bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фонд «Відродження» оголошує конкурс малих грантів для молодих ромських активістів
05.11.2019

Ромська програма Міжнародного фонду «Відродження» (Київ) у співпраці з Ініціативою Інституту Відкритого Суспільства «Права людини та рівність» (Берлін) оголошують конкурс малих грантів для молодих ромських активістів «Підтримка громадських і правозахисних ініціатив ромської молоді». Дедлайн – 17 листопада 2019 року.

Мета конкурсу – сприяти розвитку ромського молодіжного правозахисного руху через підтримку громадських ініціатив, спрямованих на управоспроможнення ромських громад, посилення присутності в інформаційному просторі позитивних образів рома, збереження ідентичності й історичної пам’яті тощо.

Учасники конкурсу: молоді активісти/ки з ромських громад, учасники/ці і лідери/ки команд Форуму ромської молоді 2019, стипендіати/ки та випускники/ці стипендійних програм Ромського освітнього фонду, неурядові організації.

Загальний бюджет конкурсу – 1 000 000 грн.

Максимальний розмір гранту:

для неурядових організацій – 200 000 грн.
для індивідуальних аплікантів – 50 000 грн.
Максимальний строк реалізації проекту – 1 рік

Кінцевий термін подання пропозицій – до 23:59, 17 листопада 2019

Оголошення результатів – 29 листопада 2019

Підтримка та розвиток спроможності ромської молоді – один з ключових програмних пріоритетів діяльності Ромської програми Міжнародного фонду «Відродження», адже подальший розвиток ромського громадянського суспільства і ромських громад можливі лише за умови більшого залучення креативного потенціалу і об’єднання зусиль молодого покоління – освічених і вмотивованих молодих людей. На реалізацію цього пріоритету Ромська програма надає цільову підтримку проектам, спрямованим на підвищення обізнаності молодих ромів щодо захисту прав людини, гуртування довкола цих питань та відповідних цінностей, розвиток творчого потенціалу в реалізації своїх ідей в площині громадського активізму тощо.

У минулі роки Ромською програмою було проведено два конкурси малих грантів, в результаті яких з’явилися такі унікальні ресурси як відеоролик – переможець конкурсу короткометражок «Роми і дискримінація», перший і другий мультиплікаційні фільми для навчання сервітського діалекту ромської мови, короткометражний художній фільм «Пам’ятати», серія відео про права ромів (https://youtu.be/nER_V95gn0g, https://youtu.be/b7IfYrYoyFE, https://youtu.be/UFlCWbGfTHQ), а також цікаві матеріали виставок, посібники тощо.

Цим конкурсом ми продовжуємо підтримку ромського молодіжного руху, водночас, фокусуючись на поточних суспільних викликах: управоспроможнення ромських громад, посилення присутності в інформаційному просторі позитивних образів рома, збереження ідентичності й історичної пам’яті тощо.

Завдання та пріоритети конкурсу

  • Управоспроможнення ромів через підвищення рівня правової обізнаності, підвищення професійної спроможності, розробку та просування методик та інструментарію для ефективного включення в суспільну діяльність;
  • Розбудова позитивного дискурсу щодо ромів, ромської ідентичності, освітня, просвітницька або інформаційна діяльність, спрямована на протидію стереотипам та  упередженому ставленню;
  • Вшанування й збереження історичної пам’яті ромського народу;
  • Налагодження діалогу та розбудова партнерства між молодіжними формальними й неформальними об’єднаннями з метою реалізації спільних ініціатив з підтримки розмаїття культур та ідентичностей.

Учасники конкурсу

Молоді активісти/ки з ромських громад, учасники/ці і лідери/ки команд Форуму ромської молоді 2019, стипендіати/ки та випускники/ці стипендійних програм Ромського освітнього фонду, неурядові організації.

