bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс субгрантів для журналістів розслідувачів
03.07.2019

Transparency International Ukraine  в рамках реалізації проекту «підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами» (enhancing the role of civil society in public finance oversight), що фінансується європейським союзом оголошує конкурс субгрантів. Дедлайн - 18 липня 2019 року.

Мета конкурсу: підсилити професійність журналістських розслідувань шляхом звуження і деталізації тематики розслідувань

В часи, коли довіра до надійних та незаангажованих ЗМІ зростає, а рівень їхнього впливу на суспільні проблеми посилюється, важливим викликом перед медіа-спільнотою є потреба в підвищенні якості журналістських розслідувань. Один із способів досягнення цієї мети – дати змогу журналістам сконцентруватись на конкретній тематиці впродовж тривалого періоду часу.

З метою вибору таких тем і журналістів, які їх будуть досліджувати ТІ Україна оголошує конкурс субгрантів.

Пріоритети конкурсу:

  • Проведення та антикорупційних журналістських розслідувань із конкретної тематики, обраної конкурсантом (наприклад, земельні питання, будівництво, державне і комунальне майно, екологія, правоохоронні органи, державна дозвільна система тощо). Запропонований список тем не є вичерпним. Перевага надаватиметься тим учасникам конкурсу, які чітко ідентифікують і максимально конкретизують сектор своєї майбутньої діяльності.
  • Проведення соціальних журналістських розслідувань щодо проблем, з якими стикаються вразливі верстви населення (наприклад, внутрішньо переміщені особи, меншини, жінки, особи з інвалідністю тощо). Розслідування можуть стосуватись як корупційних аспектів під час забезпечення прав вразливих верств, так і під час надання їм державних послуг. Якщо під час виконання проекту в учасників виникнуть пропозиції для майбутнього покращення ситуації – це буде додатковою перевагою.
  • Проведення глибинного аналізу та досліджень із тем, що стосуються корупції у таких сферах, як земельні питання, будівництво, державне і комунальне майно, екологія, правоохоронні органи, державна дозвільна система тощо, а також із тем, що стосуються корупції під час забезпечення прав вразливих верств населення, так і під час надання їм державних послуг.
  • Адвокація антикорупційних практик під час надання послуг та забезпечення прав вразливих верств населення (наприклад, внутрішньо переміщених осіб, меншин, жінок, осіб з інвалідністю тощо) та їх захист, моніторинг та контроль за органами самоврядування.

Пріоритет у фінансуванні надаватиметься проектам, що відбуватимуться у малих містах, які не мають власних журналістів-розслідувачів. Субгрантери під час розслідувань отримуватимуть підтримку досвідчених медіа-експертів у цій сфері.

Розслідування мають бути оприлюднені в медіа (у тому числі на інтернет-порталах), а відео, виготовлені в процесі роботи, субтитровані українською та англійською, щоб забезпечити рівні можливості для людей з вадами слуху. Кількість розслідувань і їхній формат обирає заявник.

Учасники конкурсу:

Неурядові організації України, які мають статус неприбутковості. Буде обрано до 10 переможців.

Пріоритет у фінансуванні надаватиметься проектам, що відбуватимуться у малих містах, які не мають власних журналістів-розслідувачів.

Умови для субгрантування:

  • Заявник має бути офіційно зареєстрованою українською неурядовою організацією (НУО). Пропозиції, подані прибутковими організаціями, фізичними особами, політичними партіями або релігійними громадами до участі в конкурсі не приймаються.
  • У разі попереднього відбору організація-заявник має подати копії установчих документів організації (копію свідоцтва про реєстрацію / виписки з ЄДР, копію статуту) та резюме журналістів, що проводитимуть розслідування.
  • Організація-заявник повинна бути спроможною успішно виконати завдання, пріоритети та мету, зазначені у оголошенні у рамках гранту.

Умови подання заявки:

  • Заповнена заявка на грант у форматі Word (додаток 1) та бюджет у форматі Exel (додаток 2) мають бути надіслані на адресу [email protected]. Форма заявки та бюджету додається.
  • Кінцевий термін подачі заявки – до 23:59 18 липня 2019 року. Проектні пропозиції, що надійдуть після зазначеного терміну, не розглядатимуться. Датою та часом подання проектної пропозиції вважається дата і час фактичного отримання електронного листа. Остаточне рішення щодо проектної пропозиції перегляду не підлягає. Подані на конкурс матеріали не повертаються та не рецензуються.
  • Діяльність за проектом триватиме від 1 до 4 місяців і має розпочинатися не раніше 1 серпня 2019 року. Проект має бути завершений не пізніше 30 листопада 2019 року.
  • Розмір одного гранту становитиме від 400 до 6000 євро. Одна організація може претендувати на отримання не більше 1 гранту за цим конкурсом. Заявник може подати декілька проектних пропозицій. Якщо подано декілька проектних пропозицій від однієї організації, то конкурсна комісія залишає за собою право вибору однієї заявки.

До закінчення терміну подання проектних пропозицій можливе індивідуальне консультування потенційних конкурсантів. Звертаємо увагу, що консультації не надаються телефоном. Усі запитання стосовно участі в конкурсі просимо направляти на електронну адресу [email protected] та [email protected] до 12 липня 2019 року, вказавши у темі листа «Запитання щодо конкурсу», а у самому листі – своє ім’я й прізвище та організацію, яку Ви представляєте.

Оцінка й відбір проектних пропозицій будуть відбуватися за принципами колегіальності і прозорості. Рішення за проектами будуть приймати представники спеціальної комісії.

Критерії оцінки проектів:

  • відповідність меті і пріоритетам конкурсу;
  • попередній досвід;
  • відповідність бюджету заявленій діяльності та його обґрунтованість;
  • інклюзія вразливих верств населення (наприклад, внутрішньо переміщених осіб, меншин, жінок, осіб з інвалідністю тощо);
  • відсутність конфлікту інтересів;
  • Географічний баланс;
  • реалістичність проекту, наявність чіткого плану його реалізації, визначеність очікуваних результатів;
  • сталість результатів проекту.

Проект має на меті надати громадянському суспільству та журналістам ефективні інструменти для боротьби з корупцією, відмиванням грошей і поверненням активів для здійснення громадського нагляду за фінансами та підтримки запуску Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а також для оновлення реєстру політично значущих осіб. Більше інформації за посиланням: https://goo.gl/SncnHJ

Форма заявки

Бюджет проекту

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.