bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Гранти для організацій, що працюють в сфері культури
30.01.2012

Центр молодіжних ініціатив «Тотем» оголошує про початок нового проекту, який реалізовуватиметься протягом 2012-2013 років у рамках Програми Східного партнерства з питань культури, яка фінансується Європейським Союзом.

Проект буде реалізований в Південному регіоні України (Херсонська, Миколаївська, Одеська області і АР Крим), Грузії та Вірменії. Він є відкритим до участі на конкурсних засадах.

СИТУАЦІЯ

У сучасному світі музей – це не просто колекція цінностей або архів документів. Це, перш за все, територія для культурно-освітньої діяльності. У багатьох країнах Європи та США музеї перетворюються на центри неформальної освіти для різних категорій відвідувачів – від дітей та молоді до користувачів Інтернет і людей з обмеженими можливостями. Виникло й розвивається поняття «музейної педагогіки».

В Україні теж з’являються позитивні приклади. Національний музей України, Національний музей російського мистецтва, «Мистецький Арсенал» сьогодні проводять успішні відкриті навчальні програми в співпраці з недержавними культурними організаціями, незалежними художниками і кураторами. Звичайно, не всі музеї мають можливість створювати на своїй базі нові структури – музейні культурно-освітні центри.

Особливо це стосується регіональних і невеликих місцевих музеїв. Проте у багатьох випадках це й не потрібно. Для того, щоб залучити нову аудиторію, «оживити» історико-культурну спадщину і зробити її привабливою, у музеїв є можливість співпрацювати не лише з учбовими закладами, але й з громадськими організаціями, недержавними культурними центрами, галереями, і, звичайно, не забувати про бонуси від співпраці з туристичними операторами.

Така взаємодія є дуже продуктивною та взаємовигідною. І саме моделі взаємодії та партнерства між державними і недержавними організаціями у сфері культури ми підтримуватимемо в рамках нового масштабного проекту «Новий подих культури: спадщина, наповнена життям мистецтва». Проект буде реалізований в трьох країнах: Україна (Південний регіон – Херсонська, Миколаївська, Одеська області і АР Крим), Грузія і Вірмені, в рамках Програми Східного партнерства з питань культури, що фінансується Європейським Союзом.

МЕТА ПРОЕКТУ:

  • Підтримка і поширення кращих інноваційних культурних і творчих практик на основі традиційної культурної спадщини – музеїв краєзнавства, історії, археології, етнографії, мистецтва і т.д. всіх рівнів (районних, обласних, національних).
  • Залучення громадських організацій, творчих союзів, формальних і неформальних творчих груп, окремих авторів і кураторів до співпраці з музеями з метою вдихнути в них нове життя, залучити нову аудиторію, допомогти музеям стати відкритішими і привабливішими для широкої публіки.
  • Розвиток партнерства між державними, недержавними і комерційними (туристичними) організаціями у сфері культури, а також міжнародної співпраці в рамках регіону Східного Партнерства.

ЗАВДАННЯ ПРОЕКТУ:

  • Збирати, підтримувати та поширювати практики успішної співпраці музеїв, що зберігають традиційну культурну спадщину, і громадських організацій, творчих об’єднань, окремих авторів і культурних менеджерів, а також комерційних (туристичних) і державних установ;
  • Розширювати доступ до культури для різних соціальних груп;
  • Розвивати і впроваджувати систему неформальної міжкультурної освіти для молоді;
  • Розширювати міжкультурний діалог в рамках регіону Східного Партнерства.

ЕТАПИ

  1. Лютий – Червень 2012. Відкритий конкурс і попередній моніторинг організацій – потенційних учасників проекту.
  2. Липень – Серпень 2012. Тренінги з розвитку партнерства, формування нової аудиторії, комунікацій, культурного менеджменту, менеджменту проектів для активістів музеїв, культурних НУО, окремих авторів, кураторів, представників управлінь культури і туристичного бізнесу. Тренінги включають два 3-денні блоки.
  3. Липень 2012. Створення і запуск веб-сайту – платформи для обміну кращими практиками та ідеями.
  4. Вересень 2012 – Травень 2013. Програма розвитку неформальної освіти на базі музеїв Грузії, Вірменії і Південного регіону України для молоді трьох країн. Учасники відбираються на конкурсній основі. Всього буде організовано 7 майстер-класів на базі цікавих музеїв в трьох країнах.

    Група учасників (25 осіб) для кожного майстер-класу буде кожного разу різною, але завжди мультикультурною, тобто складатиметься з молоді трьох країн.

    Кожен майстер-клас триватиме 12 днів, а його підсумком стане публічна презентація ідей і міні-проектів, розроблених учасниками для музею.
  5.  Вересень 2012 – Жовтень 2013. Конкурс і реалізація міні-грантів.

    Переможцям буде надана підтримка для реалізації проектів в сумі від 2000 до 10000 євро (еквівалент в національній валюті) залежно від проекту.

    Вітатимуться проекти, які є продовженням ідей учасників майстер-класів з неформальної освіти на базі музеїв або інших об’єктів історико-культурної спадщини.
  6. Листопад 2013. Міжнародний форум «Культура для розвитку» в м.Одеса (Україна) для обміну кращими практиками.

ХТО МОЖЕ БУТИ УЧАСНИКОМ
Учасники повинні представляти Південний регіон України (Херсонська, Миколаївська, Одеська області і АР Крим), Грузію та Вірменію. Запрошуємо до участі:

  1. Музеї та інші культурні установи, які діють на основі традиційної культурно-історичної спадщини та відкриті для нових ідей та прагнуть розширити свою роботу, залучити нову аудиторію, встановити нові контакти.
  2. НУО зі сфери культури, менеджерів культури, кураторів, авторів, які зацікавлені у впровадженні інновацій в культурі і розвитку творчої активності на основі традиційної культурної спадщини.

Для того, щоб взяти участь у проекті, потрібно заповнити одну з двох анкет (для музеїв або для НУО, творчих груп і авторів) і надіслати до 29 лютого 2012 року на e-mail: [email protected]

Про результати попереднього відбору буде повідомлено до 10 березня 2012 року.

Виконавець проекту: Херсонський міський Центр молодіжних ініціатив «Тотем», Україна.

Організації-партнери: Благодійний Фонд «Творчий Центр ТЦК» (Україна), Асоціація «DRONI» (Грузія), Вірменська Асоціація Молодих Жінок «AYWA» (Вірменія).

Проект реалізується в рамках Програми Східного партнерства з питань культури.

Більше інформації про Програму: www.euroeastculture.eu

Цей проект фінансується Європейським Союзом


T
he European Commission is the EU’s executive body.

“The European Union is made up of 27 Member States who have decided to gradually link together their know-how, resources and destinies. Together, during a period of enlargement of 50 years, they have built a zone of stability, democracy and sustainable development whilst maintaining cultural diversity, tolerance and individual freedoms. The European Union is committed to sharing its achievements and its values with countries and peoples beyond its borders”.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.