Порядок подання проектних пропозицій

  • Проектні пропозиції приймаються як від зареєстрованих громадських організацій, так і від фізичних осіб.
  • Проектні пропозиції мають бути подані в електронному вигляді на адресу [email protected] не пізніше 23:59 17 листопада 2019 року. В темі листа зазначте: «Заявка на молодіжний конкурс – [назва НУО або ПІБ апліканта/ки]»
  • Проектна пропозиція складається та має містити наступне:
    • Заповнені форми проектної пропозиції та бюджету за формами, встановленими Міжнародним фондом «Відродження» (завантажити);
    • Резюме учасників/ць проекту або коротка біографія;
    • Листи підтримки від партнерів проекту (якщо є);
    • Копія паспорту та ідентифікаційного номеру (для фізичних осіб) або копія свідоцтва про реєстрацію/виписки з ЄДР (для неприбуткових організацій).

У разі необхідності уточнення деталей проектної заявки представники Ромської програмної ініціативи можуть звертатися до аплікантів на будь-якому етапі розгляду заявки за адресою електронної пошти, з якої надійшов проект або вказаної в аплікаційній формі як контактна.

До закінчення терміну подання проектних пропозицій можливе індивідуальне консультування потенційних аплікантів. Звертаємо увагу, що індивідуальні консультації не надаватимуться телефоном. Усі запитання стосовно участі в конкурсі просимо направляти на електронну адресу [email protected], вказавши у темі листа «Запитання щодо конкурсу», а у тілі – своє ім’я й прізвище, а також регіон або організацію, яку ви представляєте.

ВАЖЛИВО!

  • Проектні пропозиції, що надійдуть після зазначеного в оголошенні терміну, не розглядатимуться.
  • Пропозиції, подані прибутковими організаціями, політичними партіями або релігійними громадами, до участі в конкурсі не приймаються.
  • Дата подання проектної пропозиції визначатиметься за датою і часом відправки електронного листа.
  • Подані на конкурс матеріали не повертаються та не рецензуються.
  • Про результати конкурсу буде повідомлено електронною поштою.
  • Остаточне рішення щодо проектної пропозиції перегляду не підлягає.
  • Причини відмови у підтримці проектної пропозиції не повідомляються.

Бюджет конкурсу

Загальний бюджет конкурсу – 1 000 000 грн.

Максимальний розмір гранту для неурядових організацій – 200 000 грн., для індивідуальних аплікантів – 50 000 грн.

Максимальний строк реалізації проекту – 9 місяців.

Оцінювання проектних пропозицій

Оцінка й відбір проектних пропозицій будуть відбуватися за принципами колегіальності і прозорості. Рішення за проектами будуть приймати представники Експертної ради Ромської програми.

Критерії оцінки проектів:

  • відповідність меті, завданням і пріоритетам конкурсу;
  • креативний (творчий) підхід до реалізації ідей проекту;
  • реалістичність проекту, наявність чіткого плану його реалізації, визначеність очікуваних результатів;
  • сталість результатів проекту та відновлюваність проектної діяльності в цілому;
  • наявність комунікаційної складової в проекті, спрямування його результатів на широкі кола громадськості;
  • залучення партнерів, географічне охоплення проекту;
  • відповідність бюджету заявленій діяльності, обгрунтованість.

Зустріч з переможцями конкурсу та продовження співпраці

Усі переможці конкурсу малих грантів для молодих ромських активістів будуть запрошені на зустріч з менеджерським складом Ромської програми та експертами/ками. Метою зустрічі буде презентація підтриманих проектів, обговорення підходів і планів щодо їх реалізації, а також навчання основам проектного менеджменту (змістовний, фінансовий та комунікаційні аспекти).

Дата і час проведення зустрічі будуть визначені після оголошення результатів конкурсу. Участь керівників/ць проектів, які були визнані переможцями конкурсу, є обов’язковою.

Діяльність за проектами має розпочатися не пізніше 10 січня 2020 року.

Звітування

Отримувачі малого гранту Міжнародного фонду «Відродження» будуть повинні подати:

проміжний (для проектів тривалістю більше 4 місяців) та фінальний змістовний і фінансовий звіти за формою, встановленою Міжнародним фондом «Відродження»;
короткі описові звіти на вимогу менеджерського складу Ромської програми, якщо буде потрібна інформація про перебіг проекту у період між регулярними звітами.

Контакти

Сергій Пономарьов, директор Ромської програми МФ «Відродження», [email protected]

Вікторія Стократюк, менеджер Ромської програми МФ «Відродження», [email protected]

Тел.: (044) 461 95 00

Джерело

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.