонах виникають економічні та соціальні труднощі. Стан національної економіки та зміни, що відбуваються у світовій економіці вагомо впливають на рівень життя населення. Результати діалогу України з Європейським Союзом у сфері вільної торгівлі безпосередньо матимуть вплив на стан економіки Криму, у таких сферах як туризм, сільське господарство, рибальство та енергетика.

Автономна Республіка Крим має унікальну можливість розвиватися використовуючи інструмент місцевого самоврядування, в той же час на національному рівні приділяється недостатньо уваги питанням соціального та економічного розвитку Криму. На сьогодні, спроможність Криму у сфері суспільно-політичних досліджень та адвокасі (представлення інтересів і захист прав громадян), альтернативних підходів до просування соціальних змін залишається доволі низькою. В той же час, для вирішення важливих політичних питань необхідно налагодити міжсекторальних діалог, залучивши до нього як державний та і приватний сектори.

Для зміцнення спроможності у сфері формування політики на місцевому рівні та реалізації унікальних можливостей регіонів країни, Україні необхідно просувати загальну стратегію регіонального розвитку. Регіональна стратегія для Криму буде успішною лише в тому випадку, якщо зможе заручитися широкою підтримкою громадян. Щоб отримати підтримку стратегія має ґрунтуватися на публічному консенсусі та демонструвати здатність підвищити рівень життя мешканців Криму. Впровадження стратегії має підтверджуватися безпосередніми прикладами альтернативного формування політик у ключових сферах суспільного життя.

Цей конкурс має на меті підтримати суспільно-політичні дослідження, які ляжуть в основу адвокасі кампанії, спрямовані на вирішення питань якості життя, а також підвищення якості соціальних послуг в АРК Крим.

Пріоритетні тематики конкурсу

Вартість життя, соціальна інтеграція, працевлаштування - доступ до споживчих товарів; охорона здоров’я; ринок праці; соціальна безпека та вразливі групи населення; безпека на робочому місці; трудова міграція та безробіття.

Торгівля, транспорт, торговельний флот - доступ до ринків; фактори, що впливають на сьогоднішній стан справ; операційні витрати; транспортні шляхи, напрямки та обсяги; інтеграція національних і міжнародних ринків; морська дипломатія, морська безпека, забезпечення правопорядку у водах України; офшорні ресурси та буріння; відповідність європейським стандартам морської політики; підтримка державою судноплавства; політика в галузі рибальства; якість води в Чорному морі.

Освіта, культура, багатомовність і питання молоді - доступ до якісної освіти в сільській місцевості; доступ уразливих груп населення до освіти; сприяння міжкультурному діалогу; політика сприяння багатомовності, залучення молоді до соціальних ініціатив та місцевого самоврядування.

Продуктивність влади - охорона громадського порядку; наукові дослідження і розробки; податкова політика; екологічні інвестиції; забруднення навколишнього природного середовища; альтернативні джерела енергії; стратегічний аутсорсинг соціальних послуг; характеристики працевлаштування в органах управління, забезпечення доступу громадян до інформації; розвиток демократії; належна діяльність органів державної влади в галузі управління, і інституціоналізовані форми співпраці громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування.

Заявка повинна:

  • ставити цілі, які досягатимуться за допомогою проведення досліджень публічної політики на мікро- та / або макрорівні;
  • включати дієвий компонент адвокасі у сфері публічної політики, спрямований на чітко визначену аудиторію, та який ґрунтуватиметься на результатах попередньо проведеного дослідження;
  • демонструвати міжсекторний підхід через широке залучення громадськості та засобів масової інформації;
  • демонструвати чіткий розподіл ролей та обов’язків зацікавлених осіб, залучених до проекту;
  • демонструвати мінімум 10% співфінансування проекту від міжнародних / місцевими джерел та / або місцевих органів влади.

Перевага буде надаватися:

  • аплікантам з попереднім досвідом проведення досліджень, що стосуються Криму;
  • проектам, які зможуть розвинути аналітичний та адвокасі потенціал в Криму (залучення партнерів з кримських організацій);
  • порівняльні дослідження регіонів України в галузі доступу до соціальних послуг;
  • проектам спрямованим на вивчення соціальних послуг, які надаються жителям Криму та їх відповідність існуючим Європейськими стандартами;
  • проектам, які орієнтуються на інноваційні дослідження, у пріоритетних сферах;
  • проектам, які передбачають застосування інтерактивних методів, у поєднанні із науковими дослідженнями, кампаніями з адвокасі та громадською освітою;
  • проектам які мають чітко визначені проблеми, цілі, вимірювані проміжні та кінцеві результати.

До участі у конкурсі запрошуються офіційно зареєстровані НУО, включаючи об’єднання, профспілки, професійні асоціації, благодійні фонди з будь-яких регіонів України.

Pact Inc. не підтримує комерційні організації, політичні партії, релігійні організації та індивідів окремих фізичних осіб.

Розмір грантів залежить від типу проекту, потенціалу апліканта. Максимальна сума гранту - 200 000 доларів США. Очікується, що середній розмір гранту становитиме 50 000 доларів США.

Тривалість проектів: 6-12 місяців.

Проектні заявки можна подавати англійською, українською або російською мовами, в електронному варіанті або поштою не пізніше 09 квітня 2010 року, 18:00 за Київським часом.

Електронна адреса: [email protected]

Поштова адреса: UNITER, вул. Сергєєва-Ценського 12 / 4, 2 під’їзд, 2 поверх, Сімферополь, АР Крим.

Pact, Inc.: Вул. Мечникова 3, 8 поверх, офіс 801, Київ 01601, Україна

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.